1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Erimeyen Göbek İçin Öneriler

Erimeyen Göbek İçin Öneriler

Ne kadar diyet de yapsanız, mekik de çekseniz göbeğinizdeki yağlardan kurtulamıyorsanız, bir de bu önerilere bir göz atın.

A+A-

Bel ve göbekteki yağların gitmesi yalnızca görüntü açısından değil, sağlık açısından da önemli. Göbek etrafında özellikle organların etrafını saran yağlar kalp hastalıkları ve ikinci tip diyabet hastalığının belirtisi bile olabilir. Diyet ve spor bu yağları eritmek konusunda yardımcı olmadıysa başka faktörler etkili demektir.

YANLIŞ SPORU YAPIYORSUNUZ

Günlük koşular kalbiniz için çok yararlı ama yalnızca kardiyo antrenmanları bel bölgeniz için çok faydalı olmaz. Amerikan Cleveland Kliniği’nden endokrinolojist Sangeeta Kashyap, “Göbeğinizi eritmek için ağırlık ve kardiyovasküler kombinasyonlu bir antrenman yapmanız gerekiyor” diyor. Güçlendirici antrenmanlar kas ağırlığınızı arttırır, bu da vücudunuzu yağları eritmek üzere hazırlar. Cleveland’dan diyetisyen Kate Patton da, “Kas, yağdan çok kalori eritir. Dolayısıyla doğal olarak antrenman sayesinde daha çok kalori yakıyorsunuz” bilgisini veriyor. Patton, haftada yaklaşık 4 saat orta düzey egzersiz, 2 saat de yüksek düzey egzersiz öneriyor.

Ağlayana kadar mekik çekmek mantıklı bir şey değil. Jill, daha fonksiyonel, karın, pelvik ve sırt bölgenizi çalıştıracak egzersizler yapmanızı öneriyor. “Bu egzersizler daha çok kas çalıştırıyor. Dolayısıyla yaparken yaktığınız kalori miktarı da daha fazla oluyor” diyor. Plank hareketi onun favori fonksiyonel egzersizi, bu hareket hem karın bölgelerinizi çalıştırıyor hem de kollarınız, bacaklarınız ve kalçanızı. (Plank hareketi için şınav çeker gibi yüz üstü yere doğru uzanın. Dirseklerinizi kollarınız 90 derecelik bir açıda duracak şekilde kırarak yere koyun. Bu pozisyondayken yere yalnızca dirsekleriniz, kolunuzun ön kısmı ve ayak parmaklarınızın uçları değmeli. Vücudunuz düz bir çizgi halinde ve gergin bir şekilde durmalı. Karın kaslarınızı sıkarak bu şekilde durmaya çalışın.)

İnatçı göbek yağlarından kurtulmak için antrenman düzeyinizi biraz zorlaştırmanız gerek. San Diego’dan antrenör Natalie Jill, “Göbek bölgenizdeki yağları eritmek için tam tempolu antrenman yapmanız gerekiyor” diyor. Böylece daha az zamanda daha fazla kalori yakabilirsiniz.

ÇOK FAZLA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİYORSUNUZ

Diyetisyen Kate Patton, “Beyaz ekmek, kraker ve cips gibi işlenmiş tahıllar içeren gıdalar, tatlandırılmış içecekler ve tatlılar vücudumuzdaki inflamasyonu arttırır. Göbek yağları bu inflamasyon ile ilişkilidir dolayısıyla işlenmiş gıdalar tüketmek yağlarınızı eritmenizi zorlaştırır” diyor. Meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler ise antioksidanlarla dolu, bunlar da inflamasyonu önlüyor.

YANLIŞ YAĞLARI TÜKETİYORSUNUZ

Vücudumuz tüm yağlara aynı şekilde tepki vermiyor. Araştırmalar yüksek miktarda doymuş yağ (et ve süt ürünlerinde bulunan yağlar) tüketiminin derindeki yağları arttırdığını, diğer yandan tekli doymamış yağların (zeytinyağ, avokado, ceviz, ayçiçeği çekirdeği ve somonda bulunan yağlar) ise inflamasyonu (iltihaplanma) önleyen etkilerinin bulunduğunu söylüyor. Bu doymamış yağlar doğru porsiyonlarda tüketilince vücudunuz için yararlı olabilir. Fakat Patton, herhangi bir yağ türünün fazla tüketiminin kalori alımınızı arttırdığını ve kilo almanıza neden olabileceğini de ekliyor.

STRESLİSİNİZ

Stresli bir hayat , kilo vermenizi zorlaştırır, özellikle orta vücut bölgesinde. Bunun sebebi kısmen bu stresli dönemlerde tükettiğiniz yüksek yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler ama daha çok, vücudunuzda salgılanan stres hormonu kortizol. Bu hormonlar vücudunuzdaki yağı hapseder. 

UYKU DÜZENİNİZ KÖTÜ

Eğer siz de günde 6 saatten az uyuyorsanız bel bölgenizdeki yağları eritmeniz zor olacaktır. 16 yıl süren ve 70 bin kadınla yapılan bir araştırmaya göre 5 saat ve daha altında uyuyan kadınların kilo alma ihtimali yüzde 30 daha fazla. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü, yetişkinlerin 7-8 saat uyumasını öneriyor.

ELMA TİPİSİNİZ

Kilolarınızı bacaklarınızdan çok orta bölgenize alıyorsanız elma şekillisiniz. Bu genetik bir şeydir dolayısıyla göbek yağlarını eritmeniz daha zor olur fakat imkânsız değil. Testesteron düzeyiniz yüksekse de kilo vermekte zorlanabilirsiniz. 

MOTİVASYONUNUZ DÜŞÜK

Göbek yağlarınızı eritmek için gerekli olan çalışmaları yapacak motivasyonunuz var mı? “Bunu başarmak için hem düşük kalorili bir diyet hem de ağırlık ve kardiyovasküler antrenman yapmanız gerekiyor” diyor Dr Kashyap: “Eğer başarmak için motive olursanız genetik problemleri aşabilirsiniz.”

YAŞLANIYORSUNUZ

Yaşlandıkça vücudunuzun kilo alma ve verme düzeni değişiyor. Hem kadınlar hem de erkekler vücutlarında metabolik değişimler yaşıyor. Üstüne üstlük kadınları bir de menopoz bekliyor. Mayo Klinik Endokronoloji Profesörü Michael Jensen, “Kadınların menopozdan sonra kilo aldığı bölge genellikle göbektir” diyor. Menopoz sırasında hormonların östrojen ve progesteron üretimi yavaşlar. Bu arada testosteron düzeyleri de düşmeye başlar ama daha yavaş bir şekilde. Hormonlardaki bu değişim kadınların aldığı kiloların göbek bölgesinde birikmesine neden olur. İyi haber : Buna karşı yukarıda sayılan önerilerle savaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 9043 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.