1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. Cinsel Sağlık Hasta Okulu Açıldı

Cinsel Sağlık Hasta Okulu Açıldı

“Cinsel Sağlık Hasta Okulu” çalışmaları yapan Prof. Dr. Halim Hattat, Cinsel Sağlık Hasta Okulu projesinde amacın; konuşulmayan ve paylaşılmayan cinsel sorunları masaya yatırmak olduğunu söylüyor.

A+A-

Cinsel sağlığın genel sağlığın önemli bir parçası olduğunu belirten uzmanlar, cinsel sorunların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü belirtiyor. Hattat Klinik’te ücretsiz “Cinsel Sağlık Hasta Okulu” çalışmaları yapan Prof. Dr. Halim Hattat, Cinsel Sağlık Hasta Okulu projesinde amacın; konuşulmayan ve paylaşılmayan cinsel sorunları masaya yatırmak olduğunu söylüyor. Prof. Hattat, “Bu toplantılarda cinsel sağlık ve ilişki sağlığı ile ilgili son bilgileri, araştırma sonuçlarını ve tedavi yöntemlerini paylaşmayı amaçlıyoruz. Katılımcılara sıkılmadan ve çekinmeden bilgi alabilecekleri bir ortam yaratmaya çalışıyoruz” diyor.

Birincisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Cinsel Sağlık Hasta Okulu toplantıları 2 ayda bir düzenlenecek ve bir sonraki toplantı Mayıs ayının 2. Cumartesi günü yapılacak.

Cinsel problemi olan her 10 kişiden yalnızca birinin hekime başvurduğunu belirten Prof. Hattat, “Araştırmalar hastaların yüzde 62’sinin cinsel sorunlar nedeniyle özgüveninin kaybolduğunu, yüzde 21'inin de ilişkilerinin bittiğini gösteriyor. Bu yüzden ailelerin cinsel sağlık konusunda bilgilendirilmeleri ve bilinçlendirilmeleri büyük önem taşıyor. Ayrıca cinselliği etkileyen her şey kalbi, beyni ve tüm diğer sistemleri de etkiliyor. Cinsel sağlığa olumsuz etki edecek risklerin ortaya çıkarılıp, varsa cinsel sorunların tedavi edilmesi genel sağlığı da olumlu etkiliyor“ diye konuşuyor.

TEDAVİ EDİLMEYEN SORUNLAR BÜYÜYOR

Hattat,“Cinsel fonksiyon bozukluğu nasıl hissetmenize neden oluyor? diye sorduğumuzda en sık aldığımız yanıtlar arasında; kendine güvende azalma, endişeli, öfkeli, üzgün, depresif, cazibesiz ve mutsuz hissetmeleri yer alıyor. Aynı şekilde hastaların partnerleri de kendilerini kızgın, utanç içinde, endişeli, şaşkın hissediyor, çoğunun kendisine olan güvenini azalıyor, kendilerini çekici hissetmiyor. Ancak cinsel sorunlarınızı kabul edip, bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Bütün cinsel sorunların tedavisi bulunuyor” diyor.

SORUN SADECE PSİKOLOJİK KÖKENLİ DEĞİL

Prof. Hattat ilk mesajın öncelikle cinsel fonksiyon bozukluklarının sadece psikolojik olmadığını göstermek olduğunu söylüyor. Cinsel fonksiyon bozukluklarının kaynaklandığı sorunlar hakkında Prof. Hattat’ın verdiği bilgiler ise şöyle: “Cinsel sorunlar; diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, prostat hastalıkları veya ürolojik sorunlar, MS, omurilik hasarı veya geçirilmiş operasyonlara ait sinir sistemi sorunları, testosteron, prolaktin, tiroid gibi hormonların dengesizliği, depresyon gibi psikolojik hastalıklar, kullanılan ilaçlar hatta sigara-alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı stres, kilo fazlalığı gibi hayat tarzı faktörlerine bağlı olarak da gelişebiliyor. Bunların yanında yanlış cinsel bilgiler, size, partnerinize veya ilişkinize ait faktörler de cinsel sorunların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Burada önemli olan cinsel sorunlarınızın bir uyarıcı nitelik taşıyabileceğini bilmeniz, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurup en uygun tedaviyi almanızdır.”

“UTANMAYIN, BİR UZMANLA PAYLAŞIN”

Birçok hastanın utandığı için doktora başvurmadığını belirten Hattat, tedavi edilmeyen cinsel sorunların artacağını belirtiyor ve önerilerini şöyle sıralıyor: “Tedavi edilmeyen cinsel sorunların fiziksel, psikolojik ve duygusal sorun yaratacağını bilmelisiniz. Sağlıklı cinsel fonksiyonlara sahip olmak istiyorsanız işe konuşmakla başlayın. Kendi istek ve beklentileriniz ile partnerinizin arzularını öğrenin. Cinsel sorun yaşadığınızda bunu içinizde tutmayın, utanmayın, paylaşın. Doğru cinsel bilgileri edinmeye çalışın. Şehir efsanelerinden uzak durun. Eş-dost-komşu tavsiyeleri ile uygulayacağınız yanlış tedavilerden kaçının. Sağlıklı cinsellik tüm vücut sağlığınızın da iyi olduğunu gösteren bir bulgudur. Cinsel sorunlar yaşadığınızda vücudunuzda da bir sorun olabileceğini hatırlayın. Tatminkâr ve mutlu cinsel beraberliklerin sadece fiziksel değil, duygusal ve psikolojik tatmin de sağlayacağını hatırlayın.“

ntvmsnbc.com

Bu haber toplam 4143 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.