1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Anne Babalar İçin sorularla Özel Eğitim III

Anne Babalar İçin sorularla Özel Eğitim III

Çocuğum 8. sınıf Kaynaştırma Öğrencisi Mezun olduktan sonra hangi okullara gidebilir? Özel eğitime ihtiyacı olan çocuğumla ilgili alınan kararlara itiraz etme hakkım var mı ? ...

A+A-

Özgür GÜN Aktüel Psikoloji için hazırladı

 


Zihinsel Engeline yönelik Kaynaştırma Kararı alan çocuğum 8. sınıftan mezun olduktan sonra hangi okullara gidebilir?.. 

Rehberlik ve Araştırma Merkezinde incelenen ve zihinsel engeline yönelik kaynaştırma kararı olan çocuklarınızın 8. sınıfı bitirdikten sonra merkezimizde tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Değerlendirme sonucunda öğrencilerimiz İş Okulu ve Çıraklık Eğitim Merkezlerine yerleştiriliyorlar. İş Okullarına öğrenci velisi direk gidip kayıt yaptıramıyor. Kayıt için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kurul kararının alınması gerekiyor. Kurul kararının alınabilmesi rehberlik ve araştırma merkezinin inceleme raporu, hastane raporu ve ilköğretim diplomasını zorunlu kılıyor. 8. sınıf sonrasında öğrenci velisinin/ okul yönetiminin merkezimizden randevu alması ve süreci başlatması gerekiyor. İnceleme tarihine kadar diplomalarının yetişmemesi durumunda daha sonra değiştirilmek üzere öğrenci belgesi ile de işlemler başlatılabiliyor.

Özel eğitime ihtiyacı olan çocuğumla ilgili alınan kararlara itiraz etme hakkım var mı ?


Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin 21.maddesi gereği bu karara itiraz etme hakkınız var.
Bu madde şöyle ifade ediyor; “ Aile yeni bir değerlendirme isteği ile her bir süreçte en fazla bir defa özel eğitim hizmetleri kuruluna on beş gün içinde doğrudan itiraz edebilir.” Buna göre kurul uygun gördüğü takdirde yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir ve bir ay içerisinde aileyi bilgilendirir


Bireysel eğitim  programları BEP hazırlama sürecinde sorumluluğumuz Nedir?


Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) özel eğitim gerektiren birey için geliştirilen ve siz anne babalar  tarafından da  onaylanan bir  eğitim programıdır.  BEP,  bireyin ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan ve hedeflenen amaçlarda destek eğitim sunan programları içerir.
 
Çocuğunuza  yönelik BEP hazırlama sürecinde okul müdürü/müdür yardımcısı, gezerek özel eğitim veren öğretmen, sınıf öğretmeni, branş öğretmenleri ile beraber sizlerin de bazı görev ve sorumlulukları var. Aile aynı zamanda okulda oluşturulan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin de üyesidir.

Sizlerin  BEP sürecindeki görev ve sorumluluklarınız Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 64. maddesinde şöyle ifade ediliyor.

1-Bireysel eğitim programının geliştirilmesi sürecinde çocuğun gereksinimlerini ifade eder.
2-Çocuğu ile ilgili hedeflerini ve planlarını belirtir.
3-Eğitim programının uygulanması sırasında çalışmalara etkili bir şekilde katılır, gerektiğinde eğitim araç-gereç desteği sağlayabilir.

Bu haber toplam 4411 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.