Okula Başlarken Asıl Anneler Ayrılma Endişesi Yaşıyor
Uzman psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke okula yeni başlayan çocuklar için "Her çocuğun uyum gösterme hızına saygı duymak gerekir" dedi.
Nilüfer ZENGİN / BİANET.ORG
Uzman psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke okula yeni başlayan çocuklar için okulun bir "bilinmez" olduğunu, tepki göstermelerinin doğal olduğunu söyledi, "Her çocuğun uyum gösterme hızına saygı duymak gerekir" dedi.
Okullar ilköğretime bu yıl başlayan öğrenciler için açıldı. Birinci sınıf öğrencileri büyük ihtimalle kendilerine kocaman görünen binalarda yaşıtlarıyla başbaşalar, uzun yıllar sürecek bu serüvene alışsınlar diye...
Uzman psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke her eylül ayında yaşanan "okula başlama sancısı"nı ve yapılabilecekleri bianet'e anlattı.
"Her çocuk okula başlarken bir kaygı yaşamaz. Bazıları okula daha tedirgin olarak başlar, bunda farklı yetişme koşullarının etkisi olur. Her çocuğun sıkıntısı aylarca sürmez, birkaç gün içinde yükselip iner. Annenin babanın, özellikle annenin çocuğa yaklaşımı önemli. Annenin ayrılma konusundaki kendi endişesini çocuk hisseder ve etkilenir."
"Çocuğun okulu reddetmesi normal"
Eke, medyada okula başlarken ağlayan, zorluk çeken çocuklarda "okul fobisi" olduğunun söylendiğine dikkat çekti ve bu konuda uyardı:
"Öğretmen, öğretmenden aldığı bilgilerle anne, iyi bir destek sağlarlarsa çocuk genelde uyum sağlamayı başarırlar. Ağladığı için bir çocuğun okul fobisi oduğunu söylenemez. Çocuğun okula gitmeyi reddetmesi gerekir, buna bedensel şikayetler eşlik eder. Bu ayrımın yapılması gerek."
Ek,e annesinden hiç ayrılmayan çocukla, anaokuluna giden çocukların bağlanma şekillerinin farklı olduğunu; daha önce ayrılmayla ilgili sağlıklı bir tecrübe edinmiş çocuğun okula başlarken daha az zorluk çekebileceğini söyledi.
"Okul çocuk için bir bilinmez, o nedenle anaokuluna hazırlık sürecine başlamış olması neyle karşılaşacaklarını bilmeleri yönünde yardımcı oluyor."
"Çocuğa rüşvet vermeyin"
Çocuğun okula başlarken ağlamasının, zorluık çekmesinin anormal olmadığını kabul etmek gerektiğini belirten Eke, her çocuğun "kendine özgü tepkilerinin, başa çıkma yöntemlerinin oluğunu" söyledi.
"Her çocuğun uyum hızı farklıdır, buna saygı duymak gerekir. Beklediğimiz şey belli bir derecede başlayan gerilimin giderek azalmasıdır. şiddetini kesmiyorsa başka birşey düşünmek gerekir."
Eke okul alışverişi yaparken okulun bahçesine gitmenin, orada ısınma turları yapmanın yararı olacağını söyledi.
Çocuğun akşam evde "Beni niye gönderdiniz" diye tepki gösterebileceğini ekledi; "Bu durumda tepkisini ne yok sayın ne de abartın" dedi.
"'Ne var korkacak' demeyin, yaptığı aktiviteler üzerine biraz konuşup, günlük ritüellere dönerek o günü keyifli geçirmesini sağlayın."
Eke, son olarak çocuğa sabah evden çıkıldığını ancak akşam yine aynı yerde evde buluşulacağını anlatmak gerektiğini söyledi, çocuğa okulda sorunsuz durmasının karşılığında birşey almayı vaat etmenin doğru olamayacağını söyledi, "normal süreci rüşvete dönüştürmekten kaçınmayı" önerdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.