1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Sigara Bilinen Aksine Stresi Azaltmıyor

Sigara Bilinen Aksine Stresi Azaltmıyor

Psikolog Murat Tezcan, sigaranın stresi azaltmadığını aksine içen kişinin tansiyonunu yükselttiğini söyledi.

A+A-

Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) Psikologu Murat Tezcan, sigaranın stresi azaltmadığını aksine içen kişinin tansiyonunu yükselttiğini söyledi. Tezcan, sigarayla nikotin ihtiyacı karşılandığı için kişinin geçici bir rahatlama hissettiğini ancak stresten kurtulamadığını belirtti.

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Psikoloji Danışmanlık Büro Amirliği tarafından Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencileri ve görevlilerine yönelik 'Sigaraya Son' konulu bir program düzenlendi.

Programda konuşan Afyonkarahisar PMYO Psikologu Murat Tezcan, polisliğin stresli bir meslek olduğunu ve stresli meslekte doyum hazzı alınan şeylere daha çok yönelme olduğunu anlattı. Bu doyumun sadece sigara ile değil kumar, alkol, aşırı para harcama ve yemek yeme olabileceğini dile getiren Tezcan, "Ama şurası bir gerçek. Sigaranın stresi azaltmadığı araştırmalarla tespit edildi. Tam tersine tansiyonu yükselten bir etkisi var. Ama sigara içildiği zaman nikotin ihtiyacı giderildiği için bir miktar rahatlama sağlıyor. Kesinlikle stres üzerinde bir etkisi olmuyor." dedi.

Bağımlılığı kötü bir evliliğe benzeten Tezcan, insana, doyum alınan şeyin ilk başta çok çekici geldiğini söyledi. Belirli bir zaman geçince doyum alınan şeyin bırakılmayacak hale geldiğini aktaran Tezcan, bu aşamadan sonra insanların bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'de bilinen terör olaylarından yılda 2 ile 3 bin arasında kişinin hayatını kaybettiğini belirten Tezcan, trafik teröründen de yılda 6 ile 7 bin arası insanının öldüğünü bildirdi. Tezcan, sigara teröründen ise Türkiye'de yılda 100 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Dünya geneline bakıldığında bu sayının yılda 4 milyon 900 bini bulduğunu dile getiren Tezcan, sigarının yol açtığı ölümlerin trafik, terör, iş kazaları, intiharlar, AIDS ve benzeri hastalıklardan toplam 5 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Bu açıdan bakıldığında sigarının çok büyük bir problem olduğunun görüleceğini vurgulayan Tezcan, "Bu sorun, polis teşkilatında çok daha fazla. Niye? Çünkü stres altında çalışıyoruz. Yoğun stresten kurtuluşu doyum sağlayabildiğiniz şeylere daha çok odaklanarak sağlamaya çalışıyoruz. Eğer sigaradan doyum sağlıyorsak, sigaraya doğru yöneliyoruz. Yemek yiyerek doyum sağlıyorsa yemeğe doğru yöneliyoruz. Çünkü yaşadığımız stresi bir yerden gidermek zorundayız. Bakıldığı zaman sigara esrar ve eroin kadar bağımlılık yapıcıdır. Sigarayı bırakmak, esrar ve eroini bırakmakla aynı şeydir. İnsanlar aynı zorluklardan geçiyor." dedi.

(CİHAN)

Bu haber toplam 3231 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.