Psikoloji Açık Öğretim Lisansına Büyük Tepki

Psikoloji Açık Öğretim Lisansına Büyük Tepki
İstanbul Üniversitesi AUZEF (Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi) 2020-2021 Lisans programına Psikoloji bölümünü dahil etmesi psikologların tepkisine neden oldu.

Konu ile ilgili karara karşı olan Türkiye Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada, "Psikolog unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir" ifadelerine yer verildi.

Haber Türk'te yer alan haberin ayrıntıları şöyle:

Türkiye Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, "Bu durum bizim karşısında olduğumuz bir durum. Bu daha önce Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde de denendi ama orada hocalarımız, meslektaşlarımızla en azından bu işi durdurabilmiştik. Şimdi ise alanda hiç kimse bilgilendirilmeden, yeterince görüş alınmadan Türkiye'de açık öğretim psikoloji programı uygulanmak isteniyor. İstanbul Üniversitesi'nde bu program açıldı. Duyumlara göre ÖSYM'nin 2020 kataloğunda da yer alacak yani öğrenciler tercihte bulunabilecek. Bizim alanımızın birkaç büyük sıkıntısı var ve bunlar açıköğretim durumuyla da fazlasıyla etkileşiyor. Her yıl bu bölümden 3 bin ile 5 bin arasında öğrenci mezun oluyor. Şu anda alanda yaklaşık 50 bin psikolog var ve Türkiye'deki istihdam olanağı bu insanlar için yeterli değil yani işsizimiz çok. Meslek yasamız olmadığı için arkadaşlarımızın hangi koşullarda, hangi yetkilerle ve hangi yeterliliklerle çalışacağı belirlenmiş değil. Bu iş tamamen kurum ve kuruluşlarda çoğunlukla meslektaşımızın aleyhine düzenlenmiş yönetmeliklerle sürdürülüyor hatta bazılarında hiç yok. Psikologlar istihdama ihtiyaç duyarken çalışma koşulları açısından alan ihlallerine maruz kalıyorken bir de açıköğretim gibi mezun grubunun Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak" diye konuştu.

"PSİKOLOJİ EĞİTİMİ HERHANGİ BİR EĞİTİM GİBİ DEĞİLDİR"

Doç. Dr. Çırakoğlu, "Türkiye'deki ve dünyadaki psikoloji eğitimi herhangi bir eğitim gibi değildir. İçinde ölçme, değerlendirme, tutum değiştirme, insana temas etme gibi çok fazla özelliğin geliştirilmesi gerekir ki bu da ancak etkileşimli bir şekilde, sınıf ortamıyla hatta bazen usta-çırak ilişkisi gibi bir durumla gerçekleşebiliyor. Böyle düşünüldüğünde uzaktan psikoloji eğitiminin tam bir psikoloji eğitimi olması mümkün olmayacak" dedi.

Haberin Devamı için tıklayınız


Psikiyatristler de Tepki Gösterdi

Psikiyarti Hekimi Hakan Türkçapar Twitter hesabında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Psikoloji lisans eğitiminin içeriği ve şu anki açık öğrenim bağlamı düşünüldüğünde, psikoloji lisans eğitiminin açık öğrenime uygun olmadığı kanısındayım.

Psikoloji bir temel bilimdir. Bence şu anda asıl gereksinim Psikoloji lisans eğitiminin daha derinleştirilmesi ve zenginleştirilmesi yani stajların daha iyi programlanması, her bölümde uygulama merkezi, deneysel psikoloji ve istatistik laboratuvarlarının olması.

Üniversitelerdeki Psikoloji lisans programlarının içeriğinin, her üniversitede, psikolojinin bütün alt dallarını içeren şekilde dengeli olması ve her alanda yetkin  yetişmiş öğretim üyesi kadrosu öncelikli hedef olmalı.

Bu haber toplam 10052 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum