1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Orta Yaşlarda Unutkanlık Belirtisi

Orta Yaşlarda Unutkanlık Belirtisi

Orta yaşlarda unutkanlık gibi şikayetlerle kendini gösteren bir hastalık vardır ki, bir çok hastalık ile karışabilir ve adı da NORMAL BASINÇLI HİDROSEFALİDİR.

A+A-

Orta yaşlarda unutkanlık gibi şikayetlerle kendini gösteren bir hastalık vardır ki, bir çok hastalık ile karışabilir ve adı da NORMAL BASINÇLI HİDROSEFALİDİR. 

Ülkemizde sanıldığından daha fazla görülür ve bu hastalar, harekette yavaşlama şikayeti  ön plandaysa, Parkinson, unutkanlık ön plandaysa demans veya  idrar kaçırma fazla ise mesane bozukluğu tanıları ile tedavi edilmeye çalışılırlar.

Bu hastalığın sebebi beyindeki sıvı miktarının artmasıdır.Beyindeki sıvı miktarının artmasına bağlı olarak hastada once hafif şiddette demans yani bunama başlar.Daha sonra hastanın yürüyüşü  bozulmaya başlar  ve hatta yürüyüş bozukluğu bazen tek başına olabilir ve hastalar doktora bu şikayetle başvurur.Hastalık  ilerledikçe  hastaların hareketleri Parkinson hastalığı gibi olur. İleriki dönemlerde hastanın dengesi bozulur ayakta durma ve oturma güçleşir ,hareketler iyice yavaşlar.Hastalık ilerledikçe unutkanlık ve karıştırmalar iyice artar.Bu şikayetlere ek olarak idrar kaçırma da tabloya eklenir.

Hastalığa tanı beyin MR ile konur.Tedavi prensibi beyindeki sıvı miktarını azaltmaya yöneliktir.Zamanında yakalanmış hastalarda, tedavi genellikle şifa ile sonuçlanır.İleri dönemlerde ise tedavi mutlaka bir yarar sağlar.Eğer sıvı miktarı fazla değil ise hastaya tıbbi tedavi uygulanır ve takip edilir. Beyindeki sıvı miktarı fazla ise hastaya shant operasyonu  uygulanır.Bu operasyonda  hastanın beynindeki sıvı bir boru aracılığı ile karın boşluğuna boşaltılır.Ve shant orda kalır ve fazla sıvıyı devamlı boşaltma işlevini gerçekleştirir.Bu operasyondan sonra  takılan shantın devamlı doktor tarafından  takip edilmesi  gerekir.Operasyondan sonra  beyindeki sıvı miktarı azalacağı için hastanın şikayeti tam veya kısmen geçer.

Bu haber toplam 3887 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.