OKS'nin yerine OGM modeli geldi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS sınav sisteminin yerine getirilen yeni sistemi ilk kez açıkladı. OKS'nin yerine uygulanacak Ortaöğretime Geçiş Modeli nasıl olacak?
HABER7 - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacağını belirterek, ''Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi.
Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olarak 9 Mart 2007 tarihinde, geliştirilen yeni model ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirdiklerini hatırlatan Çelik, Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) modelinini şekillendiğini ve bununla ilgili mevzuatın hazırlandığını bildirdi. Seviye Belirleme Sınavı'nın her yıl Haziran ayında dersler bittiğinde yapılacağını belirten Çelik, ''Bu yıl ilköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi. Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve yabancı dil sorularının sorulacağını ifade ederek, öğretmenleri ve öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda programların ilk dört aylık bölümlerini kapsayan pilot uygulama sınavlarının yapılacağını ve böylece soru tiplerinin test edileceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''puan hesaplamasında derslerin ağırlıklarının aynı olmayacağını'' belirterek, ''Sınavda tek puan türü hesaplaması uygulanacak'' dedi.
Ortaöğretime Geçiş Sisteminin ''yeni bir sınav sistemi'' olarak değerlendirilmesinin ''büyük bir yanlış'' olacağını belirten Çelik, ''Bu model sadece sınavdan ibaret değildir. Bir bütün olarak ilköğretim kurumlarımızdaki kaliteyi artırmaya yönelik, öğrenciyi okula bağlamaya yönelik yeni bir modeldir'' dedi.
Çelik, bu modelin yeni yürürlüğe konmuş olan müfredatla pekiştirilen bir model olduğunu ifade etti. OKS'nin neden kaldırıldığını anlatan Çelik, bu sınavın çocukları hayata hazırlama konusunda onlara herhangi bir katkı sağlamadığını söyledi.
Okulun bir amacının da öğrencilerin sosyalleşmesini sağlamak olduğunu belirten Çelik, bu sistemde öğrencilerin sosyal aktivitelere kendilerini kapattığını söyledi. Çelik, ''OKS'nin kaldırılarak yerine ilköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda sınav yapılacağını'' söyledikleri zaman bazı velilerin kendilerini, ''çocuklarını 6. sınıftan itibaren dershaneye gönderme zorunluluğu içinde hissettiklerini'' belirten Çelik, ''amacımız öğrencilerin dershaneye gitmesi değil, aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır'' dedi.
''İlköğretim başarı notunun öğrencinin bir ortaöğretim kurumuna girişinde esas olacağını'' belirten Çelik, ''Bütün dersler bunun içine girecek. Öğrencimizin 6, 7 ve 8. sınıftaki okul başarısı yüzde 25 oranında bu sınavın sonucunu etkileyecektir. Bu da şu demektir; bir öğrenci okuldaki derslere önem verirse, bu kendisine avantaj sağlayacak'' diye konuştu.
''DAVRANIŞ NOTU KARNEDE''
Diğer yüzde 75'lik bölümün içerisinde yüzde 5'lik davranış puanı olduğunu belirten Çelik, bu davranış notunun da 6, 7 ve 8. sınıflarda derse giren bütün öğretmenlerin verdiği notun toplamının ortalamasının alınarak belirleneceğini kaydetti.
Çelik, ''Dolayısıyla bazı okullarda öğretmenler daha fazla not verecekler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla not verecektir'' şeklindeki itirazların doğru olmadığını düşündüklerini söyledi.
Yıllardan beri ÖSS'de ortaöğretim başarı puanı uygulaması olduğunu anımsatan Çelik, ''Lisedeki öğretmenlerimizi gereksiz yere bazı öğrencilere fazla not vereceği endişesi içerisinde olmadığımıza göre, ilköğretimde derse giren arkadaşlarımızın böyle bir şey yapacağı varsayımından hereket etmenin doğru olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.
Çelik, öğretmenler tarafından verilecek bu puanın not defterine kaydedileceğini, karnede de ayrı bir bölüm olarak gösterileceğini söyledi. Öğrencinin yüzde 25'lik ilköğretim başarı puanı, yüzde 5'lik davranış puanı alınacağını belirten Çelik, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda girdiği SBS'lerde aldığı notların da toplamının alınacağını, belli bir hesaplamayla öğrencinin Ortaöğretime Geçiş Puanının ortaya çıkacağını söyledi. Çelik, şöyle devam etti: ''6. sınıftaki çocuklarımızın SBS'den aldıkları puanın yüzde 25'i, 7. sınıftaki çocuklarımızın aldığı puanın yüzde 35'i ve 8. sınıftaki aldıkları puanının da yüzde 40'ı alınacak. Yüzde 25'lik başarı puanı ve yüzde 5'lik davranış puanı ile birleştirilecek. Böylece öğrencimizin ortaöğretime geçişteki ham puanı ortaya çıkacak. Yine merkezi yerleştirme sistemiyle tercih yaparak öğrencilerimiz girmek istedikleri ortaöğretim kurumlarına girmiş olacaklar.''
YABANCI DİL SORUSU DA VAR
Sınavların her yıl dersler bittikten sonra yapılacağını belirten Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve yabancı dilden soru sorulacağını söyledi. Yabancı dilde de bundan sonra sorusuna da yer verileceğini kaydeden Çelik, sınavda ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine 80, 7. sınıf öğrencilerine 90 ve 8. sınıf öğrencilerine ise 100 soru sorulacağını bildirdi.
Çelik'in verdiği bilgiye göre, sınavda çıkacak soru sayısı şöyle:
6. sınıf 7. sınıf 8. sınıf
Türkçe 19 soru 21 soru 23 soru
Matematik 16 soru 18 soru 20 soru
Fen Bilg. 16 soru 18 soru 20 soru
Sosyal B. 16 soru 18 soru 20 soru
Yabancı Dil 13 soru 15 soru 17 soru
Çelik, ayrıca derslerin ağırlıklarının aynı olmayacağını belirterek, testlerin ağırlık katsayılarında Türkçe ve matematik testlerinin ağırlığının 4, fen bilgisi ve sosyal bilimler testlerinin ağırlığı 3 ve yabancı dil testinin ağırlığının ise 1 olacağını söyledi.
Sınavda tek puan türünün hesaplanacağını belirten Çelik, ''Özellikle Türkçe-Matemetik, Matematik-Fen denilen sistemin üniversiteye girişte olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. İlköğretimdeki çocuklarımız, bütün dersleri alıyorlar. Alanlara ayrılma olmadığına göre, aldığı tüm derslerden tek bir puan ile değerlendirilmelerinin çok daha doğru olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.