1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Bölümsüz üniversite modeli

Bölümsüz üniversite modeli

Bölümsüz üniversite modeli dört devlet üniversitesinde uygulanmaya başlıyor Sabancı Üniversitesi nde 10 yıl önce başlayan sistemle öğrenciler bölüm değil program bazında Seçim yapıyor .

A+A-

Bölümsüz üniversite modeli dört devlet üniversitesinde uygulanmaya başlıyor Sabancı Üniversitesi nde 10 yıl önce başlayan sistemle öğrenciler bölüm değil program bazında Seçim yapıyor .

YÖK’ün geçtiğimiz Haziran ayında apar topar kaldırmak için çalıştığı bölümsüz üniversite modeli yaygınlaşıyor. Sabancı Üniversitesi’nde 10 yıl önce başlayan, daha sonra Işık ve Okan Üniversiteleri’nde de uygulanan modeli YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan kaldırmak istedi. Ancak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül araya girdi ve YÖK geri adım attı. Dört devlet üniversitesinde YÖK’ün teklifi ile bölümsüz üniversite modeli uygulanacak.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi ek yerleştirme kılavuzunda bölümsüz üniversite modeli ile öğrenci alacak. Bu sistemde öğrenciler, üniversite giriş sonucuna göre tercih yaparken bölüm değil, program grupları bazında seçim yapıyor. İlk yıllık sürede öğrencilerin tümü Temel Geliştirme Programı kapsamında aldıkları üniversite dersleri ile aralarındaki eğitim farklılıklarını giderip, eşit düzeye geliyor. Fakülteye yerleştirilen öğrenci, öğretim üyelerinin danışmanlığında ilk iki yıl süresince lisans programlarından farklı dersler seçerek tüm lisans programlarını detaylı biçimde tanıma fırsatına kavuşuyor. Öğrenci, ikinci sınıf sonunda herhangi bir sınava girmeden kendi diploma alanını belirliyor. Böylece öğrenci kendi yetenek ve ilgi alanlarını keşfederek, okumak istediği alanı seçiyor. Üniversite yöneticilerinin sistemle ilgili görüşleri şöyle:

Seçim hakkı tanıyoruz

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gökhan Budak Bizi devlet pilot olarak seçti. Uygulama aşamasında 400’ten fazla öğrenci alınacak. Öğrenciler birinci sınıfta ortak dersleri görüp, notuna ve isteğine göre bölümleri seçecekler. İlk aşamada fizik, kimya, biyoloji ve matematik dersleri arasında bu geçiş olacak.

Çağdaş uygulama

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Korkmaz Bu çağdaş bir uygulama. Sonuçta bizim çocuklarımız. Onların istedikleri alanda öğrenim görmeleri, hayata öyle başlamaları daha başarılı olmalarını sağlayacak. Bizim avantajımız ise şu oldu. Öğretim üyesi yetersizdi.

Mecburiyetten geçtik

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Duman Biz, şimdilik fen programlarında bu uygulamayı başlattık, edebiyatta ise sosyoloji ve felsefe arasında geçiş imkanı var. Eğer başarılı olursak uygulamayı yaygınlaştıracağız. Biz biraz mecburiyetten programa geçiş yaptık. Çünkü öğretim üyesi sayımız azdı.

Bu haber toplam 4873 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum