1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Şizofrenlerde Farklı Çalışan Genler

Şizofrenlerde Farklı Çalışan Genler

İngiliz bilim adamları, şizofrenlerin beyinlerinde, sağlıklı kişilerin beyinlerinden farklı çalışan 49 gen belirlediler.

A+A-

TRT - Imperial College London'dan bir grup bilim adamıyla, bir ilaç firmasından araştırmacılar, ölümlerinde beyinlerini bağışlayan şizofren hastası 28 kişinin beyin dokularını analiz ettiler.

Yine ölümlerinde beyinlerini bağışlayan 23 sağlıklı kişinin de beyin dokularının incelenmesi sonucu, aradaki farklar belirlenmeye çalışıldı.

Bilim adamları şizofrenli hastaların beyinlerinde farklı çalışan 49 gen belirlediler ve bu genlerden çoğunun hücrelerin birbirleriyle iletişim biçimini kontrol eden genler olduğunu belirtildi.

Bu araştırmada, aynı ölçekte ABD'de yapılan bir araştırmanın örnekleriyle karşılaştırıldı.

Bilim adamları, araştırma sonunda şizofrenlerde hücreler arasındaki hatalı iletişimin bu hastalığa yol açabileceğini belirttiler.

Araştırma ekibinin başkanlığını yapan Jackie de Belleroche, "Şizofrenide neyin yanlış gittiğini görebilmeye çok yaklaştık." dedi.

Jackie de Belleroche, şizofreniye iyi bir tedavi bulunmasının ilk adımının neler olup bittiğini, hangi genlerin devrede olduğunu ve ne yaptıklarının anlaşılmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Halüsinasyonlar, yanılsamalar ve hastalıklı düşüncelerle kendini gösteren şizofreni, erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülüyor ve her yüz kişiden birini etkiliyor.

Bu haber toplam 3029 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.