İşten çıkartılan işçi ‘Mobbing’ davası açtı

Haksız yere işten çıkarıldığını öne süren ilaç mümessili Psikolojik Taciz davası açtı

VATAN - Konya’da bir ilaç firmasında çalışırken haksız yere işten çıkarıldığını öne süren ilaç mümessili (Reprezant) Metin Erkul (40), Mobbing (Psikolojik Taciz) davası açtı. Evli ve 3 çocuk babası Erkul, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Firmaya kariyer beklentileriyle girmiştim ve bu vaatlerle işe alınmıştım. Firmada işe girdiğim andan itibaren sürekli, farklı alanlarda farklı şekillerde insanların psikolojik ve fiziksel olarak başarısızlıklarını yüzlerine vurmak suretiyle kendilerine olan güvenlerini ve mesleğe olan ilgilerini kaybettirmeye yönelik davranışlar vardı. Psikolojik bunaltma dönemi 2006’da işten çıkarılmamdan önceki 3 yıllık döneme dayanıyor. Haksız ve işimin gereği olmayan nedenden dolayı eleştirilmem neticesinde 2006 yılında görevime son verildi.”

İlk mobbing davası

Metin Erkul’un firma aleyhine açtığı, Mobbing (Psikolojik Taciz) davasının, 2008 yılı Aralık ayında yapılan TBMM Adalet Komisyonu’nun Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’ndaki düzenlemesinden sonra açılan ilk dava olduğu belirtildi. Bu kanunda düzenleme yapılmadan önce Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalışan Şaban Tokat, Jeoloji Mühendisleri Odası’nda çalışan Tülin Yıldırım ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi Prof. Dehen Altıner, Türkiye’de ilk mobbing davalarını açanlar arasında yer almıştı.

Mobbing nedir?

LATİNCE bir kavram olan ’Mobbing’, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz ve rahatsız etme anlamına geliyor. Özellikle hiyerarşik yapılanmış grup ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasına ’Mobbing’ deniliyor.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı