Liselerde eroin kullanımı yüzde yüz arttı
Türkiye'de madde kullanımı yaşı giderek düşüyor. Liselerdeki oranların hızla artışı da bunu gösteriyor. Bu konuda ailelerin dikkatli olması gerekiyor.
ZAMAN - En değerli varlığınız olan çocuğunuzun bir gün uyuşturucuya başladığını öğrenseniz ne yaparsınız? Ya da her gün okula yolladığınız çocuğunuzun kimlerle arkadaşlık ettiğini, boş zamanlarında neler yaptığını biliyor musunuz? Gazetelerin üçüncü sayfalarında görmeye alışık olduğumuz uyuşturucu sorunu her gün onlarca ailenin hayatını karartıyor. Türkiye'de lise öğrencileri arasında 2001-2004 yıllarında esrar kullanımı yüzde 75, uçucu madde kullanımı yüzde 40, eroin kullanımı yüzde 100, ecstasy kullanımı ise yüzde 287 oranında arttı. Bu çarpıcı veriler, uyuşturucunun hayatımızda ne kadar büyük bir problem olarak arttığının en iyi göstergesi. Satıcılar, özellikle küçük yaştaki çocukları tercih ederek bu sayıyı artırmayı planlıyor. Ailelerin çocuklarıyla ilişkilerine büyük önem vermesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, dikkatli ebeveynlerin madde kullanımını engelleyebileceğini belirtiyor.
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi Klinik Şef Yardımcısı Uzman Dr. Defne Gürol, uyuşturucu kullanımının ortaokul çağlarına kadar düştüğünü hatırlatıyor. Bütün dünyada uyuşturucu kullanımının ortaokul çağında başlayarak, lisede iyice arttığının bilindiğini anlatan Gürol, "Biz de bu noktaya hızla yaklaşıyoruz.'' diye konuşuyor.
Madde kullanımının önlenmesinde ailenin önemli bir rolü olduğunu anlatan Gürol sözlerini şöyle sürdürüyor: "Anne babalar çocuklarına doğru-yanlışı, sorumluluklarının gelişmesini, kendilerini zarar verici davranışlardan korumalarını öğretmeli. Bunu yaparken onlara güvenli bir ortam sağlamalı, ancak bazı sınırlamaları olduğunu da göstermeli. Anne-baba olarak madde ile ilişkili bilinçli bir tutum geliştirmesini sağlamada yapılabilecek en önemli şey, kendi davranışlarıyla ilgili çocuğa örnek olmaktır."
Kullanımı nasıl anlaşılır?
Duygulanmasında ani değişiklikler olması.
Olağanın dışında saldırganlaşması
Çocuğunuzun eşyaları arasında sigara kâğıdı, şaşal, enjektör gibi madde kullanımına yardımcı aletlerin olması.
Göz damlası kullanımı.
İştah kaybı
Oda kokulandırmaları
Giderek okula, spora, hobilerine karşı ilgisini kaybetmesi.
Sık sık durumla uyumlu olmayan uykulu ve sersem olması.
Gittikçe daha çok yalan söylemesi ve bunun gibi başka hareketlerinin olması.
Anne babalara ipuçları
İyi bir dinleyici olun.
Madde ve alkolün kullanılmaması ile ilgili açık net mesajlar verin
Çocuğunuzun madde kullanımı ile ilişkisi, akran baskısı ile başa çıkması için yardım edin.
Çocuğunuzun arkadaşları ve arkadaşlarının anne-babalarını tanıyın.
Çocuğunuzun gittiği yerlerden haberdar olun.
Gençlerin aktivitelerini denetleyin
Çocuğunuzla açık ve dürüst iletişim sürdürün.
Nergihan Çelen / Zaman
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.