1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Milyonlarca Araç Sürücüsü Bu Teste Girmek Zorunda! 1 Aralık'ta Başlıyor

Milyonlarca Araç Sürücüsü Bu Teste Girmek Zorunda! 1 Aralık'ta Başlıyor

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre, ticari araç sürücüleri 1 Aralık tarihinden itibaren psikoteknik teste girip rapor alması zorunlu hale getirildi. Test raporu almayan sürücülere cezai işlemler var...

A+A-

Beşiktaş'ta otobüs durağına dalan halk otobüsü şoförü dehşetinin yaşanmasından ardından Avcılar'da bir servis minibüsünün bir öğrenciyi ezmesi olayları ticari araç sürücülerinin sahip olması gereken belgeleri ve psikoteknik raporlarını yeniden gündeme getirdi. İnsanın sebep olduğu trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla yeni uygulamalara başlandı. Sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi hallerde davranış ve tepkilerini ölçmek adına uygulanan psikoteknik testi  1 Aralık tarihinden itibaren ticari araç sürücülerine mecburi hale getiriliyor! 

Psikoteknik Teste Girmeyenlere Ceza Geliyor 

Ticari araç sürücülerinin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücülerin tespit edilmesi ve bu nedenle insan kaynaklı meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi amacıyla uygulanan psikoteknik testi, bu ayın sonunda zorunlu hale getiriliyor. 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren ticari araç sürücüleri, psikoteknik testine girmek mecburiyetinde olacak. 

İçişleri Balkanlığı, son dönemde artan sürücü kaynaklı trafik kazalarının ardından bu kazaların önüne geçilmesi amacıyla bir genelge yayınladı. Yayınlanan genelgede, 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulanacak.

Psikoteknik Test Nedir, Nasıl Yapılır? 

Trafikte riskli sürücülerin tespit edilmesi ve bu sürücülerin trafikten çekilmesi için uygulanan psikoteknik test, uzman psikologlar eşliğinde yaklaşık 1 ila 1,5 saat arasında gerçekleştirilen bir testtir. Bu süre içinde sürücülere dikkat testi, muhakeme testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi adı verilen testler olmak üzere 12 farklı test uygulanmaktadır. 

Testin ilk etabında simülasyon cihazı kullanılmaktadır. Psikolog eşliğinde yapılan bu testte dikkat ve refleksler ölçülmektedir. Daha sonra psikolog onaylı raporla psikiyatra giden sürücü, burada muayene olduktan sonra onaylı belge ile testi tamamlamaktadır. 

Bu testlerden düşük puanlar alan sürücüler, trafikte özellikle halk otobüsü, minibüs gibi ticari araç kullanmalarında risk teşkil ettikleri için trafikten uzaklaştırılmaktadır. Sürücü hatasından kaynaklanan trafik kazalarını en aza indirmek için uygulanan bu testler sonucu sürücülerin trafikteki can ve mal kaybına yol açan olumsuz etkilerini azaltabilme imkanına sahip olunmaktadır. 

"Savaştaki Kayıplarımız Kadar Trafikte Can Verdik" 

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, "Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz can kadar, trafik kazalarında kayıp verdik." diyerek trafikte uygulanması gereken psikoteknik testinin önemine dikkat çekti. Kutlu, trafik kazalarındaki insan kaynaklı trafik kazalarını minimize edilerek, insan kaybının en düşük seviyede olması hedeflendiğini vurguladı.

Kaynak
 

Bu haber toplam 2541 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.