1. YAZARLAR

  2. Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

  3. Oynamayı seviyorum...
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

Oynamayı seviyorum...

A+A-

Oyun kuşkusuz çocuğun psiko-sosyal ve fiziksel gelişimi için çok büyük öneme sahiptir. Oyunun güzel bir tarifi, N.Dönmez tarafından şöyle yapılmış; “ Belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı yada kuralsız gerçekleştirilen, her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı, fiziksel bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme süreci” olarak tanımlanmıştır.

Kim neyi oynamalı?

Çocuk yaşlarda hepimizin favori bir oyunu olmuştur. En popüler olan evcilik oyunun kızlar tercih ederken arabalar ve tabancalarla oynamayı erkek çocukları tercih eder. İçgüdüsel seçimlerin yanında oyuncak ve oyun seçiminin büyük bir kısmını ailemiz ve çevremiz vasıtasıyla yapıyoruz.

Cinsel rollerin belirlenmesinde oyunun önemi

Oyun çocuğa birçok artılar katar demiştik. Bunlardan biri olan, cinsel rollerin belirlenmesinde yardımcı olur. Kız çocukları, annelerini model alırlar. Oyunlarında anneleri gibi, topuklu ayakkabılar giyip, makyaj yaparlar. Bu durum çok doğal ve yaşanması gereken bir süreçtir.

Erkek çocukları da babayı model alıp ona uygun oyunlar seçebilirler. Cinsel kimliklerinin belirlenmesinde çocuklara aile tarafından destek verilmelidir. Kız çocukları kız erkek çocukları erkek gibi giydirilmelidir ve ona uygun oyuncaklar ve oyunlar belirlenmelidir.

Sosyalleşme ve oyun

Oyun oynayarak çocuklar yeni arkadaşlarla tanışıp sosyalleşmeyi öğrenmeye başlarlar. Diğer kişilerle birlikte yaşamayı öğrenmesi için bir adım atılmış olur ve verdiği kararların nasıl sonuçlanacağı ve bu sonuçlar karşısında nasıl davranması gerektiğini tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, deneyerek öğrenirler.

Sözel beceriler ve oyun

Oyunun dil gelişimine de büyük etkisi vardır. Çocuğun kelime dağarcığı gelişir böylece etkili konuşma becerisi gelişir. Ayrıca topluluk karşısında çekinmeden konuşmayı öğrenir. Psikolojik gelişime etkisi ise, olumlu kişilik gelişimine faydalı olduğu gibi, hayal ve gerçek arasındaki ayırımın belirlenmesinde de büyük rol oynar.

Saldırganlığın sağlıklı boşalımı

Oyun oynamak, doğuştan getirilen saldırganlık dürtüsünün boşaltılmasına da fayda sağlar. Zekâ gelişimine etkilerinden de bahsetmeden geçmek istemiyorum. Dikkati belirli bir noktaya, bir olaya yoğunlaştırma becerisi sağlar. Olayları değerlendirme yeteneği gelişir ve çocuk farklı olaylar hakkında tahmin edebilme becerisini arttırır.

Bütün bunlardan anlaşılacağı gibi oyunun çocuğun genel gelişimine etkileri azımsanmayacak ölçüde çok geniştir. Çocuğu oyun oynamaya teşvik ederek, onu gerçek hayata hazırlamak için çok faydalı olacaktır.

Bu yazı toplam 3312 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.