1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. ÖSYM'DE HATA YAPAR, SİZ "DOĞRU TERCİH ANAHTARI" İLE ASLA
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

ÖSYM'DE HATA YAPAR, SİZ "DOĞRU TERCİH ANAHTARI" İLE ASLA

A+A-

Tekrar merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlerin, şu an nasıl bir psikoloji içerisinde olduğunuzu anlamak ne kolay değil ne de mümkün. Türkiye’nin öğrenci yerleştirmedeki tek kurum, eğer “küçük unutkanlıklar” içinde ise, eyvah ki ne eyvah. Kılavuz yayımlanıyor, hata iddiaları var, Sayın Yarımağan “bariz hata yok” derken, biz de adaylara “Ösym’ye güvenin, titizlikle çalışıyorlar”  diye bilgi verirken… Bugün, Ösym açıklama yapıyor ve “49 bölümün” verilerinde hata yapılmış olduğunu söylüyor. Neden? “Küçük bir unutkanlık.” Sizce, milyonlarca adayın geleceği, küçük unutkanlıklar uğruna yok ediliyor olmasın?

Kolay mı, gençliğin en güzel yıllarında, geleceğini bir sınava teslim etmek? Kolay mı, geleceğe kaygılar yüklemek?. Sizler, kılavuzdaki verileri unutabilirsiniz, yanlış girebilirsiniz, sil baştan da yazabilirsiniz. Adaylar ne yapsın? Onlar siz ne derseniz ona göre hareket etmek zorundalar. O yüzden, sizler her şeyi unutabilirsiniz, hata yapabilirsiniz ama, bugünkü “küçük unutkanlıklarınızın”, yarın ki “büyük hezimetlere”davetiye çıkaracağını da asla unutmamalısınız. Üniversite Adayları, bunca zamanını, gençliğini, yolun sonunda, böyle bir durumla karşılaşmak için yürümediler. Onlar, geleceklerini, karmaşanın ortasında bulmak için çabalamadılar. Ve, onlar, kaderlerini başkaları çizsin diye, binlerce soru içerisinde boğulmak için çalışmadılar. O yüzden, ÖSYM, evet size güvenmek durumundayız,  sizler adayları yerleştireceksiniz. Ama, böyle bir durum bir daha olmasın, LÜTFEN AMA LÜTFEN, BİRAZ DAHA FAZLA DİKKAT!!

Şimdi, bugünkü açıklamadan sonra, sizler nasıl bir yol izlemelisiniz? Herkesin bir fikri olduğu gibi, benim de bu konuda fikirlerim var. Unutmayın, kim ne derse desin, en son karar, geleceğiniz yalnız sizin..

 -Adaylar, bu yıl kılavuzda, tahmini bir başarı sırası ile karşı karşıyalar. Yani, bilgisayar simülasyon çalışmasının “geleceğimizi” benzetmeye çalıştığı bir veri çalışması karşınızda. Sizler, başarı sırası aralığınızı olabildiğince geniş tutmaya çalışın. Burada Ösym başkanının dediği gibi” İlk tercihleriniz gönüllerinizdeki üniversiteler olsun” Devamında, başarı sıranıza göre, ilerleyin ve altına inin.

   Ösym başkanına göre, İstanbul Cerrahpaşa son giren başarı sırası; 2500-2600 lerde

   Benzetim çalışması ile bu durum; 5000-6000 arası

   Yarımağan” 4000’ci aday da yerleşebilir, ama garanti değil.” Diyor.

   O yüzden, siz başarı sıralarınızda, başarı sıranızın inebildiğiniz kadar altına inmeye çalışın, açıkta kalmak istemiyorsanız.

   İlk tercihlerinizde, ilk 3-4 tercih, Yarımağan’a göre “ilk 10 tercih” başarı sıranızın üstündeki, gönlünüzdeki üniversiteleri yazıp, ister 5. Tercihten, ister 10. Tercihten sonra, başarı sıranıza denk, ve altındaki tercihlerinizi yazabilirsiniz. AMA UNUTMAYIN, TERCİHLERDE YALNIZ “SİZ” SÖZ SAHİBİ OLUN. BİZLER SİZE YOL GÖSTERİRİZ, GELECEĞİNİZİ İSE SİZ ÇİZMELİSİNİZ.

