2012 YGS ve LYS Ek Tercihlerini Nasıl Yapabilirim?
27 Eylül 2012 'de YGS ve LYS ek tercih işlemleri başlıyor. 1 Ekim 2012 da tercihler işlemleri sona erecek.
YGS ve LYS türü sınavlarda puan almak kadar sağlıklı tercih yapmakta önemlidir. 2012 YGS ve LYS Ek tercih işlemlerinde adayların dikkat etmesi gereken önemli noktalar şunlardır.
YGS ve LYS Tercih işlemleri nasıl yapılacak?
27 Eylül'de tercihler başladığında ÖSYM'nin sitesinde kılavuzun güncellenmiş sürümü yayımlanacak. Adaylar 27 Eylül tarihinde tercih kılavuzunu ÖSYM'nin sitesinden indirebilirler. Tercih kılavuzunu indirmek için TIKLAYINIZ
Tercih kılavuzu ile beraber ÖSYM'nin sitesinde tercih robotunun yayımlanması bekleniyor. Tercih robotu aktif hale gelirse bu robotu kullanarak puanınıza göre girebileceğiniz bölümler ve bu bölümlerde boş kalan kontenjanlara ve ilgili açıklamalara bakabilmeniz mümkündür. Tercih Robotu sayfası için TIKLAYINIZ (Önemli not: Tercih robotu sayfasındaki veriler 25 Eylül itibariyle henüz ek kontenjanlara uyarlanmadı. Bu nokta önemli çünkü buradaki veriler esas alınarak tercih yapılırsa yanıltıcı olabilir. Bu nedenle 2012 tercih rehberinin ek kontenanlar için güncellenmiş olup olmadığına baktıktan sonra tercih robotunu kullanınız.)
Tercih listeleri oluştuktan sonra ÖSYM'nin aday işlemleri sistemi sayfasından (http://ais.osym.gov.tr) tercihlerinizi ÖSYM'ye gönderebilirsiniz.
2012 YGS ve LYS Ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
2012 YGS ve LYS ek tercih sonuçları muhtemelen tercihler bittikten (1 Ekimde tercihler bitiyor) 45 gün içinde (6-7 Ekim gibi) açıklanır. Ancak bu konuda ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmış bir bilgi yok. Bu tahmini geçen seneki süreci esas alarak yapıyoruz.
Adaylar 2012 YGS ve LYS ek yerleştirmelerinde nelere dikkat etmeli?
YGS ve LYS ek yerleştirmeleri 1. tercihlere göre avantajlı bir şans dönemi değil. Ek yerleştirme uygulaması yeni açılan bölümlere ve 1. tercihlerde boş kalan programlara öğrenci almak için yeniden tercih olanağı sunma sürecidir. Acaba ek yerleştirmelerde puan düşer mi gibi beklentilerin genelde karşılığı yok.
Bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında ölü tercih yapmamaktır. Ek yerleştirmelerde geçen sene ki tercih kılavuzunda yer alan başvuru koşullarında adayları en çok ilgilendiren şu koşul önemlidir.
"Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayanaçık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.
Bunun dışında aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır:
a) Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecektir.
b) Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve Tablo 3B'deki önlisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Tablo 3A'daki önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır.
Bunu biraz açacak olursak ifade edilmek istenen şudur: 4 yıllık lisans programlarına girmek isteyen adaylar sadece 1. Yerleştirmelerde yeni açılan ve boş kalan bölümleri seçebilirler. Bir Yüksek Öğretim programında kaydını yaptırmadığı için kontenjan boşluğu varsa o bölümü seçmek için mutlaka puanınızın o bölümün en düşük taban puanından daha yüksek olması gerekir. Bunu daha iyi anlamak için şunu yapabilirsiniz.
https://www.aktuelpsikoloji.com/haber.php?haber_id=5227 bu sayfada yer alan tablo 4 ve tablo 3B dosyalarını açın. Tablonun en sağındaki sütundan puanlara bakarak değerlendirme yapabilirsiniz
Tercih süreci çok karışık gelir, yanlış yapmaktan çekiniyorsanız ve İmkânınız varsa mutlaka bir uzman desteği alın.
Bu yıl bir bölüme yerleşmem şart diyerek istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyin. Sırf kazanmak için tercih yapmak ileride mesleki doyumsuzluğa neden olabilir.
Puanlar düşer beklentisiyle tüm tercihlerinizde çok yüksek puanları yazmayın. İlk 2 tercih biraz yüksek olabilir. Ama son tercihlerinizde istediğiniz bölümlerden düşük puanlı ya da düşük diploma notlu bölümlere de yer vermelisiniz.
Kimler 2012 ÖSYS ek yerleştirmelerine başvurabilir?
1-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2012-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş veya açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekir.
Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, Anadolu Üniversitesinin kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim lisans ve ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.
Adaylar için 2012 ÖSYS ek tercih süresinde gerekli olan doküman ve bağlantılar
2012 ÖSYS Ek Tercih Formu, Tercih Kılavuzu ve Başvuru, koşulları ve başvuru işlemleri sayfası için TIKLAYINIZ
Aşırı yoğunluktan dolayı yorum bölümünde bize ulaşan tüm sorulara yanıt veremediğimiz için siz değerli ziyaretçilerden özür dileriz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.