1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Her 3 hamileden biri şiddet mağduru

Her 3 hamileden biri şiddet mağduru

İnönü Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, her 3 kadından birinin gebelik süresince eşinden cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğü belirlendi

A+A-

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Osman Celbiş, yaptığı açıklamada, kent merkezi, ilçeler ve köyleri kapsayan araştırmada 824 gebe kadınla bire bir görüşmeler yapıldığını anlatarak, araştırmanın Avrupa'nın alanında önde gelen bilim dergilerinden ''European Journal of Public Health''de yayımlandığını kaydetti.

Doç. Dr. Osman Celbiş, araştırma sonuçlarına göre, kadınların, gebelikleri süresince yüzde 8,5'i cinsel, yüzde 34,8'i psikolojik, yüzde 16,3'ünün de fiziksel şiddete maruz kaldığını belirlediklerini söyleyerek, ''her 3 kadından biri gebelik süresince şiddete uğradığını saptadık'' dedi. 

KIRSALDA ŞİDDET ARTIYOR

Kırsaldaki gebe kadınlarda şiddete uğrama oranlarının daha yüksek olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Celbiş, şunları kaydetti:

''Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan biri de kırsalda şiddet riski daha yüksek. Malatya'da yıllık ortalama 15 bin civarında gebelik yaşanıyor. Bunların yüzde 70 gibi ciddi bir kısmının da kırsalda olduğuna baktığımızda şiddetin maalesef daha ciddi boyutlara çıktığını fark ediyoruz.'' 

Celbiş, cinsel şiddetin başlıca nedeninin erkeğin kadına bakışından kaynaklandığını da dile getirdi.

ERKEĞİN ŞİDDET İÇİN BAHANESİ ÇOK 

Araştırma kapsamında şiddetin nedenlerini de ele aldıklarına işaret eden Celbiş, bazı nedenlerin ''şiddet riski'' olarak kadının karşısına çıktığını kaydetti. 

Doç. Dr. Osman Celbiş, ''Buna göre, bir kadın sigara içiyorsa şiddet görme riski 1,8 kat artarken, eğitim seviyesi düşük bir kocası varsa risk bu kez 2,5 kat artıyor. Koca işsiz ise kadın için risk bu kez 3 kat artıyor. Kadın istemeden gebe kaldıysa kocasından şiddet görme olasılığı 5 kat artıyor'' diye konuştu.

Bu haber toplam 3537 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.