1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Çocuklar hayatı 'oynayarak' öğrenir

Çocuklar hayatı 'oynayarak' öğrenir

Anne-baba sevgisinden sonra gelen ikinci temel ihtiyaç "oyun"dur. Büyüklerin nasıl bir işi, meşguliyeti varsa çocuğun işi de oyundur.

A+A-

Rıdvan Oluç / ZAMAN
Çocukların birinci temel ihtiyacı anne-baba sevgisidir; anne-baba sevgisinden sonra gelen ikinci temel ihtiyaç ise "oyun"dur. Büyüklerin nasıl bir işi, meşguliyeti varsa çocuğun işi de oyundur.  
 
Bir bebeğin, hayatında ilk kez eline çıngırak almasından, bir gencin bilgisayar oyununun şaşırtıcı karmaşıklığıyla yüz yüze gelmesi aşamasına kadar çocuklar, oyun sayesinde sonuca varmayı, konsantrasyonu, sosyal ve dil becerilerini öğrenir, geliştirir.

Çocuklar oyunla ayrıca yetişkinlere nazaran yedi kat fazla olan enerjilerini boşaltırlar. Oyunu mümkün olduğu kadar mutlu ve olumlu yönde oynamalarına yardımcı olmalıyız. Bu yüzden; iyi oynayabilmeleri için onlara uygun ortam oluşturalım. Bir çocuk ne kadar değişik oyun oynarsa, öğrenme becerisinin bir o kadar zenginleşeceğini bilelim. Oyun, temelde seyretmekten ziyade bir şeyleri yapmaktır ve çocukların işitme, hissetme, görme gibi duyularını harekete geçirir. Oyunla değişik seçenekler, imkânlar ve ihtimallerin en uygununu tercih ederek problem çözme becerisi kazanılır. Yine oyun yoluyla zekâsını kullanmayı öğrenir ve geliştirir. Dünyayı ve çevreyi keşfeder, sürekli bilgi edinir, merak duygusunu tatmin eder, mantık yürütmeyi ve seçim yapmayı öğrenir. Bu sayede dikkatini toplar, kendini amacına yönlendirebilir. Oyunda sorunları görüp tanımaya ve bunlara çözüm bulmaya da alışır. Arkadaşlarıyla oynamakla çocuk işbirliğini ve toplu yaşama için gerekli kuralları öğrenir. Kuralsızlığın başkaldırdığı bir dönemdeyiz desek yanlış olmaz. Toplum kuralları başta olmak üzere bütün kurallar oyunla öğretilebilir. Sadece yapılması gereken, topluca oynanan oyunlar oynatmak ve oyun kurallarını kişiye göre değiştirmemek ve oyunun kuralları esnetmemektir.

Anne-baba olarak çocuklarımızla oynayalım, bundan çok mutlu olacaklardır. Anne-baba olarak çocuklarımızla oynadığımızda aramızdaki bağ kuvvetlenecektir, böyle bir süreçte çocuğun başta kendine ve anne-babasına güveni artacaktır. Sosyalleşme adına da kardeşleriyle ve başka çocuklarla oynaması için teşvik edelim.

En önemlisi, çocuğumuzun en çok seveceği ve benimseyeceği bir tek oyuncağı olduğunu unutmayalım. Bu oyuncak da çocuğun anne ve babasıdır. Çocuklarımızla bol bol oynayalım. Yalnızca izlemek yerine ip atlamalarına, bisiklete binmelerine veya tırmanmalarına katılalım.

İdeal oyun nasıldır?

İdeal oyun, tek başına oynanmayan, en az üç kişiyle oynanan, daima kazanması mümkün olmayan, arada bir kaybetmenin de mümkün olduğu, sadece fiziksel veya düşünsel olmayan hem fiziksel hem de düşünsel olan oyunlar ideal oyundur. Basketbol, futbol, voleybol, yakalambaç, saklambaç, istop, yakantop, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca gibi oyunlar bu ideal oyunlardandır.

Bu haber toplam 3489 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.