1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Neurofeedback Yöntemi İle Beyin Tedavisi

Neurofeedback Yöntemi İle Beyin Tedavisi

Psikiyatrist Tanju Sürmeli, dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm hatta zeka geriliği gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan neurofeedback (nöroterapi) yönteminin önemine dikkat çekiyor.

A+A-

Beynin İyileştirme Gücü adlı bir kitap yazan Psikiyatrist Tanju Sürmeli, dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm hatta zeka geriliği gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan neurofeedback (nöroterapi) yönteminin önemine dikkat çekiyor. Dr. Tanju Sürmeli, bu tedaviyle birçok hastanın hayatının değiştiğini savunuyor.

Kıskançlığınız had safhada mı? Dikkat eksikliğiniz mi var? Çocuğunuz hiperaktivite, otizm, zeka geriliği gibi bir rahatsızlığa mı sahip? Depresyona mı girdiniz? Ya da kötü alışkanlıklarınız veya bağımlılıklarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? Dr. Tanju Sürmeli bu yöntemle bu tür psikolojik ve psikiyatrik sorunların tedavisinin mümkün olduğunu iddia ediyor.

1950’LERDE GELİŞTİRİLDİ

Bu yöntemi anlatan Beynin İyileştirme Gücü adlı bir kitap da yazan Sürmeli “Neurofeedback ile ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan birçok hastalığın tedavisi mümkün. Bu yöntemde özel testler yardımıyla beyindeki hasarlı kısımları tespit ederek, beyne düzensiz beyin dalgalarını düzeltmeyi öğretiyoruz. Ayrıca beyin dalgalarına yapılan bu uyarılar beynin gücünü artırıyor, doğru karar alabilme yeteneğini geliştiriyor. Bu nedenle sporcu, eğitimci ve müzisyenlerin de neurofeedback’ten faydalanıyor.”

İlk defa 1950’lerde NASA tarafından astronotların performansını artırmada kullanılan ve FDA’dan (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onay alan neurofeedback yöntemiyle birçok hastalığı teşhis ettiklerini de anlatan Sürmeli, teşhiste yanılma paylarının yüzde 5 olduğunu iddia ediyor: “Bir hastamıza dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konulmuş. İyileşme olmayınca bazı testler uyguladık, sonucunda hastanın zeka geriliği olduğunu ve öğrenme güçlüğü çektiğini gördük. İki yıllık tedavinin ardından şu an hayatını rahat bir biçimde sürdürüyor.” 

DİKKAT TESTLERİ YAPILIYOR

Sürmeli, neurofeedback yöntemini şöyle anlatıyor: “Örneğin öğrenme güçlüğü çeken bir çocuk var. Aileye bir takım testler veriyoruz. Daha sonra çocuğun beyninin nasıl bir performans sağladığını tespit edecek psikiyatristlerin uyguladıkları testleri yapıyoruz. Bu testlerden sonra sol ve sağ beynin farklarına bakıyoruz. Ardından da bilgisayar ortamında Toma dediğimiz bir testten geçiriyoruz ve dikkatini 20 dakika verip veremediğine bakıyoruz. Son olarak da neurofeedback yöntemiyle hasarlı yerleri düzeltmeye çalışıyoruz yani beyne, düzensiz dalgaları tekrar düzenletmeyi öğretiyoruz. Hastanın beynine küçük elektrotlar yerleştiriyoruz ve o sensörlar beyni koşullandırmış oluyor. Daha sonra kişinin beyin dalgalarını bilgisayara aktarıyor, bu sayede hızlı ve yavaş beyin dalgalarını görüp onları oranlıyoruz.”

Sultan okuma yazmayı öğrendi

Sultan 13 yaşında ve ileri derecede zihinsel engelli. Anne Serpil Ulutürk yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Sultan okuma yazma bilmiyordu, üstelik öğrenemiyordu da... Çok uyumsuzdu. Hatta bir keresinde okulda öğretmenlerinin cep telefonlarını alıp tuvalete atmıştı. Parka gittiğimizde kovuluyorduk, diğer aileler tarafından... “

Dr. Tanju Sürmeli neurofeedback yöntemiyle tedavi olan Sultan’ın artık bu davranışların hiçbirini sergilemediğini anlatıyor: “Sultan engelliler okuluna gidiyor ve iki yıl önce de okuma yazma öğrendi.”

Mehmet Ali artık uyumlu bir çocuk

Hacer Yıldırım’ın iki erkek çocuğu var. Dokuz yaşındaki büyük oğlu Eren Paşa, asperger hastası yani sosyalleşememe, kontak kuramama gibi sorunları var. Zekasında hiçbir sorun olmamasına rağmen uyumsuzdu. Yıldırım, Dr. Tanju Sürmeli’nin uyguladığı tedavi sonucu Eren Paşa’nın hem dersleri çok iyi hem de herkesten övgüler aldığını söylüyor. Mehmet Ali ise sekiz yaşında. Onun rahatsızlığı ise davranış bozukluğu ve hiperaktivite. Hiçbir şeye dikkatini veremiyordu, saldırgan bir çocuktu. Dr. Sürmeli “Mehmet Ali de neurofeedback tedavisinden sonra  uyumlu bir çocuk oldu” diyor.

HALE CEYLAN BARLAS / Star Gazetesi / Pazar Eki

[email protected]

Bu haber toplam 16574 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.