1. HABERLER

  2. POLİTİK PSİKOLOJİ

  3. İnternet psikolojik savaş yeri mi?

İnternet psikolojik savaş yeri mi?

Eskiden düşmanlarını öldüren devletler cesedi şehir şehir dolaştırıp güçlerini gösterirdi. Şimdi ise bu durum internete taşındı. Geçtiğimiz hafta ABD, interneti psikolojik savaş cihazı haline getirdi.

A+A-

İmparatorluklar en büyük düşmanlarını yendikleri zaman güçlerini tüm dünyaya göstermek için bu kişinin cesedini şehir şehir dolaştırırdı. Bazen ise düşmanın cesedi parçaya bölünür ve her biri devletin en büyük şehirlerinde halka açık şekilde sergilenirdi.

Bu uygarlık dışı adetin günümüzde artık uygulanmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günümüzün teknolojik çağında, bu psikolojik savaş internet yoluyla devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta ABD tarafından öldürülen Usame Bin Ladin’in cesedi denize atılmış olabilir. Ancak ABD psikolojik savaşını internet tarafından yürütmeye devam etti.

Aramalar Arttı

Amerika’nın ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, göreve geldiği 2008’den beri hiç bu kadar popüler olmamıştı. YouTube ve Google’ın yayınladığı arama sonuçlarına göre Obama’yla ilgili içeriklere olan talep yüzde 500 oranında arttı.

Bin Ladin’in eski fotoğrafları ve yaptığı işler tekrar ABD tarafından internette yayınlanmaya başladı. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ siteleri sayesinde ise Bin Ladin’in ölümü tüm dünya tarafından adeta bir dayatmayla öğrenildi.

Ölüm haberinin duyurulmasından sonra, Twitter ve Facebook üzerinde Usame Bin Ladin ile ilgili içerik paylaşımının saniyede 150’ye varacak kadar arttığı gözüktü. Saniyede 150 kişi bu olayla ilgili ya görüşünü paylaştı, ya da bir video yayınladı.

Ekonomik kriz ve üst üste gelen başarısızlıklar sayesinde ‘Amerikan Rüyası’  denilen kavram iyice unutulmaya başlamıştı ki, 11 Eylül’in , onuncu yıl dönümünde bu kelime tekrar hatırlatıldı. Ortada bir ceset olsa ABD bu kadar psikolojik savaş yapamazdı.

Son yıllarda zaten Amerika, Apple ve Facebook gibi ülkeden çıkan başarılı şirketler sayesinde övgüyle anılıyor. Ekonomik kriz, işgal ve savaş ABD’in eş anlamları kelimeleri haline gelmişti ki, internet sayesinde durum toparlandı.

İnternet kimsenin kontrolünde olmayan bir güç gibi gözükebilir ama aslında perdenin arkasındaki ABD sadece birkaç tane ipi çekerek tüm büyük siteleri kukla haline getirebiliyor.

Günümüzün zafer törenleri de internette yapılıyor. Peki siz bu törenlerde neler yaptığınıza kendinize soruyor musunuz? İnternette bir içerik paylaşmadan önce biraz daha düşünün bu büyük bir psikolojik savaşın etkisi olabilir.

[email protected]

Bu haber toplam 5184 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.