1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Geleceğin mesleklerine hazır mısınız?

Geleceğin mesleklerine hazır mısınız?

Sanayileşmenin başlangıcı sayılan 1850 yılında İngiltere'de sadece 431 çeşit meslek kolu bulunuyordu. Aradan geçen 70 yılın ardından 1920'ye gelindiğinde ise bu sayı 20 bine, günümüzde de 45 bine ulaşmış durumda.

A+A-

Zaman, doğru öngörüler yaparak her türlü gelişmeye önceden hazırlıklı olma zamanı. Özellikle teknolojik gelişmenin durdurulamaz noktalara geldiği günümüzde nerede nasıl bir gelişme olacağı, hangi sektörlerin büyüyeceği, nasıl bir iş gücü ihtiyacının doğacağı, büyümenin tetikleyicisinin hangi alanlar olacağı gibi soruların yanıtlarını bilmek önemli bir artı. Geleceğin meslekleri haline gelecek iş kolları, daha çok teknolojiyle ilgili sektörler üzerinde yoğunlaşıyor.

Ekonomik hayatın sürekli değişim yaşadığı günümüzde yeni meslek dalları oluşurken, eski meslekler de kendilerini yeniden tanımlıyor. Fen bilimleri alanında; genetik, biyoloteknoloji, gıda ve gıda mühendisliği, mühendislik alanında; bilgisayar mühendisliği, internet, elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, uzay ve havacılık, çevre mühendisliği, enerji mühendisliği, sistem mühendisliği, mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, sosyal bilimler alanında; hukuk, uluslararası ilişkiler, diplomasi, AB ile ilişkiler, kamu yönetimi ve siyaset bilimi, psikoloji, insan kaynakları yöneticiliği, strateji uzmanlığı, danışmanlık, ekonomi alanında; işletme, bankacılık ve finans, turizm, tekstil ve moda ağırlıklı konfeksiyon tasarımı, imalat ve yapı sektörü, iletişim alanında ise, enformatik, bilişim, halkla ilişkiler, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, reklamcılık, elektronik gazetecilik mesleklerinin geleceğin meslekleri arasında yer alacağı belirtiliyor.

TEKNOLOJİNİN YARATTIĞI MESLEKLER
Geleceğin mesleklerinden önce bu mesleklerin hangi sektörler içinde yer alacağına bakmalıyız. Daha çok teknolojinin hakim olduğu sektörler yeni iş tanımları ve iş yapış şekillerini ortaya çıkaracak. Bunların başında da gelecek yıllar içinde ciddi bir büyüme eğilimine girecek olan iletişim (telekomünikasyon) sektörü geliyor. Büyük şirketlerin yanı sıra taşeron firmalar da iletişim sektöründe kendilerine yer bulacak. Telekom sektöründe şimdiye kadar en ön planda hep GSM firmaları yer alıyordu. Ama önümüzdeki yıllarda sektör daha farklı bir tablo çizecek. Şu anda atılım planlarını oluşturan küçük ve taşeron firmalar büyüyeceğinden sektör yeni kadrolara ihtiyaç duyacak.
BİLİŞİM VE ENERJİ
Telekom sektörü gibi bilişim sistemleri sektörü de büyüme gösterecek sektörlerin başında geliyor. Bilişim sistemleri ve teknoloji sektörü aynı zamanda uluslararası alanda iş yapma kolu haline dönüşme şansını barındırıyor. Yapacakları işlerin başında, yazılım ihracatı geliyor.
Yine enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de katlanarak büyümesi bekleniyor. Büyüme ve refahı belirleyecek sektör olarak enerji sektörü birinci planda önem kazanıyor. Enerji konusunda tüm dünya çok ciddi bir yapısal değişim yaşıyor. Türkiye de bu gelişmelerden nasibini alacak ülkelerin başında geliyor. Birçok firma öncelikli yatırım alanı olarak enerji sektörünü görüyor. Özellikle de petrol rezervlerinin azalması, alternatif enerji kaynakları konusunda yeni gelişmelerin yaşanmasına neden olacak.

PERAKENDE VE LOJİSTİK
Hızla büyümesi beklenen ve Türkiye?de yabancı şirketlerin pazara girişiyle ilk işaretlerini veren perakende sektörünü hareketli günler bekliyor. Sektörde şimdiden birçok şirket birleşmesi ve satın alma yaşandı. Perakendedeki hareketlilik yeni açılacak alışveriş merkezleri ile daha da büyük bir boyut kazanacak. Sektördeki büyük oyuncuların yanı sıra küçük oyuncuların da harekete geçmesi bekleniyor. Perakende sektöründe yetişmiş insan sayısı çok az olduğu için ciddi transferler olacak. Elektronik sektörü perakendecilikte büyük bir yol alacak. Teknoloji marketlerinin sayıları günden güne artacak. Yakın gelecekte yabancı sermayeli şirketlerin de bu pazara giriş yapması bekleniyor.
Yine hızlı büyüyen ve eleman açığının olacağı sektörlerin başında taşımacılık sektörü geliyor. Hem havayolu taşımacılığında hem de lojistik alanında büyük bir patlama olacak. Parlayan yıldız ise depoculuk olacak. Sektör büyümenin yanı sıra kurumsallaşma yönünde de ciddi adımlar atacak. Sektördeki sorunlar kurumsallaşma ile aşılacak. Hava, kara, deniz yolcu taşımacılığı yeni bir döneme bayrak açacak.

ÇEVRE VE GÜVENLİK
Çevre düzenlemesi ve evrensel atıkların yok edilmesi konusu da dünya çapında yeni iş alanları yaratacak gibi görünüyor. Burada yeni şirketlerin kurulmasının yanı sıra yeni iş sahaları da gündeme gelecek.
Yine dünya genelinde çok önemli bir noktaya ulaşacak olan güvenlik sektörü yeni iş olanaklarına kapılarını açacak. Güvenliğin her alanı terör, hackerlar gibi birçok tehdide bağlı olarak katlanarak büyüyecek. Bilgi güvenliği, müşteri güvenliği, alt yapı ve kimlik güvenliği, işletme, sokak, bina, kişi güvenliği hızla gelişecek. Güvenlik hizmetlerindeki tüm pozisyonlarda yetişmiş insana ihtiyaç duyulacak. Birçok yeni firma açılacak, bu arada hizmet ve ürün rekabeti de artacak.

FİNANS VE HİZMET SEKTÖRÜ
Bankalar bireysel yatırım hizmetleri ile büyüme eğilimi içine girecek. Nüfus artıp, istekler değiştikçe, bankalar da konumlarını buna göre belirleyecek. Bunun yanı sıra imalat sanayisinin gelişimi sonucunda ortaya çıkan refah artışı ve yüksek gelir düzeyi hizmet sektörünün önemini bir kat daha artırdı. Hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan danışmanlık, kişisel ve kurumsal alanlarda hızlı bir büyüme gösterecek. Küresel pazarda rekabet gücünü artırmanın yolu, doğru insan istihdam etmekten geçtiği için insan kaynakları konusunda danışmanlık hizmeti ön plana çıkacak.

blog.milliyet.com.tr/ayhanozkaynak

Bu haber toplam 2111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.