1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. YGS Ne Zaman Yapılacak?

YGS Ne Zaman Yapılacak?

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarihi ÖSYM başkanı tarafından açıklandı. Yapılan açıklamanın ayrıntıları şöyle...

A+A-

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarihi ÖSYM başkanı tarafından açıklandı. Yapılan açıklamanın ayrıntıları şöyle...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), nisan ayının ilk yarısında Lisans Yerleştirme Sınavı'nın da (LYS) haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını bildirdi.

Üniversiteye girişle ilgili yeni sistemin ayrıntılarını anlatmak üzere YÖK'te basın toplantısı düzenleyen Yarımağan, daha önce alınan 2 aşamalı sınav sistemi kararı doğrultusunda, birinci aşama sınavı olan YGS'nin nisan ayının ilk yarısında yapılacağını bildirdi.

Yarımağan, sınavda Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testleri uygulanacağını belirterek, ''Buradaki testlerin niteliği, ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Aynen bugün, 2009 yılındaki sınavdaki ilk dört testte olduğu gibi'' dedi. Yarımağan, sınavda, tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacağını belirtti.

YGS sonucunda altı puan türü oluşturulacağını anlatan Yarımağan, daha önce Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 olmak üzere üç puan türü olduğunu hatırlattı.

Yarımağan, YGS-1 ve YGS-2'nin Sayısal-1 yerine, YGS-3 ve YGS-4'ün Sözel-1 yerine, YGS-5 ve YGS-6'nın da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacağını kaydetti. Yeni puan türleri arasındaki farka da değinen Yarımağan, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını ifade etti.

Yarımağan, ''2009'da Sayısal-1 ile girilen programların bir kısmına YGS-1 ile girilecek, bir kısmına da YGS-2 ile girilecek'' diye konuştu.

YGS puanlarının değer aralıklarını anlatan Yarımağan, her puan türündeki puanların en küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olan puanlar olarak hesaplanacağını söyledi.

Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan olacağını belirten Yarımağan, ''Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1... Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek, bu seneki 145'in karşılığı. İkinci bir taban puan adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak'' dedi.

Yarımağan, YÖK Genel Kurulu'nun taban puanların daha sonra belirlenmesi kararını aldığını anımsatarak, taban puanların en geç sonbaharda 2010 ÖSYS Kılavuzu'nda açıklanacağını bildirdi.

-İKİNCİ AŞAMA SINAVI (LYS)-

LYS'nin Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını belirten Yarımağan, bunun yapılacak kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirleneceğini kaydetti.

Yarımağan, LYS'de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacağını belirtti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak sınav sisteminde puan türlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Yarımağan, '' Örneğin katsayı farkı kalmadı diye Sosyal Bilimler'den mezun bir öğrenci önümüzdeki yıl tıp fakültelerine veya mühendislik fakültelerine bu senekine göre daha fazla gidemeyecek çünkü o programların puan türü Matematik-Fen (MF) puan türü ve bu puan türünde başarılı bir sonuç elde etmek için de lisede okutulan Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji konularını bilmek gerekir'' dedi.

Yarımağan, üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistem hakkında bilgi vermek amacıyla YÖK'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Soru sayıları arttığı için sınavın daha zor olup olmayacağı ve ikinci aşamada sınav esnasında soru kitapçıklarının ayrı ayrı mı dağıtılacağı'' soruları üzerine Yarımağan, şunları kaydetti:

''Soruların zorluk derecesi ve içeriğiyle ilgili bu yıla göre bir değişiklik olmayacak. Zaten bu sınav sisteminde yapılan değişikliğin amaçlarından bir tanesi öğrencinin bilgisini daha detaylı ölçüp şansın rolünü azaltmak. 2009 yılında Psikoloji'den 3-4 soru sorduk. Bir yıl süreyle okutulan bir konudan 3 soruyla öğrencinin bilgisini sağlıklı bir biçimde ölçmek zor. O zaman şans faktörü ön plana çıkabiliyor. Sorular adayın bildiği konulardan gelirse şanslı, bilmediği konulardan gelirse azalıyor. Daha çok soru sorduğunuzda şans faktörünün rolü azalacak. Daha zor sorular olmayacak. Müfredatla sınırlı olacak ve bu seneki soruların benzerleri olacak. Sadece soruların sayısı artacak.

-''KATSAYILAR EŞİTLENDİ''-

Yarımağan, ikinci sınavda da adayın test bilgilerini sağlıklı bir biçimde ölçmek istediklerini belirterek, adayın örneğin Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik bilgisini ayrı ayrı ölçmek istediklerini söyledi. Yarımağan, ''Eğer tek soru kitapçığı verirseniz, ortak bir süre verirseniz aday bazen sürenin tamamını Fizik'e harcıyor, bazen yarısını Fizik'e harcıyor. Yani her aday farklı bir davranış içinde bulunuyor. İki adayın aldığı Fizik puanlarını karşılaştıramıyorsunuz. Çünkü birisi Fizik'e 30 dakika, diğeri 45 dakika süre vermiş. Karşılaştırılabilir olması için eşit sürelerde elde edilmiş ölçüm değerleri olmasında yarar var. Biz bu zorluğun üstesinden geleceğiz. Önümüzdeki yıl ikinci aşamada testlerin soru kitapçıklarını ayıracağız'' dedi.

''Meslek lisesi mezunu öğrencilerin gidebilecekleri alanlarla ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmadığı'' sorusu üzerine Yarımağan, yapılmadığını söyledi. Yarımağan, bu mezunların ek puan alacakları programlarda bir değişiklik olmadığını, diğer programları da zaten herkesin tercih edebildiklerini, gelecek yılki sistemde katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin gitme şansının daha yüksek olacağını anlattı.

Yarımağan, şöyle konuştu:

''Alan ve alan dışı ayrımı için kullanılan iki farklı katsayı vardı, şimdi tek katsayı var. Ama puan türleri önemli. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Örneğin katsayı farkı kalmadı diye sosyal bilimlerden mezun bir öğrenci önümüzdeki yıl tıp fakültelerine veya mühendislik fakültelerine bu senekine göre kat kat fazla gidemeyecek. Çünkü o programların puan türü MF puan türü ve bu puan türünde başarılı bir sonuç elde etmek için de lisede okutulan Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji konularını bilmek gerekir. Ancak çok özel durumlarda öğrenciler okumadıkları derslerle ilgili bilgiyi edinip öbür programlara giderler. Yoksa örneğin mühendislik programlarına gitmek için ana kulvar liselerin fen koludur.''

-''DERSHANE FAKTÖRÜNÜ DÜŞÜNEREK SİSTEM BELİRLEMİYORUZ''-

Yeni sistemin dershanelere gitme oranını artıracağı eleştirilerinin anımsatılması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Buna katılmıyorum. Adaylar zaten dershanelere gidiyorlar. Açıkçası biz sistem belirlerken dershane faktörünü düşünerek sistem belirlemiyoruz. Biz daha başarılı olma olasılığı yüksek adayları seçerek programlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Aday bilgisini okulda öğrenmiş, dershanede öğrenmiş veya anne babasından öğrenmiş, veya arkadaşlarıyla öğrenmiş, bu bizim ölçmeye çalıştığımız bir durum değil ve bu başka bir konu. O konu açıkçası bizim gündeme aldığımız yani öyle bir sınav sistemi yapalım ki bu sınav sistemi öğrencinin dershaneye gitmesini önlesin veya önlemesin amacıyla hareket etmiyoruz. Biz öyle bir sınav sistemi yapalım ki bu sınav sistemi daha iyi mühendis olma olasılığı yüksek olan öğrencileri mühendislik programlarına yönlendirsin noktasından hareket ederek sınav sistemi belirliyoruz.

Ama bütün bunların ötesinde ben önümüzdeki yıl dershaneye gitmenin bu seneye göre daha çok olacağını sanmıyorum. Çünkü aynı konulardan, derslerden aynı tür sorular soracağız. 3 soru yerine 10 soru soracağız diye öğrencinin daha çok dershaneye gitmesine gerek yok.''

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''Birinci sınav puanlarıyla mühendisliklere ve diğer birçok programlara girmek mümkün değil'' dedi.

Yarımağan, üniversiteye girişte yeni sistemin detaylarına ilişkin bilgi vermek üzere YÖK'te basın toplantısı düzenledi.

2010-ÖSYS'nin birinci aşama sınavı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) Nisan ayının ilk yarısında yapılacağını belirten Yarımağan, sınavda Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinde 40'ar olmak üzere 160 soru sorulacağını ve adaylara 160 dakika süre verileceğini anlattı.

Testlerin niteliğinin ortak müfredata dayalı olacağını, tüm okul türü ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacağını belirten Yarımağan, ''Aynen bugün 2009 yılındaki sınavdaki ilk 4 testte olduğu gibi. Bu testler, 2009 ÖSS'deki ilk 4 testin soru sayıları artırılmış biçimi. Tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacak. Dolayısıyla bu sınav bizim klasik sınavlardan biri olacak, yani bugüne kadar yapmış olduğumuz sınavlardan farklı bir sınav olmayacak'' diye konuştu.

YGS sonunda 6 puan türünün oluşturulacağını belirten Yarımağan, daha önce SAY-1, ÖSZ-1 ve EA-3 olmak üzere 3 puan türünü olduğunu hatırlattı.

YGS-1 ve YGS-2 puan türlerinin SAY-1, YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinin SÖZ-1, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinin EA-1 yerine kullanılacağını anlatan Yarımağan, ''Bu puan türleri arasında fark nedir derseniz, örneğin YGS-1'de Matematik, YGS-2'de Fen Bilimleri daha ağırlıklı. 2009'da SAY-1 ile girilen programların bir kısmına YGS-1 ile bir kısmına YGS-2 ile girilecek'' dedi.

Yarımağan, YGS puanlarının en küçüğü 100, en büyüğü 500 puan olarak hesaplanacağını belirterek, birinci aşamada 3 taban puanı olacağını kaydetti. Yarımağan, Taban Puan-1'in adaylara önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih etme, Taban Puan-2'nin ikinci aşama sınavlara katılma ve Taban Puan-3'ün de birinci aşama puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı sağlayacağını söyledi.

-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI-

İkinci aşama sınavı Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılmasının planlandığını belirten Yarımağan, LYS'deki ''Matematik Sınavı''nda adaylara 50 soru ve 75 dakikalık matematik testi, 30 soru ve 45 dakika geometri testi uygulanacağını kaydetti.

Matematik ve geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacağının altını çizen Yarımağan, cevap kağıdının iki test için ortak olacağını belirtti. Yarımağan, geometri testindeki soruların 8 tanesinin analitik geometri sorusu olacağını ifade etti.

Yarımağan'ın verdiği bilgilere göre, LYS'deki ''Fen Bilimleri Sınavı''nda Fizik, Biyoloji ve Kimya testlerinde her biri için 30'ar soru soru sorulacak ve adaylara 35'er dakika süre verilecek.

''Edebiyat ve Coğrafya Sınavı''nda Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya-1 testinde 24 soruya 35 dakika süre verilecek. ''Sosyal Bilimler Sınavı''nda Tarih testinde 44 soru için 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soru için 25 dakika ve Felsefe Grubu testindeki 30 soru için 45 dakika süre verilecek. Felsefe grubundaki testte 10 psikoloji, 10 sosyoloji ve 10 mantık sorusu yer alacak.

''Yabancı Dil Sınavı''nda Yabancı Dil testinde 80 soru soruya 120 dakika süre verilecek. Test, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacak.

Sınavlardaki her test içen ayrı kitapçık kullanılırken sınav kağıtları ortak olacak.

-LYS'DE PUAN TÜRLERİNE GÖRE TESTLERİN AĞIRLIKLARI-

LYS'deki MF grubu puan türlerinin şimdiki sınavda SAY-2 yerine kullanılacağını belirten Ünal Yarımağan, MF-1 puan türünün ''Matematik Ağırlıklı Temel Bilim programları'' için, MF-2 puan türünün ''Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları için, MF-3 puan türünün ''Sağlık Bilimleri programları için ve MF-4 puan türünün ise ''Mühendislik ve Teknik Programlar'' için öngörüldüğünü anlattı.

MF grubu puan türlerinde testlerin ağırlıkları şöyle:

''-MF-1'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 8, Matematik yüzde 26, Geometri yüzde 13, Fizik yüzde 10, Kimya yüzde 6 ve Biyoloji yüzde 5; MF-2'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 13, Matematik yüzde 16, Geometri yüzde 7, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 12, Biyoloji yüzde 12; MF-3'te Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 11, Matematik yüzde 13, Geometri yüzde 5, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 14 ve Biyoloji yüzde 15; MF-4'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 6, Fen yüzde 9, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 11, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 9 ve Biyoloji yüzde 5.''

LYS'deki TM grubu puan türlerinin EA-2 yerine kullanılacağını belirten Yarımağan, TM-1 puan türünün az da olsa Matematik ağırlıklı, TM-2 puan türünün az da olsa Matematik ve Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklı, TM-3 puan türünün az da olsa Türkçe-Edebiyat ağırlıklı olduğunu söyledi.

TM grubu puan türlerinde testlerin ağırlıkları şöyle:

''-TM grubundaki puan türlerine göre, TM-1'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 25, Geometri yüzde 10, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18 ve Coğrafya-1 yüzde 7; TM-2'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 22 ve Coğrafya-1 yüzde 8; TM-3'te Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 10, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 18, Geometri yüzde 7, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25 ve Coğrafya-1 yüzde 10.''

Yarımağan, LYS'deki TS grubu puan türlerinin SÖZ-2 yerine kullanılacağını ifade ederek, TS-1 puan türünün sosyal programlar için, TS-2 puan türünün dil (Türkçe, edebiyat) ve Tarih programları için öngörüldüğünü ifade etti.

