Güzel Koku Kalıcı Öğrenme Sağlıyor
Japon bilim adamları, yaptıkları araştırmada, yasemin kokusu bulunan ortamlarda ders çalışan öğrencilerin daha çabuk ve kalıcı öğrendiğini belirledi.
Aydın Hızlıca - Ünal Livaneli / ZAMAN
Güzel koku, insan beyninin daha verimli çalışmasına katkı sağlıyor. Japon bilim adamları, yaptıkları araştırmada, yasemin kokusu bulunan ortamlarda ders çalışan öğrencilerin daha çabuk ve kalıcı öğrendiğini belirledi.
Eski dönemlerde medreselerin etrafının gül bahçeleriyle çevrildiğini hatırlatan uzmanlar, öğrencilerin ders çalışma ortamlarında güzel kokuların olmasını öneriyor.
Okul çağındaki çocukların öğrenimlerini kolaylaştırmak isteyen anne-babaların evlerinde mutlaka güzel koku bulundurmalarını tavsiye eden İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu tür ortamlarda öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olduğunu söyledi. Japonların bu durumu gözlemlemek için yasemin çiçeğiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade eden Nevzat Tarhan, güzel kokunun beyindeki bir bölgeyi harekete geçirdiğinin tespit edildiğini belirtti.
Güzel kokunun beyindeki aktiviteyi artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, "Güzel çiçek kokusu beyindeki olumlu çağrışımları aktif hale getiriyor. Çiçeklerle donatılmış ortamlarda ders çalışan öğrencilerin bilgilerini aradan geçen zamana rağmen hatırlamaları daha kolay oluyor." dedi. İnsanların güzel kokuyla birlikte ders çalıştıkları zaman bilgiyi hafızada tutmalarının daha kolaylaştığını bildiren Tarhan, ilk çağlardan beri filozofların etrafı çiçeklerle çevrili evleri tercih ettiğini anlattı. Güzel kokunun öğrenmeye etkisinin Osmanlı ve Selçuklular tarafından da bilindiğini söyleyen Tarhan, medreselerin etrafının gül bahçeleriyle çevrildiğini hatırlattı. Günümüzde de öğrenmede güzel kokuların etkisinden faydalanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tarhan'a göre, kütüphaneler güzel kokular içindeki mekânlar olmalı. Beyni daha verimli kullanabilmek için güzel kokulardan faydalanmak gerekiyor.
Öte yandan kötü kokuların da kötü olayları akılda tutmaya etkisinin olabileceği belirtiliyor. Bu duruma Satanistleri örnek vererek açıklık getiren Prof. Nevzat Tarhan, şunları söyledi: "Satanistler güzel kokudan nefret ederler. Kapalı, dağınık ve virane ortamlardan hoşlanırlar. Bu tür ortamlarda daha rahat ederler. Siyah renkten hoşlanırlar. Kötü duygulara kötü kokular eşlik ediyor. İyi duygulara ise iyi duygular eşlik ediyor."
Tarhan, kokunun dijital kodlamasının yapıldığını da anlattı. "Artık internet üzerinden insanların birbirlerine koku göndermesi mümkün." diyen Nevzat Tarhan, "Kokunun frekansı titreşimleriyle birlikte çıkarıldı." dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.