1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bugün Dünya KOAH Günü

Bugün Dünya KOAH Günü

KOAH ölümcül hastalıklar olarak dünyada 4'üncü, Türkiye'de ise 3'üncü sırada yer alıyor.Ancak pek çok insan KOAH'a yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na yakalandığını dahi bilmiyor.

A+A-

KOAH'lı hastaların dünyada % 80, Türkiye'de ise %90'ı, hasta olduğunun farkında bile değil.
Belirtileri, bir hastalıktan değil de "yaşlanma" ya da "sigara kullanma"dan kaynaklandığını sanıyorlar.
Bu bilinmezlik nedeniyle dünyada yarım milyara yakın, ülkemizde ise yaklaşık 4,5 milyon insan, KOAH'lı olduğunun farkında bile olmadan her geçen gün ölüme bir adım daha yaklaşıyor.
Diğer bir deyişle, KOAH'ın en ölümcül yanı: 'bilinmezliği'.
"Dünya KOAH Günü" ise, bu "ölümcül tanınmazlık"ı ortadan kaldırmak amacıyla, 18 Kasım 2009 tarihinde, tüm dünyada 50'nin üzerinde ülkede eş zamanlı olarak düzenleniyor. Türkiye'de de Türkiye Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak ülke genelinde düzenledikleri çeşitli etkinliklerle, hekimlere, sağlık personeline ve vatandaşlara KOAH'la ilgili bilgiler aktarıyor, bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.
KOAH, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada; kalp krizi, inme ve akut akciğer enfeksiyonlarından sonra en önemli 4'ncü ölüm nedeni. Kanserden daha fazla ve AIDS kadar ölüme yol açmakta.
Tüm dünyada her yıl 3 milyonun üzerinde insan, KOAH hastalığı nedeniyle hayatlarını kaybediyor.
Ülkemizde her yıl 26 binden fazla insan KOAH yüzünden ölüyor.Yine tüm dünyada 600 milyonun üzerinde KOAH'lı bulunurken bunun % 80'i yani yaklaşık yarım milyar kişi, hastalığının farkında değil. Bu oran Türkiye'de biraz daha fazla; KOAH'lıların % 90'ı, yani yaklaşık 4,5 milyon kişi ölümcül hastalığını bilmeden yaşıyor.  Oysa ülkemizde 40 yaş ve üzeri her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunuy
or.

Bu haber toplam 2672 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.