 -Siz, adayların yapması gerekenlerden birisi de, bölümlerinizi seçerken, 2009 yerleştirme bilgilerini de yanınızda bulundurmanız olacaktır. Düşünün, kılavuzda bazı bölümler var ki, 2009 yılı ile dönüştürülmüş başarı sırası arasında büyük fark var. Diyelim ki,

  *Ankara Üniversitesi Hukuk Bölümü geçen yıl, en son 2430. Öğrenciyi almış.

   *Bu yıl kılavuzda, ise son yerleşen öğrencinin başarı sırası 14.000’lerde

   *Düşünün, en iyi üniversitelerden birisi olan Ankara Hukuk bu kadar geri sıradan öğrenci alabilir mi? Bu bir soru işareti.

  *Geçen yıl, başarılı öğrenciler bu bölümü tercih etmişse, bu yılki başarılı öğrencilerin de o bölümü tercih etmesi normaldir.

  *Yani, bu yılda, belki o bölüm, en son 2000-3000.ci öğrenciyi alacak.

  *Ama, kılavuza göre, şu an 15000.ci olan, hukuk kazanacağım diyebilir. Bu yüzden, yukarıda da belirttiğim gibi, öncelik istekleriniz olmak üzere bir sıralama, ama geniş aralıklı bir sıralama tercih ediniz.

 *Tercihlerinizde, 2009 yerleştirme bilgilerine bakarsanız, tercihlerinizde, böyle bir mantık yürütebilirsiniz. Bana gelen sorularda, ben şu an kılavuza dayanarak, size tercihlerinizde yardımcı oluyorum. Siz de, kendinize herkesten çok yardımcı olmak istiyorsanız, bu tür farklı alternatifler deneyebilirsiniz. İşiniz bu yıl kolay değil ama, elimizden şu an için başka birşey de gelmiyor.

-Yeni açılan bölümleri ve kontenjan açığı bırakan bölümleri de gözden kaçırmayın. Bir önceki yazımda belirttiğim gibi, tercih listenizde, bu bölümleri istediğiniz yere koyabilirsiniz. Karar size kalmış.

-Artık, kılavuzda, bu veri yanıltıcı mı değil mi diye düşünmeyin. Ösym, 2 sayfa düzeltilmiş bölümün çıktısını alın, kılavuzu alın, tercihlere başlayın diyor. O yüzden, kılavuzda hangi bölümde ne yazıyorsa, o verileri, ele alarak tercih yapmak durumundayız.

-Unutmayın, alan dışı da tercih yapma hakkına sahipsiniz. Kendi alanınızda sınırlı seçimleriniz varsa, alan dışına da göz atın. Fakat, bunu da unutmayın ki, sizin düşündüğünüz bölümlere de, alan dışı tercihlerde yapılacak. Yani, kendi alanınızdaki rakipleriniz dışında, diğer alanlardan da rakipleriniz olacak. Ama, çok endişelenmeyin, kendi alanınızdaki bölümün ağırlığını da yine sizler oluşturacaksınız. 

 -Tercihlerinizi, birçok rehber öğretmeninize danışın ve bilgi alın. Fikir sahibi olun. Ortak bir nokta buldukça, tercihlerinizde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

Sorularınızı, [email protected] adresine göndermeye devam edebilirsiniz. Elimden geldiğince sizlere dönmeye çalışıyorum. Yalnız, genel sorulara hemen dönemiyorum. Sizden ilk isteğim, öncelikle kendinize de yardımcı olmanız. Kılavuzu inceleyip, istediğiniz bölüm/bölümleri belirlemeniz. “PUANIM ŞUNLAR, SİZCE HANGİLERİ” derseniz, düşünün, geleceğinize siz mi karar verecek, başkaları mı? O yüzden, siz geleceğinizi listenize çizin, ben de o esnada, çiziminize yardımcı olayım, sonunu getirmek de size kalsın.

Tekrar görüşmek üzere sevgili adaylar. Tercihlerinizde gönülden başarılar diliyorum.

Bu yazı toplam 9656 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum