1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. PDR Hizmetleri İle İlgili Şurada Önemli Kararlar Alındı

PDR Hizmetleri İle İlgili Şurada Önemli Kararlar Alındı

5 yılda bir yapılan ve Milli Eğitim Bakanlığının politikalarına temel oluşturulan üst düzeyde katılımın sağlandığı, 18. Milli Eğitim Şurasında seçilen 5 konudan birisi de (Psikolojik Danışma, Rehberlik ve Yönlendirme) hizmetleri oldu...

A+A-

Maruf BEÇENE'nin Haberi / Aktüel Psikoloji


5 yılda bir yapılan ve Milli Eğitim Bakanlığının politikalarına temel oluşturulan ve üst düzeyde katılımın sağlandığı, çok önemli tavsiye kararlarının alındığı 18. Milli Eğitim Şurasında seçilen 5 başlıktan biri Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri ve Yönlendirme oldu.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri ile ilgili kararların alınmasında bir kaç RAM müdürün divan kurulunda yer alması etkili oldu. Divan kurulunda bu karaların geçmesinde, Bakırköy, Ordu, Kütahya ve Kayseri RAM müdürleri ile Özel Eğitim ve Rehberlik Danışmanlık. Genel Müdürü Dr. Ruhi KILIÇ'ın gösterdikleri katkılar takdirle karşılandı. 
  
Şura Divanında yer alan Bakırköy Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü M. Hilmi EREN Aktüel Psikoloji'ye yaptığı açıklamada;

"Milli Eğitim Şuraları 5 Yılda bir olarak yapılır ve buradan çıkan kararlar eğitim politikaları için büyük bir önem arz eder. Bu şuradan önce 17 şura daha yapıldı. Ancak Psikolojik Danışmanlık mesleği ile ilgili hayati önem sorunlar şuranın gündemine giremediği için malesef sonuca etki edecek karar alınamadı. Biz Rehberlik Araştırma Merkezlerini temsilen şurada Özel Eğitim ve Rehberlik Danışmanlık. Genel Müdürü Dr. Ruhi KILIÇ'ın önemli desteği ile Şuradaki 5 ana konudan biri olan Psikolojik Danışma Rehberlik ve Yönlendirme başlığı altında önemli konuları görüştük. Bu PDR mesleği için hayati önem arzeden bir gelişmedir. Bunun yansımalarını ve sonuçlarını önümüzdeki günlerde fazlasıyla hissedeceğiz. PDR mesleğinin gelişmesinde bu tür organizasyonların büyük bir etkisi var. PDR açısından tarihi önemi olan çok önemli kararlar Şura Genel Kurulundan geçti.Katkısı olan tüm arkdaşlara tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.

Psikolojik Danışma, Rehberlik Ve Yönlendirme komisyonu raporu Genel kurulda oylanarak karara bağlandı. Komisyon divanında Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Gn Md’ü Dr. Ruhi KILIÇ, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi PDR Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtman ERSANLI, Bakırköy RAM Müdürü M. Hilmi EREN de yer aldı. Ordu RAM Md. Necmettin GÜNEY ve Sinem TARHAN’ın da yer aldığı divan heyeti ve komisyon önemli kararlar aldı.

18. Milli Eğitim Şurası Konu Başlıkları
 
1.    Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi
2.    Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği
3.    İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması
4.    Spor, Sanat, Beceri ve Değerler Eğitimi
5.    Psikolojik Danışma, Rehberlik ve Yönlendirme

RAM ‘lara DESTEK;

Hizmet Sunumu 6. Maddesiyle;

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) uzmanlığa dayalı olarak verilen hizmetlerin mali sorumluluk gerektirmesi ve Milli Eğitim Müdürlüklerinde olduğu gibi tam zamanlı mesai yapılması nedeni ile çalışma saatleri, yapılan göreve paralel olarak ücretlendirilmeli ve RAM’larda çalışma cazip hale getirilmeli. Alan uzmanlarının RAM’larda görev almaları teşvik edilmeli.


Kabul edildi. Buna göre RAM’da görev yapan öğretmenler 25 saate kadar ek ders ücreti alabilecek.

PDR 5 Yıl Oluyor

Psikolojik Danışma ve Rehberlikte İnsan Kaynakları başlığı altındaki 1. Maddeyle;

Psikolojik danışma ve rehberlik mesleği ciddi bir uzmanlık eğitimi gerektirdiğinden ve mevcut eğitim süresi talep edilen uzmanlığı sağlamada yetersiz kaldığından, PDR alanında verilen eğitim süresi son bir yılı uygulama ağırlıklı olmak üzere 5 yıla çıkarılmalı.

Buna göre: aktif halde görev yapan Psikolojik danışmanların da yüksek lisans yapmış şekilde kabul edilmeleri gündeme geldi.

Her Atanan PDR‘ci 1 ay RAM’da görev Yapacak

Psikolojik Danışma ve Rehberlikte İnsan Kaynakları başlığı altındaki 3. Maddeyle ;

PDR alanında lisans eğitimi döneminde yapılan staj sürecinde uygulamaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmeli ve aday rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar RAM’larda bir ay süre ile oryantasyon eğitimine alınmalı.

Buna göre: Ataması yapılan Tüm PDR’ciler 1 ay süre ile RAM’da görev yapacaklar.

Seminer Dönemi ve YAZ Dönemindeki Görevlere Ek  Ders Ödemesi Geliyor

Hizmet Sunumu başlığı altında 9. Maddesiyle;

Rehber öğretmen/psikolojik danışmanların ders kesiminden sonra yaptıkları görevlere ilişkin gerekli mali tedbirler alınmalı ve ders ücretleri ödenmeli.

Buna göre; Rehber öğretmenler seminer dönemlerinde  ve yaz döneminde sınav rehberliği yaptıkları zamanlarda ek ders ücretini alamıyor ve mağdur oluyorlardı. Bu mağduriyetin giderilmesi için önemli bir karar alındı.

RAM Yöneticileri PDR’cilerden Olacak

Psikolojik Danışma ve Rehberlikte İnsan Kaynakları alt başlığında 11. Maddeyle:

RAM’larda hizmet sunumunda kalitenin korunabilmesi ve geliştirilebilmesi açısından, PDR hizmetlerinin yoğun olarak sağlandığı da göz önünde bulundurularak, alandan mezun uzmanlar arasından yöneticiler görevlendirilmeli.

Buna Göre: RAM’ların ağırlıklı olarak Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerini sunduğu ve en çok çalıştığı meslek grubunun da Rehber Öğretmenler olduğu da göz önünde bulundurularak Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenler arasından RAM’lara idareci atanması öneri kararı olarak genel kurulda kabul edildi.

Şuradan Psikolojik Danışmanlık Mesleği ile ilgili notlar:

Genel kurulda felsefe ve sosyoloji mezunlarının Rehber öğretmen olarak atanmaları önerisi Ret edildi.
Rehber öğretmenlerin 08:00-17:00 çalıştırılmaları önerisi de genel kurulda oy çokluğuyla ret edildi.
Renber Öğretmenlerin PDR mezunu müfettişler tarafından teftiş edilmeleri de Genel kurulda kabul edildi.

Şuradan PDR Hizmetleri İle İlgili Alınan Diğer Önemli Kararlar

Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) alanında kullanılacak kültürümüze özgü psikolojik ölçme araçları geliştirecek, akademik, bağımsız “ulusal test geliştirme” veya “ ulusal ölçme ve değerlendirme”  olarak isimlendirilebilecek bir birim kurulmalı. Kurulacak bu birim, bakanlık ve üniversiteler arası koordinasyon sağlanarak desteklenmeli.
 
Üniversitelerin PDR bölümlerinde okuyan öğrencilerin en az bir zekâ testini uygulama ve değerlendirme yeterliliğine sahip olarak mezun olmaları sağlanmalı.
 
Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, misyonuna uygun olarak uzmanlık temelinde yeniden yapılandırılmalı ve merkezde sağlanan hizmetlere bağlı olarak; psikolojik danışman, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, çocuk gelişimi ve eğitimcisi, eğitim programcısı ve ölçme değerlendirme uzmanı gibi uzmanlık kadroları ihdas edilmeli. 
 
Bakanlığımızca yeni hizmete açılan, internet bağlantısı olan her yerden ve her zaman erişimin sağlanabileceği ve öğrencilerin mesleki gelişim süreçlerinde çok önemli katkı sağlayacak olan Ulusal Mesleki Bilgi Sisteminin (MBS) il ve ilçeler düzeyinde tanıtımı yapılarak, aktif kullanımı sağlanmalı. RAM’lar mesleki rehberlik hizmeti sunumunda erişim merkezi haline getirilerek gerekli destek verilmeli.
 
Halen Milli Eğitim Bakanlığında rehber öğretmen/psikolojik danışman olarak görev yapan tüm öğretmenlerin uzmanlık eğitimi için uzaktan eğitim, e-eğitim, tezli-tezsiz yüksek lisans ve hizmet içi eğitimler yolu ile hizmet kalitesi artırılmalı ve hizmetlerde bütünlük sağlanmalı.
 
PDR hizmetlerinin özelliği dikkate alınarak özellikle yatılı okullara rehber öğretmen/psikolojik danışman atamasına öncelik verilmeli. Atamalarda kadın-erkek dağılımına dikkat edilmeli, yatılı okullarda ikinci rehber öğretmen/psikolojik danışman kadrosu sağlanmalı.
 
Okul yöneticisi ve öğretmenlere yönelik olarak, yeterli ve ortak bir rehberlik anlayışı tesis etmek amacı ile PDR alanındaki yeni model ve yaklaşımlara uygun, hizmet içi eğitimlere ağırlık verilmeli. 

Bu sayfadaki içeriği Facebooktaki arkadaşlarınızla paylaşmak için lütfen aşağıdaki paylaş bağlantısını tıklayınız... Paylaş Kişi bu haberi facebookta paylaştı...

Bu haber toplam 20031 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum