1. YAZARLAR

  2. Maruf BEÇENE

  3. 2009 ÖSS Tercihleri Nasıl Yapılacak?
Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Yazarın Tüm Yazıları >

2009 ÖSS Tercihleri Nasıl Yapılacak?

A+A-

2009 ÖSS Sonuçları açıklandı. Sonuçlarda elde edilen puan kadar tercihlerin sağlıklı yapılması da hayati önem arz ediyor. Önce ki yıllarda birçok öğrenci yanlış tercih yaptığı için istediği bölümü kazanamadı. Yanlış tercih riskini almamak için öncelikle teknik açıdan yapılması gerekenleri bilmekte yarar vardır.

2009 ÖSS Tercih süreci bilenler için çok basit ama ilk defa tercih yapanlar için karmaşık olabilir. Bu karmaşıklığı önlemek için teknik olarak yapılması gerekenleri yaparak başlamakta yarar vardır.

2009 ÖSS tercih süreciyle ilgili olarak size yol haritası vasfını görecek aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekiyor.

- 16 Temmuzda 2009 ÖSS Tercih kılavuzu yayımlanacak. (Kılavuzu buraya tıklayarak indirebilirsiniz.) Kılavuzu internetten indiremiyorsanız başvurunuzun yapıldığı okula ya da herhangi bir ÖSS başvuru merkezine giderek 2009 ÖSS Tercih kılavuzunu 3 YTL karşılığında satın alabilirsiniz. Bizim önerimiz başvuru merkezinden kılavuzu alarak kağıt üzerinden incelemeniz ve seçmek istediğiniz bölümleri işaretlemeniz.

- Kılavuzda puanınıza yakın bölümleri seçerken uygun aralıklar konusunda şu örneği esas alabilirsiniz. Örneğin Başarı sıralamanız 15 bin ise; 12 bin ile 18 bin başarı aralığındaki bölümleri kazanma olasılığınızın olduğu bölümler olarak işaretleyebilirsiniz.

- Bir çok bölüm var. Tercih kılavuzunun çok karmaşık olduğunu düşünüyorsanız ÖSYM’nin sitesinde başvuruların başlayacağı tarihte aktifleşecek olan Rehberlik sayfasından başarı sıranızı veya puanınızı girerek kazanabileceğiniz olası bölümler hakkında listeler oluşturabilirsiniz. (ÖSYM Rehberlik Sayfası için burayı tıklayabilirsiniz) ÖSYM rehberlik sayfasında adaylara fikir vermek amacıyla hazırlanmış listelerde yer alan bölüm puanlarının 2008 ÖSS verilerine dayanarak hazırlandığını unutmayın.

- Başarı sıranız veya puanınızla girebileceğiniz tahmini bölümleri boş bir A4 kâğıdına yazarak bu listeyi ailenizle değerlendirin. Daha sonra gittiğiniz dershanede ki ya da okulunuzda ki rehberlik uzmanıyla söz konusu listeyi tekrar değerlendirin.

- Kesinleşmiş liste oluştuktan sonra 2009 ÖSS tercih formuna, girmek istediğiniz bölümleri başarı sırasına göre işaretleyerek kesinleşmiş tercih listesini oluşturun. (2009 ÖSS Tercih formunu indirmek için burayı Tıklayınız)

- 2009 ÖSS Tercih işlemleri 22 Temmuz’da başlayacak. Bu tarihten itibaren adaylar tercih işlemlerine başlayabilirler.

- Tercih formunu ÖSYM’ye göndermek için iki yöntem uygulanmaktadır. 1 Yöntemde İnternet aracılığıyla adaylar kendileri tercihlerini sisteme gönderebilirler. Bunun için ÖSYM’nin “http://ais.osym.gov.tr” sitesinden kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yapabilirsiniz. 2. Yöntemde adaylar ÖSYM başvuru merkezlerine giderek tercihlerini ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla yapabilirler. Bilgisayarı iyi kullanamayan, yanlış yapma endişesi taşıyan adayların ÖSYM başvuru merkezi görevlileri aracılığıyla sisteme girmeleri daha uygundur.

2009 ÖSS tercihleri için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak ÖSS başvuru kılavuzu 3 YTL karşılığı alınmaktadır. Bununla beraber tercihlerini ÖSYM başvuru merkezlerinden yapan adaylar başvuru merkezine 3 YTL ödeme yapmak zorundadırlar.

- 2009 ÖSS Tercih işlemlerini sisteme girdikten sonra mutlaka “2009 ÖSYS tercihleriniz …./…./… tarihinde saat …./…. te başarıyla sisteme kaydedilmiştir” yazısını görmeleri gerekmektedir. Olabilecek sorunlara karşı mutlaka adayların tercih işlemlerini yazdırmaları önerilmektedir.

Bu yazı toplam 17266 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum