1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Psikoloji AÖF Lisansına İptal Davası

Psikoloji AÖF Lisansına İptal Davası

Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Lisansının İstanbul Üniversitesi AUZEF bünyesinde açılmasının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a iptal davası açtı.

A+A-

Konuyla ilgili Türk Psikologlar Derneği resmi web sitesinde yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi.:

"Açık öğretimdeki psikoloji lisans programına ilişkin yürütmenin ivedilikle durdurulması ve kararın iptali istemiyle Danıştay 8. Dairesi nezdinde 2020/4198 esas numarası ile dava açılmıştır.

Dava dilekçesinde açıklanan ve ilgili Danıştay dairesince resen tespit olunacak nedenler ile İstanbul Üniversitesi Senatosu ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Psikoloji Açıköğretim Lisans Programının kurulmasına ilişkin işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasına karar verilmesi talep edilmiştir."

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (İÜ AUZEF) önümüzdeki akademik yılda psikoloji bölümünün de yer alacağı duyuruldu. Psikoloji bölümünün açık öğretim kapsamına girmesinin ardından Türk Psikologlar Derneği (TPD) yürütmeyi durdurma talebi ve iptal davası açmak üzere yasal süreci başlattı. Psikologlar; istihdam sorunu yaşadıklarını, meslek yasaları olmadığı için mesleki sınırlarının çizilemediğinden yakınıyor.

İMZA KAMPANYASI

TPD Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, üniversite sınav sonuçlarının yakın zamanda açıklanacağını belirtti. “Öğrenciler tercih yapacaklar. Bu yüzden hemen harekete geçtik. Hak kaybı oluşmasını istemiyoruz. Birçok üniversite bölümüne açık çağrıda bulunduk. İmza topluyoruz. Sayı giderek artıyor. İmzalarla birlikte milletvekilleri ve siyasi partilere gideceğiz, YÖK'e imzaları götüreceğiz. Neden bu kararın yanlış olduğunu ifade edeceğiz.”.

GÖRÜŞME TALEP ETTİK

Psikoloji bölümünün Edebiyat Fakültesi bünyesinde olduğunu hatırlatan Çırakoğlu, “AUZEF'ten randevu talep ettik, dönüş olmadı. Fakültenin kuruluş yönergesinde yazana göre; bu tür programların açılması için senato, YÖK ve kurum kararı gerekiyor. YÖK'ün haberinin olmaması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

MESLEK YASASI TALEBİ

Psikoloji bölümü mezunlarının hali hazırda istihdam sorunu yaşadığını söyleyen Çırakoğlu sözlerine şöyle devam etti: “50 bin civarı mezunumuz var. Hem özel sektörde hem de kamuda yeterli istihdam yok. Meslek yasamız olmadığı için sınırlarımız belli değil. Unvanımızı kullanarak iş yapanlar var. Psikiyatri, psikolojik danışman ve psikolog ayrı ayrı işleri yapıyor... Zaten çokça sorunumuz varken bir de böyle bir grup gelecek.”

GEÇEN YIL KONTENJANLAR BOŞ KALDI

Geçen yıl ilk kez psikoloji bölüm kontenjanlarında boşluk olduğunu belirten Çırakoğlu şunları söyledi: “Hâlâ talep görüyor ama sembolik boşluklar oluştu, öğrenim kalitesine ilişkin. Okullarda olanak yok fakat kontenjan yüksek... Psikoloji öğreniminin temel özelliği tartışma ve konuşmaya yönelik olması. Pasif şekilde bilgi aldığınız bir eğitim değil. Bu program uzun vadede kabul görmeyecek.”

Bu haber toplam 11659 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.