1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Psikiyatrik Rahatsızlık ve Cezai Sorumsuzluk ÇEÇENYADA BİR OLAY

Psikiyatrik Rahatsızlık ve Cezai Sorumsuzluk ÇEÇENYADA BİR OLAY

Çeçenistanda çeşitli cinayet ve bombalama işlerine giren bir rus paralı askeri "sürekli şizofreni-paranoya şeklinde kronik psikolojik bozukluk" teşhisiyle cezai sorumsuzluk kararıyla serbest bırakıldı.

A+A-
30 Temmuzda Sobkor.ru bir cinayet haberini yayımladı: "Caharkale Askeri Mahkemesi, sivil vatandaşı öldürmek ve kanunsuz silah ve patlayıcı bulundurmaktan suçlanan Rus paralı askeri Andrey Tihonov'u serbest bıraktı. Ocak 2005'de paralı asker Tihonov, Çeçenya Cumhuriyeti’nde İtum-Kali'ye yakın bir yerde, arabasında yolculuk yaptığı Çeçenyalı Adam Tuhşayev'e yol parasını vermeyi reddetti, vaat ettiği para yerine arabaya bomba attı.

Patlama sonucunda Tuhşayev çok sayıda yara aldı ve hayatını kaybetti. Soruşturmada suçun işlendiği anda Tihonov'un sarhoş olduğu tespit edildi. Bunun dışında mahkeme kararıyla yürütülen adli incelemede Tihonov'da 'sürekli gelişen şizofreni-paranoya şeklinde kronik psikolojik bozukluk' tespit edildi. Doktorlar Ağustos 2004'den itibaren paralı asker olarak çalıştığı dönemde Tihonov'da 'sürekli artan negatif semptomla takip fikriyle beraber hayal-hezeyan hissi sistematik hale geldi' tespitinde bulundu."

Görülen o ki Tihonov davasında da hareketlerinin sorumluluğundan kaçmanın klasik savunması söz konusu. ‘Hareketlerinden sorumlu olmama savunması’nda suçlanan kişi kendisini psikolojik hasta olarak ilan ediyor ve işlediği suçu bilinçli işlemediğini göstermeye çalışıyor. Eğer bunda başarılı olursa mahkeme suçlanan kişiyi psikoterapi veya sinir hastalıkları hastanesine zorunlu tedaviye gönderiyor. Tihonov'un savunması çok 'başarılı'.

Sobkor.ru devam ediyor: "Belirtmek gerekir ki, asker ara ara suçunu itiraf etti. Mahkeme kararanda Tihonov'u sosyal tehlike arz eden biri olarak kabul edip eski askerin zorunlu tedaviye gönderilmesi gerektiği sonucuna vardı. Mahkeme doktorun kararına dayanarak Tihonov’un hareketlerinden sorumlu olmadığına, haliyle işlediği suçtan ötürü cezai sorumluluğunun olmadığına karar verip serbest bıraktı."

Mahkeme Tihonov’u sadece cezai sorumluluktan kurtarmadı, aynı zamanda mağdur tarafın maddi-manevi tazminat talebini de görüşmeden rafa kaldırdı.

Bu arada Sobkor.ru'ya göre, öldürülen Çeçen’in yakınları ve insan hakları savunucuları, Rusya Savunma Bakanlığı’nda kimin psikolojik hastaları paralı asker yaptığını ve onlara silah verip cepheye gönderdiğini gündeme getirecek. Bu insanlar dava açmayı düşünüyor! St.Petersburg İnsan Haklarını Sivil Komisyonu her insanın yaptıklarından dolayı hesap vermesi gerektiğini sürekli hatırlatıyor: Hakimler, avukatlar ve düzeni sağlayan organlar, ‘psikolojik’ bulguların mahkemede delil olarak kullanılmasını engellemeli, psikiyatr ve psikologların 'bilirkişi' statüsüne sahip olmamalarını temin etmelidir.

İnsan Hakları Sivil Komisyonu psikiyatrların suçluların sorumluluktan kurtulmasına 'yardımcı'  olduklarını belgeliyor ve bunları kamuoyuna duyuruyor. Psikiyatrlar tarafından 'beraat ettirilen’ suçluların yol açtığı büyük zararları insan hakları sergilerimizle teşhir ediyoruz. Geçenlerde böyle bir aydınlatma sergisi St. Petersburg'da yapıldı.  CHNWS/ÖZ/FT

 

Roman Vladimiroviç Çornıi, İnsan Hakları Sivil Komisyonu başkanı.

Bu haber toplam 5199 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.