1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Kantinler Sağlığı Tehdit Ediyor

Kantinler Sağlığı Tehdit Ediyor

Sağlıksız yiyecekler nedeniyle öğrencilerin sağlığı tehdit altında...

A+A-

TRT - Okul kantilerinde satılan bazı yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı gibi risk ve tehlikeler yarattığı bildirildi.
Tüketici Hakları Derneği'nin velilerden gelen şikayet üzerine 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede yaptığı araştırma sonucu da öğrencilerin sağlığının tehlike altında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, kantinlerde, öğrencilerin sağlığı açısından risk ve tehlike oluşturabilecek, cips, gofret, kek, şekerleme, çikolata, sucuklu, salamlı tost ve sandviç, bisküvi, kola ve diğer gazlı içecek ve meyve sularının ağırlıkta olduğu saptandı.

Araştırmalar sırasında kantin ve kafeteryaların denetlenmediği de tespit edildi.

Bu gıdaların öğrencilerin sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili çeşitli bilim kuruluşlarından istenen görüşler de risk ve tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

Bilim kuruluşlarının ortak görüşlerine göre, kantinlerde satılan yiyecek ve içecekler, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı, osteoporoz, alerji ve kanser gibi risk ve tehlikeler yaratıyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü, söz konusu ürünlerin yüksek derecede karbonhidrat ve yağ içerdiğine işaret ederek, bu ürünlerin başta obezite olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olduğunu vurguladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı da verdiği görüşte, gıda katkı maddelerine dikkat çekti ve çocukların yeterli, dengeli beslenmeleri için meyve suları, süt ve ayran gibi içeceklerin tüketilmesini önerdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Ana Bilim Dalı Sosyal Pediyatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevgi Başkan Gülnar da derneğe verdiği değerlendirmede, kantinlerde satılan bisküvi çeşitleri, şekerlemeler, cips, kurabiye gibi ürünlerin içerdiği şeker, katı yağ, tuz gibi ögelerle koruyucu gıda boyalarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine işaret etti.

Uzmanlar, kantin ve kafeteryalarda pastörize süt, ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suları, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, içme suyu, pastörize domates suyu, üzüm suyu, pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç satılmasını önerdi.

Bu haber toplam 2915 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.