1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Bir Kadın İçin Makyaj Nedir?

Bir Kadın İçin Makyaj Nedir?

Makyaj olmasaydı? Aman Tanrım! Bu sanat olmasaydı, mimari olmasaydı ne olurdu gibi bir şey... Bütün toplumlar daha depresif olurdu.

A+A-
13 bin "make up" artist yetiştiren, verdiği eğitimlerle 70 milyon kadına da makyaj yapmayı öğreten MAC Kozmetik'in Başkan Yardımcısı Gordon Espinet yanıtladı.

HT CUMARTESİ / AYSUN ÖZ KAŞİ

Dişinden tırnağından artırır ama kırmızı rujundan savaş ve kriz dönemlerinde bile vazgeçmez kadınlar. İstatistikler böyle diyor. Modanın dahi çocuğu Marc Jacobs ise "İnsanlar hayvansal içgüdülerini bastırmak için makyaj ve kıyafetle uğraşır. Benliğini dış dünyaya taşıyarak fark yaratmak ister" diyor. Modanın efsane ismi Karl Lagerfeld de Jacobs'u destekliyor: "Saç şekillendirme ve makyaj yardımıyla kişiliğimizin altını çizer, ön plana çıkartabiliriz. Bu sayede kendimizi kabul eder, çevreye pozitif ışık saçarız." 
Makyajı kadınlar için vazgeçilmez kılan diğer nedenleri, modacıların defile makyajlarında vazgeçemediği, şimdiye kadar 13 bin "make up" artist yetiştiren, mağazalarında verdiği eğitimlerle 70 milyon kadına da makyaj yapmayı öğreten MAC Kozmetik'in Başkan Yardımcısı Gordon Espinet'e sorduk. 

Kadınlar ne istiyor?
Bilgi ve ilgi istiyor. Kadınlara makyaj ve trendler konusunda verdiğimiz eğitimden memnunlar. Eğitimlerle kattığımız profesyonellik duygusunu çok seviyorlar. Yağlı cildini kurutacak, kuruyu nemlendirecek aynı zamanda güneşten koruyacak komplike ürünler arıyorlar. Masal ve hayal dinlemek değil, gerçeği satın almak istiyorlar.

Kadınlar yüz yıldır makyaj yapıyor ama hâlâ "eğitim" demeleri ilginç değil mi? 
Eskiden makyaj annelerden öğreniliyordu. Şimdi trendler o kadar çok değişiyor ki öğrenmek için profesyonellerin eğitimine ihtiyaçları var. Ama dünyanın bazı yerlerinde geleneksel makyaj devam ediyor. 

Yeni trendler de gelenekselden çıkmıyor mu zaten? 
Yeni teknolojiler sayesinde geleneksel olanı farklı yorumluyoruz. Geleneksel güzellikten gelen ve değişmeyen tek şey, kusursuz ten. Kusursuz bir cilt makyajına teknoloji sayesinde yeni yeni ulaşıyoruz. Eskiden hatamız, mükemmeli ararken yüzümüzdeki karakteristik özellikleri kapamaktı. O zaman makyaj yüzde maske gibi duruyordu. 

Peki son nokta bu mudur? Ne kadar ileri gidecek? 
Bu daha başlangıç, teknoloji makyaja daha yeni girdi. Belki öyle bir makine çıkacak ki 1 dakikada bizi gençleştirecek. Makyaj insanların yararına olmalı, cildi çevre kirliliğinden ve güneşten korumalı. Bu sayede her gün makyaj yapan bakımlı kadın, yapmayana göre daha geç yaşlanıyor. 

'ANNELER ARTIK KORKMASIN'
Annelerimiz "Çok makyaj yapma cildine zarar verirsin" derdi. 
Eskiden kurşun bile kullanılırdı içinde ama artık makyaj malzemelerinin yararları var. Anneler artık korkmasın. 

Makyaj olmasaydı?
Aman Tanrım! Bu sanat olmasaydı, mimari olmasaydı ne olurdu gibi bir şey... Bütün toplumlar daha depresif olurdu. Hepimiz güzele bakmak istiyoruz neticede. 

Tamam ama bazen de abartıyoruz, kadınlar neden vazgeçmeli? 
Makyaj arkasına saklanabileceğimiz bir maske değil. Bizi başka bir insan yapacağını düşünürsek yanılırız. Önerim, önce kendini aynada beğen, sonra makyaj yapmaya başla. 

Doğu'nun ekonomisi düzelince...
Eskiden makbul olan Avrupalı kadının sade makyajıydı. Şimdi yeni sezon trendlerinize bakıyorum Doğu'dan çok etkileniyorsunuz. Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerinin ekonomilerinin iyi olması onları makbul mu kılıyor artık?

Buna "Brezilya efekti" diyorum. Brezilya'ya, Japon'dan Alman'a dünyanın dört bir tarafından insan gitti ve inanılmaz güzel melez çocuklar doğmaya başladı. Buna bağlı olarak güzellik kavramı da değişti. Moda da böyle, etnik öğeler toplanıp birarada sunuluyor. Eskiden Avrupalı bile değil İsveçli uzun sarı saçlı, mavi gözlü kadınlar güzel kabul edilirdi. 

Trendlerde söz sahibi güçlü bir Doğu görüyoruz. Böyle olmasaydı, siz bu kara kaşlı kara gözlü makyajı Avrupalı kadına yaptırabilir miydiniz? 
Kesinlikle ekonominin de etkisi var. Eskiden "Beyaz ten moda" diyorduk; bunu yüzde kaç insan uygulayabiliyordu? Oysa şimdi Doğu'daki kadının da uygulayabileceği trendler gelişiyor.
Bu haber toplam 10473 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.