1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Doktorlardan İslami Müzik Terapisi

Doktorlardan İslami Müzik Terapisi

İngiliz The Guardian gazetesi, İstanbul 'da iki doktorun tıbbi tedavi yanında İslami Müzik terapisi uyguladığını aktarırken, Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Uzman Dr. Erol Can ile röportaj yaptı.

A+A-

Gazetede, İstanbul 'daki Memorial Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Bingür Sönmez'in flüt, Erol Can'ın ney çalarak, tıbbi tedavi sürdürdükleri hastalara Türk Sanat Müziği'nin Mahur, Saba, Hicaz, Rast ve Mahmur makamlarındaki klasik eserlerini seslendirerek terapi uyguladığı belirtildi.

HER HASTALIĞA AYRI MAKAM

Müzikle terapi yönteminin yaklaşık 1000 yıllık geçmişi olduğu belirtilen haberde Uzman Dr. Can, her makamın ayrı bir işlevi olduğunu anlatırken, "Eğer söz konusu olan bir anoreksi hastası ise rast makamının olumlu etkileri oluyor, ancak hastanın diyet yapması gerekiyorsa hicaz makamı çalınmalı" dedi.

Ortaçağ'da İslami tıbbın Türk Sanat Müziği makamları üzerine çalıştığını, 9. yüzyılda Farabi'nin farklı müzik makamlarının vücut ve ruh hali üzerine etkilerini grupladığı belirtilen haberde görüşleri aktarılan Prof. Dr. Bingür Sönmez, uyguladıkları müzik terapisini modern tıbba alternatif olarak kullanmadıklarını vurguluyor ve belli şarkıların 5-10 dakika dinlenmesinin kalp atışını yavaşlattığını ve tansiyonu düşürdüğünü anlattı.

Gazete, Mahur makamının depresyon tedavisinin yanında uygulandığını, Segah makamının hastanın rahatlamasına yardımcı olarak, uyku bozukluklarına karşı etkili olduğunu yazdı. Guardian'da meditasyona Saba makamının tercih edildiği bilgisi verilirken, web sayfasında da bu müziklere de yer verildi. Yoğun Bakım Ünitesi şefi Uzman Dr. Can, müzikli terapiyi doğduğu Bulgaristan'daki Sofya Hastanesi'nde çalışırken keşfettiğini söyledi. Bir dönem hastalarına dinletmek için teyp ve kulaklık kullandıklarını, daha sonra zaman zaman canlı müzikle sonuç almaya başladıklarını aktaran Dr. Erol Can, kendisinin bu dönemde ney çalmayı öğrendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Sönmez ise, her hastalığa ayrı bir makamla müzik terapisi uyguladıklarını bu yöntemi Farabi'nin 9'uncu yüzyılda uyguladığını, modern tıp tedavilerinin yanı sıra hastalarına müzikle terapiyi uyguladıklarını ekledi.

Londra Gazete

Bu haber toplam 5368 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.