1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Puana değil, başarı sırasına göre tercih

Puana değil, başarı sırasına göre tercih

2008 puanlarıyla, 2007 puanlarının birebir örtüşmeyeceğini belirten uzmanlar, puanı veri olarak alıp tercih yapmanın yanlış olacağını söylediler

A+A-

AKŞAM - Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) üniversite adaylarına yönelik hazırladığı tercih kılavuzunda, adaylara kendi başlarına tercih formlarını doldurmamalarını önerdi. TÖDER, bütün özel dershanelerin öğrencilere yardımcı olacağını duyurduğu açıklamasında, şu önemli konulara yer verdi.

“Tercih listesini düzenlerken kendi gerçeklerine uygun doğru tercih yapmak isteyen adayların 2008 Tercihler Kılavuzu’nu çok iyi incelemeleri gerekiyor. 2008-2009 öğretim yılı için yüksek öğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar 2008 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve bu Kılavuz ile birlikte verilen Tercih formundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak. Ayrıca kılavuz ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinde görülebilir. Kılavuz adayların tercihleri nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları kapsıyor.

PUANI ESAS ALMAYIN

Puan hesaplamalarında kullanılan veriler, puan türlerindeki değişikliğe (Örneğin: Reklamcılık bölümü EA-2 den SÖZ-2’ye alındı.), testlerin ortalama ve standart sapmalarına göre değişebilir. Bu nedenle bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmez. Onun için puanı veri olarak kullanmak yanlış sonuç verebilir.

Başarı sırasını esas alarak liste düzenlemelerinin doğru olacağını düşünüyoruz.

KILAVUZU MUTLAKA OKUYUN

Sınav sonuç belgesindeki ve tercih kılavuzundaki bilgilerin değerlendirilmesi hayati önem taşıyor. Adayların her puan türüne göre hesaplanan puanları, başarı sıraları sınav sonuç belgelerinde yazıyor. Sonuç belgesinde, bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan Y- ÖSS puanları ve başarı sıraları yer almayacak. Adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına 0,8’ik puanları ile alan dışı bölümlere 0,3’lük puanları ile girecek. Ayrıca 2 yıllık bölümlere 0,3’lük puanları ile ve başarı sıraları ile yerleşecek.

Okul birincileri tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

OkullarInI birincilikle bitiren adaylar, bölümlerin genel kontenjanına ek olarak okul birincileri için ayrılacak kontenjanlarından yararlanacak. Adaylar sadece mezun oldukları yıl bu kontenjanlardan yararlanır. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar çok sınırlı. Bu nedenle tercihlerinin tümünü başka adaylar tarafından da çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek, başarı sırasının iyi olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilir. Örneğin; 2007 ÖSS sonuçlarına göre birkaç bölümün en küçük puanını ayrıca okul birinciliği ile yerleşen öğrencilerin en düşük ve en büyük puanlarını vereceğiz. Burada da görülecektir ki çok istenen bölümlerin taban puanları ile okul birinciliği kontenjanından yerleşen öğrencilerin puanları arasında çok az puan farkı var. Okul birincisi adayların tercihlerini yaparken hangi bölümün kaç okul birincisi alacağını da 2008 ÖSYS tercih kılavuzundan dikkatlice incelemeleri gerekiyor. Ayrıca okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan yıl yararlanılabilinir.

Tercih robotuyla bilinçli tercih

Ege Üniversitesi (EÜ) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bu yıl ÖSS’ye giren, puanları ve başarı sırası bilgisi gelen öğrenciler için internet üzerinden ulaşabilecekleri tercih robotu programı hazırlandı. Öğrencilerin tercih robotu sayesinde, aldıkları puanla EÜ’nün hangi bölümlerine yerleşebilecekleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri bildirildi. EÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Rahmi Çevik, öğrencilerin bu programı çalıştırdıklarında aldıkları puanı veya başarısı sırasını belirterek, hangi fakülte veya yüksek okula girebileceklerini liste olarak görebildiklerini söyledi. EÜ’nün ‘’www.ege.edu.tr’’ internet adresinden Güncel adlı başlığı tıklayarak ya da “http://oidb.ege.edu.tr veya http://ogrenci.ege.edu.tr’’ internet adresinden tercih robotuna ulaşılabiliniyor.

HANGİ BİLGİLERE ULAŞILACAK

Öğenci İşleri Daire Başkanı Çevik, “Hazırlanan tercih robotunda yüzdelik dilim, öğrencinin almış olduğu puan ve başarı sırası ayrıntılı olarak görülmekte. Adaylar almış oldukları puanı ya da başarı sırasını girerek fakülte ve bölümlerin geçen seneki taban puanları ile yüzdelik dilim ve başarısı sırasına ulaşabilecek. Öğrencilerimizin tercih yaparken karşılaşabilecekleri sorunlarla ilgili yardımcı olmak amacıyla bir danışma hattı oluşturduk. Danışma hattına öğrenciler 342 57 50 ve 342 59 34 nolu telefonlardan ulaşabilecekler’’ dedi.

Özel yetenek sınavları nasıl yapılıyor?

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri, üniversitelerin kendileri tarafından yapılıyor. Özel yetenek sınavlarına başvurular, sınav ve değerlendirme işlemleri doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu kurum tarafından yürütülüyor.

Bu programlara, kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı orta öğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacak. Bu programlardan her birine en az kaç puan gerekeceği ilgili yüksek öğretim kurumu tarafında basın yayın organlarıyla adaylara duyurulur.

Merkezi yerleştirme ile herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adaylar da isterlerse özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvurabilirler.

Bu haber toplam 8916 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.