1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. Cinsel Hayatın Düşmanı: HORLAMA

Cinsel Hayatın Düşmanı: HORLAMA

Cinsel işlev bozukluklarından depresyona, trafik kazasından iş kazasına, hipertansiyondan çarpıntıya kadar birçok şikayetin temelini uyku bozuklukları oluşturabiliyor

A+A-
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal konu ile ilgili önemli bilgiler verdi:

 "Uyku apne sendromu ya da hastalığı  uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Gece uykuda nefes durması saatte 5-15 kez oluyorsa hafif, 15'ten fazla görülüyorsa ağır uyku apnesi olarak değerlendirilir. Şiddetli horlama, uyku apne sendromunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilen horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi apnelerin, bir başka deyişle vücudun nefessiz kaldığını gösteriyor.

 Uyku apne sendromunda; sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı, gündüz aşırı uyku hali, kilo vermede güçlük çekme, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay sinirlenme, iş veriminde azalma ve cinsel isteksizlik ile erektil disfonksiyon gibi sorunlar görülebiliyor. Uzun dönemde ise; yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, felç ve ani ölüm riski artıyor.
 
CİNSEL HAYAT SEKTEYE UĞRUYOR

 Son yıllarda yapılan araştırmalar horlamanın ve beraberinde uyku apnesinin çiftlerin cinsel hayatını, dolayısıyla da aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkarıyor. Gerek ülkemizde gerekse dünyada pek çok çift yataklarını ayırmak zorunda kalıyor.

İngiltere’de 1000 çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; horlamanın rahatsızlık yaratması ile beraber, çiftler ilk önce yatakları ayırıyor. Elbette bu durum çiftlerin cinsel hayatlarını olumsuz etkiliyor. Mutsuz ve sağlıksız bir cinsel yaşam süren çiftler en küçük bir sorunda şiddetle tartışıyor ve bu durum boşanmaya kadar devam edebiliyor.

 Horlayan uyku apneli hastalarda aynı zamanda depresyon ortaya çıkabilir.Elbette bu durum kendini libido azalması şeklinde gösterebilir.

 Toplumun yüzde 5’inde görülen 'Uyku Apnesi' uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalıktır,bu durum kişinin uyku kalitesini bozduğu için bireyin hem sosyal hem de iş verimini oldukça düşürüyor. 

Uyku apnesi erkeklerde halk arasındaki yaygın deyimiyle 'sertleşememe', bilimsel ismiyle 'erektil disfonksiyon' bozukluğuna yol açarken, kadınların cinsel yaşamlarını da adeta kabusa çevirebilmektedir. Bu sorundan şikayet eden kadınlar, normal popülasyona göre iki kat daha az orgazm oluyor. Üstelik bu kadınlarda eşlerine karşı cinsel isteksizlikte gelişebiliyor artıyor.
 
Orta veya ağır uyku apnesi hastalığı olan kadınlar, hemen hemen daima uykuya meyilli oldukları ve depresyon yaşadıkları için kendilerini eşlerine tam olarak konsantre edemiyorlar.ayrıca kan akımının azalması da cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor."

MİNİ UYKU TESTİ

1. Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum.

2. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.

3. Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum.

4. Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.

5. Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.

6. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.

7. Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyeniyor.

8. Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor.

9. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.

10. Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.

11. Sabah yorgun ve başağrısı ile uyanıyorum.

12. Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor.

13. Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum.

14. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.

15. Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum.

16. Çok sık rüya görüyorum

17. Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım söyleniyor.

 

Yukarıdaki sorulardan birkaçına evet cevabı veriyorsanız, bir uyku hastalığınız olabilir. 

Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. 

POSTA 

Bu haber toplam 5238 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.