1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. 18 Şubat Dünya Asperger Sendromu Günü

18 Şubat Dünya Asperger Sendromu Günü

Tüm dünya, 18 Şubat'ı Asperger Günü olarak kutluyor. Şizofren ve otizmle de karıştırılan aspergerlilerin en önemli özelliği, IQ'lerinin yüksekliği.

A+A-

Bir tür otizm (içe yöneliklik) olan asperger sendromu görülen kişiler sosyal iletişim gerektirmeyen meslekleri çok iyi yapabilir.

Tüm dünya, 18 Şubat'ı Asperger Günü olarak kutluyor. Şizofren ve otizmle de karıştırılan aspergerlilerin en önemli özelliği, IQ'lerinin yüksekliği. Hafif sendromlular çok iyi mühendis, fizikçi veya matematikçi olabiliyor.

Temeli otizm olan asperger sendromu görülen kişiler, dışarıyla irtibatını tamamen kesmiyor. İç dünyalarını kendi algılarını diğerleriyle paylaşmaya çalışarak hayata tutunmaya çalışıyor. Ancak bir problemle karşılaştığında içine kapanıyor, bunalıma giriyor. 2008 yılında kurulan Asperger Sendromu ve Otizmle Hayat Derneği (ASPERDER) Başkanı Mesut Başar, "Bu kişilerin IQ'sü yüksek. Kendi iç dünyasını dışarıyla paylaşır. Normal yaşamına devam edip, okula ve işe gider. Ancak iletişim, etkileşim eksikliği ve hayal kurma bozukluğu yaşarlar. Daha çok kendilerinden bahsederler. Karşıdakinin sıkıldığı onlar için çok önemli değil." diye konuştu.

Aspergerlilerin otizmde olduğu gibi yüksek ses, kalabalık, fazla ışıktan rahatsız olduğunu ifade eden Başar, sindirim bozukluğu ve alerji belirtileri de görüldüğünü dile getirdi. Temeli otizme dayanmasına rağmen bu belirtileri taşıyan aspergerlilerin hayata düzenli ve sistematik şekilde uyum sağlayabileceğini söyleyen Başar, şunları söyledi: "Hafif aspergerliler kapalı uçlu olan fizik, matematik ve mühendislik alanında başarılı olabilir. Ancak iyi bir avukat, halkla ilişliler uzmanı olamazlar."

Türkiye'de 500 bine yakın otizmliden 50-60 bine yakınının aspergerli olduğu tahmin ediliyor.

ZAMAN

HATİCE ÖZMEN

Bu haber toplam 10018 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum