1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Fazla Tıp Bilgisi Hastalık "Hastası" Yapıyor

Fazla Tıp Bilgisi Hastalık "Hastası" Yapıyor

Fazla tıbbî bilgi ve evham birçok kişiyi hastalık hastası yapıyor.

A+A-

 
Mükremin Albayrak  / ZAMAN
Hastalıklar konusunda çoğu kez aşırı bilgi yağmuruna tutuluyoruz. TV'den ya da internetten duyduğu rahatsızlıkları, evhamları yüzünden kendinde de var sanan birçok insan, kendi kendine tedaviler uygulayarak boşu boşuna sıkıntılar yaşıyor.   
 
Hayatın içinde birçok hastalıkla yüzleşiyoruz. Medya organları ve hekimler bazı önemli hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusunda insanları sürekli uyarıyor. Ancak buna rağmen özellikle evhamlı insanlar değişik yollarla elde ettiği tıbbî bilgileri yanlış yorumlayarak kendini 'hastalık' hastası yapabiliyor. Doktorlara sorulan sorular neticesinde veya internet gibi değişik kanallardan ulaşılan bilgileri tam anlayamayan bu kişiler karşılaştıkları her vakada kendilerini hasta konumuna sokabiliyor. İç hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak, "Bu tür evhamlı kimseler kendileri için lüzumsuz olan bilgiler yüzünden gerçek hastalıklarından korunmak ve tedavisini öğrenmek yerine var olmayan hastalık hastalığının bizzat kendisine yakalanırlar." uyarısında bulunuyor.

Doç. Dr. Başak, bilgi ve iletişim çağında her konuda kısa sürede istenen bilgiye ulaşılmasının avantaj olduğunu ancak bu yolla elde edilen bilgilerin bazen istenmeyen sonuçlara da sebep olabileceğini belirtiyor. Dr. Başak, "İnsan sağlığını ilgilendiren konulardaki gerçek dışı, yalan yanlış bilgilerin öğrenilmesi ve bunların yaygınlaştırılmasının bedeli kişinin hayatını ya da sağlığını kaybetmesine yol açabilir." diyor. Sağlık konusunda internette ve medyada birçok site, yazı ve program bulunduğunu ifade eden Dr. Başak, bu bilgilerin doğruluğunu kontrol eden bir sistemin olmamasına dikkat çekiyor. "Ne yazık ki bu bilgileri kullanan kişiler veya onların bu bilgileri aktardığı diğer insanlar, internet sitesini veya medyayı doğru bir kaynak olarak da rahatlıkla gösterebiliyor." diye konuşan Dr. Başak şu noktalara dikkati çekiyor: "İnternet ve medyada o kadar çok yanlış bilgi kirliliği var ki, bu inanılamaz ölçülerde: Obeziteden (şişmanlıktan) kurtulmak için tavsiye edilen ama aslında dengesiz beslenmeden ibaret olan zayıflama diyetleri, kolesterolü düşürmek için önerilen avuçlar dolusu fındık ve ceviz yeme tavsiyeleri (ki, kan yağlarını daha da yükseltiyor!), Sağlık Bakanlığı'ndan değil de Tarım Bakanlığı'ndan (bu bakanlığın hangi canlılarla ilgilendiği malumunuzdur) onay almış birçok vitamin (!) ve ilaç benzeri maddelerin reklam ve tavsiyeleri gibi..."

Doç. Dr. Başak, kulaktan dolma bilgiler yerine insanların sağlık sorunlarını danışabileceği bir aile hekimlerinin olması gerektiğini belirtiyor. "Böylece sizi sağlık açısından en iyi, aile hekiminiz tanıyacaktır." diyen Doç. Başak, hasta olduğunda ansiklopediye başvuran, okuduklarını kendinde var sanarak ciddi bunalımlara giren çok sayıda kişi bulunduğunun altını çiziyor. 
 

Bu haber toplam 3007 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.