Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

TERCİHİ ŞİMDİ Mİ YAPMALI, 2010'DA MI?

TERCİHİ ŞİMDİ Mİ YAPMALI, 2010'DA MI?

Merhabalar sevgili arkadaşlar.

ÖSS Tercih süreci 22 Temmuz günü başladı. Sizler, 3 Ağustos tarihine kadar tercihlerinizi yapmaya devam edeceksiniz. Bu süreçte kendiniz için, en doğru meslek hangisi olacak defalarca düşünün, tartın, ölçün ve biçin. Başvuru merkezine, aklınızdaki tercihlerinizden emin bir şekilde gidin, çünkü o zaman, tercihlerinizi teslim etmenin sizde yaratacağı rahatlığı ve mutluluğu, daha fazla hissedeceksiniz.

ÖSYM Başkanı Sn. Prof. Dr. Ünal Yarımağan 2010 sınav sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu noktada öğrencilerin aklının karışması çok normal, çünkü sistem bu yıldan farklı bir yapıyı içeriyor. O zaman aklımıza şöyle sorular geliyor; Acaba seneye sınav sistemi çok zor mu olacak? Acaba bu yıl tercih yapıp, neresi gelirse gelsin gitmelimiyim? İşte, size bu yüzden yeni sınav sistemi ile birkaç detay verip, size yardımcı olmaya çalışacağım.

-Yeni sınav sistemi iki aşamalı bir sınav sistemi olacak. İlk sınav Nisan ayında yapılacak, ikinci sınavlar ise Haziran ayında yapılacak.

-Yukarda sınavlar dedim, çünkü adaylar 4 farklı sınav ile karşılaşacaklar. Bu sınavlar; matematik sınavı, fen bilimleri sınavı, edebiyat-cografya sınavı ve sosyal bilimler sınavı.

-Sınavlardaki bölümlerin soru sayısı arttırıldı. Mesela, bu yıl mat-2'de toplamda 30 soru yapılırken, önümüzdeki yıl bu alanda yapılacak soru sayısı 80 oldu.

-Önümüzdeki yıl istediğiniz mesleklere göre sınavları seçeceksiniz. Mesela, Haziran ayı sınavlarında, eğer ki tıp okumak istiyorsanız, hem matematik sınavına girecekseniz hem de fen bilimleri sınavına gireceksiniz.Fakat, hukuk okumak isterseniz bu sefer, hem matematik sınavına hem de edebiyat-coğrafya sınavına gireceksiniz.

-Yabancı Dil Sınavına girecek adaylar ise, Haziran ayında tek sınava girecekler.

-Bu yıl tek sınavda öğrenciler 195 dakika harcarken, Nisan ayı sınavı ile,Haziran ayında girecekleri iki farklı sınava toplamda ortalama 400 dakika harcayacaklar.

-Önümüzdeki yıl ortaöğretim başarı puanının etkisinde çok az bir azalma görülecek.Bu yıl bir öğrenciye en yüksek 80 puan gelirken, gelecek yıl gelen bu puan ise 75 olacak.

-İmam hatipler ve meslek liseliler için katsayı farklılığı kaldırıldı. Onlar da isterlerse mühendislik, tıp, hukuk gibi alanlardan tercih yapma hakkına sahip olacak. Ama kendi müfredatlarında olmayan dersler için de, ekstradan çalışmaları ve zaman ayırmaları gerekecek.

-Taban puanlar ile ilgili dönüştürmeler, alanlar ve meslekler ile ilgili düzenlemeler, en son itibariyle ÖSS 2010 kılavuzunda yer alacaktır.

Bu yoğun tercih döneminde daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Eğer sınav sistemi ile ilgili birkaç detay merak ediyorsanız, ÖSYM'nin internet sitesinden yeni sistemle ilgili olan sunumu indirebilirsiniz. Şimdi, bu noktada öğrencilerin çok iyi düşünmesi gerekiyor. Bu sözüm, özellikle bu yıl düşük puan alan ve istediği bölüme puanı yetmeyen adaylar için. Eğer ki, seneye sınava girmek isterseniz, bu yılki gösterdiğiniz performanstan daha iyi bir performans göstermeniz gerekiyor, çünkü gelecek yıl sınavda yapacağınız soru sayısı artacak. Ayrıca imam hatip ve meslek liselileri de unutmamanız gerekiyor, artık onlar da sizin rakibiniz konumunda olacaklar. Üstelik, bir sınava girip, birçok meslek seçme hakkına sahip olmaktan ziyade, belli meslekler için sınav seçmek durumunda kalacaksınız.

Ancak, yeni sınav sistemine tamamıyla olumsuz bakmayın. Yeni sınav sisteminin en önemli özelliklerinden birisi, sizi,  sadece 3 saate dayanan, bir sınav sisteminden kurtarmasıdır. Farklı zamanlarda sınava girerek, kendinizi diğer sınavlar için daha iyi hazırlayacak ve kendinizden daha emin gireceksiniz. Artık işletme, iktisat gibi ortak alanlar seçerken de daha az rakibiniz olacak.Bu yılki sistemde neredeyse tüm adayların bütün puan türlerinde puanı oluşuyor ve ortak alanlarda onlarda sizin rakibiniz oluyordu. Fakat yeni sistemde adaylar farklı sınavlara yayılacağı için, istediğiniz bölüme girme şansınız daha çok artacak.

Aslında sizlere ÖSYM'ce bu kadar yük bindirilmesine, şiddetle karşıyım. Kendi ülkemizde istediğiniz bölümü istediğiniz zaman okuma şansınız olamıyorsa, ülkemize ışık dolu bir gelecek nasıl bırakıcağız? Her yıl milyonlarca öğrenci üniversite ümidiyle sınava hazırlanıyor, birçok zorluğa rağmen hedeflerini gerçekleştirmek için, dersaneye gidiyor, özel ders alıyor, gerekirse evinde çalışıyor, yüzlerce sayfanın arasında kayboluyor. Fakat istediği puanı alamayınca, kendini istediği yerde değil, sistem tarafından istenilen yerde buluyor. Onca verilen emek, sadece saatler içinde çırpılıyor, şekilleniyor.

Eğer, önümüzdeki yıl eğer kendinize çok inanmıyor ve güvenemiyorsanız, bu yıl bir bölüme yerleşmeye çalışın. Yoksa gelecek yılki sistemde daha çok bocalayabilir, bir yıl daha kaybedebilirsiniz, eğer ki sizin için yalnızca " bir "üniversitenin kapısından geçmek çok önemliyse.. Ancak ardınızda hayallerinizi bırakarak, o kapıyı kapattığınızı da asla unutmayın. Kendine inanan, güvenen, azim edenler için ise, birşey söylemeye gerek duymuyorum. Onlar, hedeflerini gerçekleştirmek üzere yıllar öncesinden yola çıkanlardır. Eminim ki, hangi sistem gelirse gelsin, şartlar ne olursa olsun, onlar ne yapacaklarını bilenlerdir ve asla hedeflerinden vazgeçmeyeceklerdir.

"KÜÇÜKKEN BİZLERE SORARLARDI; BÜYÜYÜNCE NE OLMAK İSTERSİN DİYE."

"ŞİMDİ İSE BÜYÜDÜK, BU SEFER BİZLERE DİYORLAR Kİ  "BÜYÜMEK ASLA YETMİYOR."

Tekrar görüşmek dileğiyle...

Bu yazı toplam 6395 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Psk. Özkan Göğercin Arşivi