1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Babasız büyüyen çocuklara dikkat

Babasız büyüyen çocuklara dikkat

Yapılan araştırmalar, babasız büyümenin, suçun en belirgin nedenlerinden biri olduğunu gösteriyor

A+A-

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 13. Psikiyatri Kliniği Şefi Doç. Dr. Kemal Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan bazı araştırmaların, şiddete dayalı suçlar, çocuk suçluluğu ve madde bağımlılığı ile baba yokluğu arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Sorumluluk sahibi bir babanın varlığının, sosyal hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek bir işlev gördüğünü belirten Sayar, “Yapılan araştırmalar, sadece annenin bulunduğu ailelerde büyüyen çocukların, akranlarına göre daha dezavantajlı olduğunu ve bu dezavantajın çocukluk dönemi boyunca sürdüğünü, çocukların erken dönemdeki gelişimlerinde her iki ebeveynin de önemli olduğunu göstermektedir. Babalar, çocuğun büyüme sürecinde önemli roller üstlenirler” diye konuştu.

“BABALAR, ANNELER KADAR ÖNEMLİDİR”

Sıcak ve sevecen babaların, çocuklarda cinsiyet rollerinin gelişimini de etkilediğini ifade eden Sayar, şöyle devam etti:

“Örneğin, erkek çocukları büyüme sürecinde babalarından erkeklerin ilgileri, faaliyetleri ve sosyal davranışlarını öğrenirler. Kız çocukları ise erkeklerle güvenli ve rahat ilişki kurmayı öğrenirler. Sevgi dolu babalar, erkeklerde başarı, kızlarda kişisel uyum üzerinde olumlu etkiler yaparlar. Özetle, babalar, anneler kadar önemlidir.”

Araştırmaların, çocukların babalarını çok fazla özlediklerini, özellikle küçük yaştaki çocukların, anne babaları ayrıldığında, 'babaları ölmüş gibi' derin bir üzüntü duyabildiklerini gösterdiğini dile getiren Sayar, “Babanın yokluğu ya da devamlı uzaklık hali ise bu büyük üzüntünün uzamasına neden olmaktadır. Babanın yokluğu hem kız hem de erkek çocuklarının sosyal davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir” dedi.
Baba yokluğu yaşayan çocukların davranış sorunları göstermesinin daha olası olduğunu kaydeden Sayar, “Araştırmalar, bu çocukların okulda, özellikle matematik ve fen derslerinde pek başarılı olamadıklarını göstermektedir” diye konuştu.
 
AA

Bu haber toplam 20637 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.