1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Dengeli Beslenerek Stresten Kurtulun

Dengeli Beslenerek Stresten Kurtulun

Stresli durumda, gergin bir ortamda, düzensiz, alelacele ve tıka – basa yemek yenmemelidir.

A+A-

Organizma gerginlik ve gevşeklik durumunda farklı etkinlikler içindedir. Gevşek olduğu zaman; solunum derin ve rahat , kalp atışları sakin ve düzenli , kaslar gevşek, beden metabolizması yavaşlamış, eller, ayaklar, karın sıcak; alın serîndir. Gergin olduğu zaman bu belirtilerin tam tersi görülür. Stres sırasında gerginlik hâkimdir. Gerginlik tepkilerinin birinin kırılması, gevşeme için ilk adımın atılmasını sağlar.

En kolay gevşeme adımı solunumla başlar. Çünkü, solunum hem otoma­tiktir, hem de iradeli olarak denetlenebilir. Stresli iken kesik kesik ve sık sık nefes alınır. Solunumun derinleştirilerek yavaşlatılması gevşemeyi başlatır.
İyi bir nefes ağır, derin ve sessiz alınan nefeslir. Doğru alınan nefes, aynı zamanda damarları genişletir, kanın kılcal damarlara kadar taşınmasını sağlar, kanın akış hızını yavaşlatır. Solunumla başlayan gevşeme, kan dolaşım sistemini de yavaşlatır.
Nefes alma bütün bedensel başaçıkma yöntemlerinin temelidir. Gevşemeyi sağlayacak nefes alma egzersizleri koşullu refleks haline gelinceye kadar tekrarlanmalıdır. Stres belirtileri başlayınca, otomatik olarak nefes yavaşlatma işlemleri de başlamalıdır.

Solunumu yavaşlatma işlemiyle birlikte biofeedback (Biyolojik geri bildirim) le kas gevşetme yöntemlerinin de aynı şekilde otomatik hale gelmesi gerekir. Birey büyük kas gruplarına bağlanmış, bilgisayarlı elektrotları ekranda izleyerek gergin ve gevşek olduğu zamanların iç durumunu kavrar. Kasların gerginlikten gevşekliğe geçerken yarattığı duygu durumunu öğrenir ve otomatikleşinceye kadar egzersiz yapar. Böylece, büyük kas gruplarının iradeli olarak gevşetilmesi alışkanlığını kazanır.

Düzenli bedensel egzersizler gevşeme için gereklidir. Bedensel egzersiz­ler, vücutta kullanılmayan veya az kullanılan kasların gelişmesini, kan dolaşımının hızlanmasını, bütün hücrelerin işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Ayrıca kalp – ciğer gibi bazı organlara dayanıklılık, vücuda esneklik ve zindelik, kas gücüne dayanıklılık kazandırır. En önemlisi de psikolojik gevşemeyi sağlamasıdır.

Beslenme, insan yaşamının en önemli olaylarından biridir. Dengeli beslen­meye, çeşitli yiyecekler yemeye, yavaş, çok çiğneyerek az yemeye dikkat edilmelidir.Yemek zevkle yenmelidir. Stresli durumda, gergin bir ortamda, düzensiz, alelacele ve tıka – basa yemek yenmemelidir. Bu durumda yemek yeme stres nedeni olur. İdeal kiloyu korumak gerekir. Aşırı zayıf veya kilolu olmak, insanı strese sokmaktadır.

Bu haber toplam 4006 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.