1. YAZARLAR

  2. Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

  3. Gelin -Kaynana ilişkisi
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

Gelin -Kaynana ilişkisi

A+A-

Evlendikten sonra yepyeni bir çevreye girersiniz. Eşinizin arkadaş çevresi sizin yeni çevreniz olur. En güzeli, bir de anne-baba edinirsiniz. Bu olayın nesrinden baktığınıza göre değişir tabiî ki. Benim zaten anne-babam var deyip, anne- baba kelimelerini yalnız kullanmak yerine, örneğin “Ayşe anne”, “Mehmet baba” gibi kişilerin kendi isimleriyle kullanabilirsiniz, bunu yapan birçok kişi var.

Kelimelere takılmak yerine benim içine bu kişiler ne ifade ediyor diye düşünmek daha doğru. Burada da eşinize verdiğiniz değer saygı ve yüklediğiniz anlama devreye giriyor. Bu da otomatikman eşinizin ailesiyle kurduğunuz ya da kuracağınız ilişkinin çerçevesini belirliyor.

Çevreniz bize öğrettiği bir diğer şey de, eşinizin annesiyle anlaşmanın çok zor olduğu kaynanaların zor insanlar olduğu, sizin ve eşinizin neredeyse mutsuzluğu için ellerinden geleni yapacaklarmış gibi bir önyargı yüzyıllardır dolanıp durur. Siz saha tanışmadığınız ve hiç bilmediğiniz bir kişi hakkında bu olumsuz düşüncelerinizle doluyken, karşınızdaki kişinin size söyleyeceği herhangi bir şeyi tabiki ki olumlu yorumlamazsınız. Mutlaka altında bir anlam arar ve durup dururken olumlu bir söylemi bile olumsuz algılayabilirsiniz.

Bu noktada en sık yapılan hata eşinizi olaya yeteri kadar müdahil olmamakla suçlamak olur. Eşinizi, kayınvalidenizle olan diyalogunuza karıştırmayın! Ayrıca eşinizi kayınvalidenizi şikâyet edeceğiniz bir mekanizma olarak da kullanmayın. Eşinizin annesi hakkında yüzde yüz objektif olmasını beklememek mantıklı olacaktır. Bu işten zararlı çıkan siz olursunuz sevgili gelinler, eşinizi de olayın içine çekip onunla da aranızı durup dururken bozmayın. Kendi işinizi kendiniz halledin. Küsüp konuşmamak hiçbir şeyi çözmeyeceği gibi, içinizde biriktirdiğiniz her olumsuz duygunun bir gün size psikolojik bir rahatsızlık olarak geri dönebileceğini de unutmayın. Elbette konuşmanın istediklerinizi sağlıklı bir şekilde anlatmanın da yolları var.

Konuşmak iletişim kurmak bir sanattır. İlk olarak karşınızdakini suçlayarak söze girdiğiniz zaman bir sıfır yenik başlarsınız. Kişinin olumlu taraflarını överek ilk adımı atıp, karşınızdaki kişinin gerginliğini “sinirini alıp”, ardından söylemek istediklerinizi söylerseniz, iletişimin ne kadarda kolay ve sizin istediğiniz yönde gideceğini göreceksiniz. Unutmayın anneler-babalar sevgi yakınlık ve ilgiden başka bir şey beklemezler. Olayları işin içinden çıkılmaz hale getirmek ya da basit bir şekilde çözmek sizin elinizde.

Sevgiler..

Bu yazı toplam 7799 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum