1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. “Okulu eve taşımayın!”

“Okulu eve taşımayın!”

Ödeve ayrılan zaman başarı getirmiyor. Üstelik aile içi iletişime zarar veriyor!

A+A-

Yeni yıl tatili ve sömestr dönemi yaklaşırken, “Başarının anahtarı daha çok ödev yapmak mı?” sorusu yeniden gündemde. Uzmanlar, ev ödevlerine ayrılan sürenin başarı getirmediği gibi, aile içi strese ne-den olduğuna dikkat çekiyor.

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan verilere göre, Türki-ye’de öğrenciler haftada ortalama 25,9 saat, Almanya’da 25,5 saat ve Finlandiya’da ise 24,2 saatlerini okulda geçiriyor. Okulda bulunma süreleri açısında büyük farklılıklar olmasa da okul dışında ev ödevi ve kurslara ayrılan süre konusunda ciddi farklılıklar olduğunu belirten İleti-şim Bilimleri ve Aile İçi İletişim Uzmanı Prof. Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “OECD ülkeleri orta-lamasına göre bir öğrenci ödev ve kursları kapsayan okul dışı öğrenme süreçlerine ortalama 17,1 saat ayırırken, bu rakam Türkiye’de 24,5 saat, Almanya’da 11, Finlandiya’da ise 11,9 saat olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan ülkemizde okulda ya da okul dışında öğrenmeye ayrılan sürenin her 1 saati PISA testindeki 8,3 matematik puanına karşılık gelirken; Almanya’da 13,8 ve Finlandiya’da 14,2 puan ediyor. Bu durum, okul ve ev ödevlerine ayrılan sürenin başarıya etkisi konusunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.”dedi.


prof.-dr.-eda-balkas-erdogan-(2).jpg


“Ödev arttıkça başarı azalıyor, üstelik ödevler velilere veriliyor”

Uluslararası Matematik ve Fen Trendleri Araştırması (TIMSS) sonuçları incelendiğinde ise Türkiye’de matematik dersi için 3 saat ve daha fazla ödev yapan öğrencilerin ortalama başarı puanı 466 iken 45 dakikadan az zaman ayıran öğrencilerin ortalama başarı puanının ise 487 olduğu göze çarpıyor. Matematik veya fen bilimleri ödevlerine fazla zaman ayırmanın öğrencilerin matematik başarısını artırmadığının söyleyen Prof. Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “Hal böyleyken, çocukları daha fazla ödeve boğmamak gerekiyor. Çoğu ödev yaratıcılığı olmayan, tamamen yapmış olmak için yapılan bir göreve dönüşüyor. Daha da vahim olan, ödevleri aile-lerin yapması… Sanki ödevler öğrencilere değil velilere veriliyor” diye yorumluyor. Ödevlerin aile içi iletişime de zarar verdiğini söyleyen Erdoğan sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocuklar tüm hafta sonunu ödev yaparak geçirdiğinde ailesinden uzaklaşıyor. Yetiştiremediği ödevleri de velisine havale ediyor. Anne-babalar ise ödevler yüzünden öğretmene dönüşüyor.”

Çözüm, “Ödev Süresi” formülünde

Ev ödevlerinin 2014 yılından bu yana MEB tarafından kademeli olarak azaltıldığını belirten Prof. Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “Ülkemizde yapılan araştırmalar, okulda öğrenilen bilgilerin ödevlerden daha etkili oldu-ğunu gösteriyor” dedi. Eğitim alanındaki önde gelen araştırmacılardan Duke Üniversitesi Psikoloji ve Sinir-bilim Profesörü Harris Cooper’in “1 ile 6. sınıfların başarısında ödevlerin etkisi oldukça sınırlı” söylemini hatırlatan Erdoğan şunları aktardı: “Eğitim kalitesi yüksek ülkelerde, öğrencilere sınıfıyla doğru orantılı ödevler veriliyor. Öğrencinin sınıfının 10 ile çarpılmasıyla elde edilen bu formül, Avrupa ve Amerika’da kabul görmüş bir ödev süresi hesaplama yöntemidir. Örneğin 4. sınıf öğrencisi için günlük 40 dakika, 5. sınıf öğrencisi için ise 50 dakika ödev süresi yeterlidir. Yıllarca işinizi eve taşımayın diye uyarıldık. Gerçek anlamda eğitimli bir nesil hedefliyorsak, çocukların okulu eve taşımaması gerekiyor.”
 

Bu haber toplam 1982 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.