TS grubu puan türlerindeki testlerin ağırlıkları şöyle:

''-TS grubundaki puan türlerine göre, TS-1'de Türkçe yüzde 13, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 12, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 15, Coğrafya-1 yüzde 8, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 7 ve Felsefe Grubu yüzde 15; TS-2'de Türkçe yüzde 18, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 11, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25, Coğrafya-1 yüzde 5, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 5 ve Felsefe Grubu yüzde 10.''

LYS'deki Yabancı Dil grubu puan türlerinde DİL-1'in İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları için, DİL-2 puan türünün ise diğer Dil programları için öngörüldüğünü anlattı.

-PUAN TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI-

LYS puanlarının değer aralıklarına da değinen Yarımağan, her puan türündeki puanların en küçüğü 100, en büyüğü 500 puan olarak hesaplanacağını söyledi.

İkinci aşama sınavında adayların bir puanı olacak, Taban Puan-3 adaylara lisans programlarını tercih etme hakkı sağlayacak.

2009-ÖSYS puan türlerinin 2010 ÖSYS'deki karşılıkları ise şöyle:

''1. Önlisans ve Açıköğretim Programları

2009-ÖSYS 2010-ÖSYS

---------- ----------

SAY-1 YGS-1 veya YGS-2

SÖZ-1 YGS-3 veya YGS-4

EA-1 YGS-5 veya YGS-6

2. Lisans programları (Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puanla girdikleri hariç)

2009-ÖSYS 2010-ÖSYS

--------- ----------

SAY-2 MF-1, MF-2, MF-3 veya MF-4

SÖZ-2 TS-1 veya TS-2

EA-2 TM-1, TM-2 veya TM-3

DİL DİL-1 veya DİL-2

3.Lisans programları (Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puanla girdikleri)

2009-ÖSYS 2010-ÖSYS

--------- ----------

SAY-1 Birinci Puan Türü: MF-1, MF-2, MF-3

veya MF-4

İkinci Puan Türü: YGS-1 veya YGS-2

SÖZ-1 Birinci Puan Türü: TS-1 veya TS-2

İkinci Puan Türü: YGS-3 veya YGS-4

EA-1 Birinci Puan Türü: TM-1, TM-2 veya

TM-3

İkinci Puan Türü: YGS-5 veya YGS-6.''

İki puan türü bulunan programlara yerleştirmede, iki puandan büyük olanı kullanılacak.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, bir mühendislik programına yerleşmek isteyen bir meslek lisesi mezununun LYS'ye girerek MF sorularını yanıtlamak zorunda olduğuna işaret etti. Yarımağan, ''Birinci sınav puanlarıyla mühendisliklere ve diğer birçok programlara girmek mümkün değil'' dedi.

-AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI-

Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) hesaplama yönteminin değiştirilmediğini vurgulayan Yarımağan, ancak değer aralığının 50-100 yerine 100-500 olacağını söyledi. Yarımağan, şöyle konuştu:

''Sınav puanları ile okul puanlarının değer aralığının farklı olması algılamayı zorlaştırıyor. Okul başarısının etkisinin ne kadar olduğunu tartışmalı hale getiriyor. O nedenle önümüzdeki yıl bütün puanları, ister okul puanı olsun, ister sınav puanı olsun hepsini aynı değer aralığına getirdik. Dolayısıyla önümüzdeki yıl AOBP puanları da 100-500 arasında puanlar olarak hesaplanacak.''

Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP'nin 0.15 ile çarpılarak LYS ve YGS puanlarına ekleneceğini belirten Yarımağan, LYS, YGS ve AOBP puanlarının en büyük değeri 500 olduğu için, yerleştirme puanının en büyük değerinin 500 (500 x 0.15)=575 olacağını anlattı.

-YERLEŞTİRME PUANLARININ HESAPLANMASI-

Yerleştirme puanlarının hesaplanmasına ilişkin de bilgi veren Yarımağan, meslek lisesi ve öğretmen lisesi çıkışlı adayların kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken yasa gereği ek puan verildiğini söyledi. Yarımağan, bu adayların yerleştirme puanlarına eklenecek ek puanın 0.06 x AOBP olarak hesaplanacağını belirterek, ''Bu puanın da maksimum değeri 30 ediyor. Bunu da dikkate alırsak 575 30=605 Demek ki önümüzdeki yıl belirli programlara girişte alınabilecek en yüksek yerleştirme puanı da 605 olacak. Örneğin İngilizce Öğretmenliğine, Bankacılık, Hemşirelik Yüksekokuluna girişte bu puanlar alınabilir'' dedi.

Yarımağan, bir önceki yıl bir yükseköğretim programına merkezi sistemle yerleştirilen veya ön kayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken 0.15 ve 0.06 katsayılarının yarısının (0.15 yerine 0.075; 0.06 yerine 0.03) alınacağını belirtti.

Bu haber toplam 7490 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.