Yeni İnternet Yasakları Nelerdir?
TBMM Genel Kurulu`nda önceki gece kabul edilen yeni internet düzenlemesine ilişkin sorular ve yanıtları şöyle:
İnternette yayın nasıl engellenebiliyor?
Mevcut düzenlemede bir yayına erişimin engellenebilmesi için mahkeme kararı gerekiyor. Yeni düzenleme ile "özel hayatın gizliliğinin ihlali" iddiası halinde mahkeme kararı olmadan internet içeriğine erişim engellenebilecek.
Engelleme kararı nasıl alınacak?
Özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanlığı'na başvuracak. TİB Başkanlığı mahkeme kararı olmadan erişimi engelleme kararı verebilecek.
TİB doğrudan engelleme yapabilecek mi?
"Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde" TİB Başkanı doğrudan harekete geçerek yayının engellenmesi emrini verebilecek.
TİB'e özel hayat ihlali başvurusunda hangi koşullar aranacak?
Hakkın ihlaline neden olan yayının URL adresi, hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak belge istenecek.
Sadece videolar mı engellenecek?
Erişimin engellenmesi; özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği iddia edilen yayın, kısım, bölüm, resim ve video gibi tüm internet içerikleri için söz konusu.
İçeriğe erişim nasıl engellenecek?
TİB'in engelleme kararı Erişim Servis Sağlayıcıları Birliği'ne bildirilecek. Birlik, emri anında 196 üyesine gönderecek. Üyeler, en geç 4 saat içinde, emirde belirtilen içerik adresine erişimi engelleyecek.
İçeriğin anında engellenmesi mümkün mü?
TİB Başkanı'nın sakıncalı bulunduğu içerikler o dakikada engellenebilecek.
Mahkemeye başvuru kalkıyor mu?
Özel hayatın gizliliğinin ihlalinde önce engelleme yapılacak, sonra mahkemeye başvurulacak. Mahkeme kararını 48 saat içerisinde verecek. Bu sürede mahkemeden bir karar çıkmazsa, engelleme yasağı kendiliğinden kalkacak.
Kişilik haklarının ihlalinde yayın nasıl engellenecek?
Özel hayatın gizliliğini ihlal prosedüründen farklı olarak kişilik hakları ihlalinde önce içerik sağlayıcısına, ona ulaşılamaması halinde yer sağlayıcısına başvurularak içeriğin yayından kaldırılması istenecek. 24 saat içinde kaldırılmazsa mahkemeye başvurularak engellenmesi istenebilecek. Mahkeme kararını 24 saatte verecek.
TİB personelini kim soruşturacak?
Görevlerinden dolayı TİB Başkanı hakkında görevlerinden dolayı cezai soruşturma açılması Ulaştırma Bakanı'nın iznine; TİB personeli hakkında açılması da Başkan'ın iznine tabi.
Bilgiler saklanacak mı?
İnternet yer sağlayıcıları, hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini (kim, nereyi aramış gibi) bir yıldan az, iki yıldan fazla olmamak üzere saklamak zorunda.
İnternet pahalanacak mı?
Yer sağlayıcılara trafik bilgilerini saklama zorunluluğunun ilave yatırımı zorunlu kıldığı, bunun da internet servis maliyetlerine yansıyacağı iddia ediliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.