1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Stres Hem Fizyolojik Hemde Psikolojik Bir Tehdittir

Stres Hem Fizyolojik Hemde Psikolojik Bir Tehdittir

Bafra TSO üyelerine yönelik verilen ‘Stres ve Zaman yönetimi’ konulu eğitim programını gerçekleştiren OMÜ öğretim üyesi Elifoğlu, "Stres, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarını tehdit eder" dedi

A+A-

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası ile OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğiyle, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik eğitim programları kapsamında "Stres ve Zaman yönetimi" adlı eğitim programı düzenlendi.

Bafra TSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitim OMÜ öğretim görevlisi Elif Elifoğlu tarafından verildi. Elifoğlu, “Stres, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur" dedi ve stresi şöyle tanımladı: "Tehdit ve zorlamalar karşısında canlı kendini korumaya yönelik bir tepki zincirini harekete geçirme özelliğine sahiptir. Bu özellik, tehlike ile karşılaşınca bedenimiz mevcut sıkıntıyla "savaşmak" veya "kaçmak" yönünde iki türlü tepki verir. Bir tehlike ile yüz yüze gelen canlı başa çıkamayacağına inandığı bu tehlikeden uzaklaşmaya çalışır, başa çıkacağına inandığı tehlike ile savaşır ve böylelikle yeni duruma bir uyum sağlar. Bu durum psikolojik veya fizyolojik bir tehlike için söz konusu olabilir.”

"Başarmak stres kaynağıdır"

Endüstri toplumlarında stresin kaybağının; "değişim", "başarmak", "kazanmak" ve "makineleşme bağımlılığı" olduğunu vurgulayan Elifoğlu, “Günümüz toplumlarında ekonomik ve kültürel değişimlerin son derece hızlı ve kontrolsüz olması stres kaynağıdır. Başarmak ve kazanmak en yakınımızdakini rakip görme, başarılı olmaktan ziyade kazanan olma arzusu stres kaynağıdır. Makineleşmenin bağımlılığında ise; makinelerin yaptığı işler hem insan performansını ve insanın değerini azaltmakta hem de insanın işe yarıyor olma duygusunu elinden almaktadır" diye konuştu. OMÜ öğretim görevlisi Elifoğlu, işlemeyen insanın sağlığının da giderek bozulmasının bir stres kaynağı olduğunu ifade etti. Elifoğlu zamanı iyi yönetmek gerektiğini bunun içinde önemli işlerin neler olduğunun belirtilmesi gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 4265 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.