1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Sivilcelerin Nedeni Psikolojik Hastalıklar Mı?

Sivilcelerin Nedeni Psikolojik Hastalıklar Mı?

Sivilceler gençler en çok rahatsız olduğu problemlerin başında gelir. Sivilcelerin nedenleri arasında en çok stres yada psikolojik sorunlar zikr edilir. Sivilcesi olan herkese sorunun psikolojik kaynaklı demek doğru mu?

A+A-

Soru: Gençlerle çalışan bir dermatoloğum. Son yıllarda o kadar çok genç, olmayan sivilcelerini tedavi ettirmek için başvuruyor ki inananamazsınız. Hepsini ruhsal hastalığı var diye etiketlememiz de olası değil. Gayet normal ve başarılı gençler çünkü. Bu gençleri nasıl anlamalıyım sizce?

Yanıt: Bahsettiğiniz yakınmalarla yalnızca gençler değil her yaşta insanlar dermatologlara, plastik cerrahlara başvurup duruyorlar. Bedensel olarak mümkün olduğunca kusursuz olmak özellikle kadınlar arasında kimliklerini tanımlamada çok önemli bir etken. Bu nedenle yüzdeki en ufak bir kırışıklık, göğüslerin doğumdan sonra biraz sarkması mutlaka düzeltilmesi gereken bir kusur olarak görülüyor. Her türlü bedensel ve doğal değişikliğin kadın tarafından kendilik değerinde bir düşme olarak değerlendirilmesi, ruhsal olarak uyum sağlanması gereken bir evrenin cerrahi olarak düzeltilmesi gereken bir hastalık olarak algılanmasına neden oluyor. Yapılması gereken bu tür yakınmalarla gelenlerin mümkün olursa bir psikiyatr tarafından da değerlendirilmesini sağlamak olmalı.

Cevaplayan: Psikiyatr Dr. Alper Hasanoğlu

Bu haber toplam 11693 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.