1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. 'Okul kaygınızı' çocuğa hissettirmeyin

'Okul kaygınızı' çocuğa hissettirmeyin

Velilerin yaşadığı "Çocuğum okula alışabilecek mi?" gibi kaygılar çocuğun okula uyum sürecini uzatıyor.

A+A-

 
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. FevziyeToros,  yeni eğitim öğretim dönemine kısa süre kala, özellikle çocuğu okula yeni başlayacak veliler için oldukça önemli bir sürecin başladığını söyledi.
        
Çocukların eğitiminde en az öğretmen kadar ebeveynlere de önemli görev ve sorumlulukların düştüğünü vurgulayan Toros, bazı velilerin şimdiden çocukları için "okula alışabilecek mi?" veya "yıl içinde başarı sağlayabilecek mi?" gibi bir takım kaygılar yaşamaya başladığını belirtti.
       
Yaşanan bu kaygıların doğal olduğunu, ancak çocuklara hissettirilmemesi gerektiğinin altını çizen Toros, "Bu kaygıları hisseden çocuklarda ayrılık kaygısı, okul korkusu ve özgüven sorunu yaşanabilir. Buna bağlı olarak da okula uyum süreci uzar ve ilerleyen süreçlerde de başarısızlıklar doğabilir. Bu nedenle aileler bu tür kaygılardan uzak durmalı, eğer varsa da çocuklarına hissettirmemeli" diye konuştu.
        
"Derslere şimdiden başlayın"
        
Okulların açılmasına çok az bir süre kala ailelerden, çocuklarına günlük 1-2 saatlik ders çalışma etütleri uygulamalarını isteyen Toros, şöyle konuştu:
       
"Tatilin ilk başladığı günden itibaren çocuklar kendilerini okul psikolojisinden çıkarıp tatil psikolojisine geçirmiştir. Okullar açılıncaya kadar da ebeveynlerin herhangi bir müdahalesi olmaması halinde bu psikolojide devam ederler. Bu nedenle aileler okula uyum sürecini kısaltabilmek için çocukları sıkmadan günlük 1-2 saatlik kısa süreli ders çalışma etütleri hazırlamalıdır. Bu sayede çocuklar okul döneminin yaklaştığı bilincine vararak, tatil psikolojisinden çıkıp yavaş yavaş okul psikolojisine girmeye başlar. Böylelikle bu geçiş süreci birkaç haftalık döneme yayılır."
       
Genellikle çocukların tatil döneminde geç saatlere kadar televizyon izlemek gibi bazı alışkanlıklar edinerek, okul dönemindeki saatlerinden daha geç saatlerde uyuduğuna da işaret eden Toros, çocukların okul sürecindeki uyku saatlerine alışması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet

Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.