1. YAZARLAR

  2. Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

  3. Çocuğun mu var? Dikkatli oku!
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuğun mu var? Dikkatli oku!

A+A-

Ergenlik çağı denilen dönemden hepimiz geçtik. Bir çoğumuz bu dönemi başarılı bir şekilde atlatırken bir çoğumuz, çözümlenmemiş ve kişiliğinde defektler yaratacak sorunlarla bu dönemi kapattılar.

Anneler-babalar destek verin

Çoğu zaman, onüç yaşından itibaren başlayan fiziksel ve psikolojik değişim döneminde, genci anlamak yaşadığı değişikliklere ayak uydurmasına yardımcı olmak ve birazda olsa kendini onun yerine koymak, anne-babanın olmazsa olmaz görevlerinden biri olmalıdır.

Ergenlik dönemine geçişte grup önem kazanır

Bu dönemdeki psikososyal değişimin üzerinde hassasiyetle durulması lazım. Anne-babadan özerk hale gelen çocuk, kendi sosyal çevresini oluşturmak ister. Bu dönem, bir gruba dahil olma dönemidir.

Çocuk okul ya da okul dışında, popüler ve kendine yakın hissettiği bir gruba girmek için, grubun normları ne ise ona uymaya çalışır. Bunun sebebi gruba kabul edilme arzusudur.

Uygunsuz ve zarar verici davranışları yapmak, gruba kabul edilmenin bir yolu ise, çocuk hiç tereddüt etmeden bu davranışı gerçekleştirecektir. Örneğin, sigara içmek ya da argo konuşmak gibi.

Bu dönemde, ergenin İlgi alanlarında ani değişiklikler olabilir. Müzik zevkinden tutun, giyimine kadar öncekinden farkı davranabilir.

Yadırganacak birşey yok.

Bu yaşanması gereken bir süreç ve gayet normal!

Panik yapmayın!

Artık o sizi sevmiyor mu acaba ?

bu olumsuz düşünce aklımdan hiç çıkmıyor diyenlerden misiniz?

Artık eskisi kadar sizinle vakit geçirmek istemiyor mu?

Odasına kapanıp kendi dünyasından çıkmaz mı oldu?

Sakin olun!

Muhtemelen, el bebek gül bebek büyüttüğünüz yavrunuz, sizden bağımsız başka bir dünya kurmaya başladı. Bunu kabul edin derim.

Takip edelim ama kişisel hak ve özgürlüklerine saygı göstererek

Malum, yeni arkadaşlar yeni çevre ve günden güne değişen davranışlar endişenizi arttırmaya yetiyor. Her ne kadar korkulacak birşey yok, bu dönem geçici de desek. Tehlikelere karşı sürekli tetikte ve uyanık olmamız gerekir. Yukarıda grup normlarından bahsetmiştim, alkol ve/veya madde kullanmak grubun kullandığı bir “üye kabul etme yönetemiyse” eğer, tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Bu dönemdeki hormonal değişimler ve testesteron artışıyla beraber çocuklar gözleri kapalı korkmadan tehlikeli işlere girişebilirler. Bunu göz ardı etmemeliyiz.

Empati empati empati!

Ne yapmalıyım diye soruyorsanız, arkadaşlarıyla tanışarak işe başlayabilirsiniz. Onları eve davet edin. Yakından tanımak için sohbet edebilirsiniz, tabiki sohbeti çapraz sorgulamaya dönüştürmemek kaydıyla!

Çocukların en çok sevgi ve anlaşılmaya ihtiyacı olduğu bu dönemde yapmamız gereken en doğru şey, onları dinlemek (sorgulamadan eleştirmeden ve yargılamadan). Bunun yanında, onları ne kadar çok sevdiğinizi ve kararlarına saygı duyduğunuzu bıkıp tükenmeden yinelemek.

Geleceğimize severek sahip çıkalım!

Bu yazı toplam 2706 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.