1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Ruhsal Sorunlar Yeme Davranışını Tetikler

Ruhsal Sorunlar Yeme Davranışını Tetikler

Depresyonlu hastaların çoğunda metabolizmanın yavaşladığı dik kate alınırsa atıştırmalar ve fazladan yenen miktarlar kilo aldırır

A+A-

TAKVİM - Üzen, strese sokan durumlarda salgılanan bazı hormonlar nedeniyle ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi kanınızdaki veya hücrelerinizdeki yağdan elde etmek yerine daha kolay kullanılan şekerden elde eden bir döngü oluşur; çabuk acıkabilir ve ihtiyacınız olan kaloriden daha fazlasını alırsınız. Bu ruhsal açıdan çökmüş (depresyonda, bunalımda) olan bazı kişiler, yemek yiyerek, abur cubur atıştırarak bir çeşit "tatmin yolu" bulurlar. Zaten depresyonlu hastaların çoğunda metabolizmanın yavaşladığını da dikkate alırsak bu atıştırmalar ve fazladan yenen miktardaki yemekler kilo alma ile sonuçlanır. Bir de üstüne tedavi amaçlı verilen depresyon ilaçlarının çoğunun metabolizmayı daha da yavaşlatıcı etkisini eklerseniz şişmanlamak için her türlü koşulun bir araya geldiğini görürsünüz. İş bu son örneklerde görüldüğü üzere kilo almanız vücudunuza ilaveten ruhsal açıdan "yanlış" yürüyen bazı durumlara da bağlı olabilir.

Yukarıdaki örneklerdeki şişmanlıkları "basit" şişmanlık olarak adlandırabiliriz. Ancak, bu kişilerde şişmanlık kalıcı bir hal alırsa basit şişmanlık ciddi sağlık sorunlarına neden olan diğer hastalıklara da yol açar. Şişmanlık, yanlış beslenme alışkanlıkları veya aşırı beslenmeye bağlı ise bilinçli bir diyet ile sıkı bir egzersiz programı ve düzenli spor yapmak sizi zayıflatabilir. Ancak unutmamanız gereken en önemli konu; uygulayacağınız diyet başarılı da olsa egzersiz ve sporla desteklenmediği sürece sadece kilo kaybedersiniz, daha sağlıklı olmazsınız. Kaldı ki temel prensibi kalori alımınızı kısıtlamak üzere yiyecek ve içeceklerinize ölçü (yiyeceğiniz zeytinin sayısı, peynirin boyutu, etin gramı, ekmeğin dilimi gibi) sınırı getirmekten ibaret bu diyeti bıraktığınızda tekrar kilo almanız mümkündür. Size önerilen diyeti ömür boyunca sürdürmeyecekseniz diyete başlamanın anlamı olmadığı açıktır. Görüldüğü gibi, şişmanlığın nedenin ne olduğu yetkin uzman hekimlerce ayrıntılı bir şekilde araştırılmadan "basit" şişmanlık da olsa hemen diyete sarılmak sorunu çözmediği gibi daha karmaşık hale getirebilir. Şişmanlığı oluşmadan önlemek için önemli olan; doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemeniz, vücudunuzu iyi tanımanız, günlük tükettiğiniz yiyeceklerin içeriğine dair bilgi sahibi olmanız ve yeterli sportif aktiviteyi ömür boyunca sürdürmenizdir.

Tiroide bağlı şişmanlık

Bazı tıbbi durumlarda hasta gerçekten doğru beslense de şişmanlar. Bu hastalardaki tıbbi durum yeterli tedavi ile düzeltilmedikçe hiç bir diyet kalıcı zayıflama sağlayamaz. İşte bu tıbbi durumların başında tiroid hastalıkları gelir. Tiroid bezesinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda (tiroid hormon yetmezliği) metabolizma yavaşlar ve şişmanlık ortaya çıkar. Bu hastalarda ortaya çıkan şişmanlık, göz çevresinde, göbek etrafında ve daha ziyade vücut alt bölümünde kendini gösterir. Ayrıca, tiroid hastalıklarında yağ dokusunda, cilt ve cilt altında karmaşık mekanizmalarla su tutulur. Tiroid hormonu, vücudu "çalıştıran" bir hormondur. Tiroid hormonu yetersizliğinde vücudun tüm organlarında çalışma yavaşlar, yakılan kalori miktarı azalır.

Bu haber toplam 2455 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.