1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Hasta Verilerinin Mahkemelere Verilme Zorunluluğu

Hasta Verilerinin Mahkemelere Verilme Zorunluluğu

Psikiyatri Hekimleri Hasta Bilgilerini Mahkemeye vermek zorunda mıdır. Yargı makamları hasta verilerini istediğinde hekimin tutumu nasıl olmalıdır.

A+A-

Türkiye Psikiyatri Derneği Mahkemeler tarafından hasta verilerinin hekimlerden talep edilmesi durumunda hekimin nasıl bir tutum alacağı konusunda yazılı8 bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada "Prof. Dr. Mustafa SERCAN ve Av. Ziynet ÖZÇELİK"in konu hakkındaki hukuki değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu açıklamada yer alan ayrıntılar şöyle:

Son yıllarda, hasta hekim ilişkisinin gizliliğinin sağlanması, hastaların kişilik haklarının korunması önemli bir sorun haline gelmiştir. Özellikle kamusal yetki kullanan otoritelerin bu alandaki tutum ve davranışları hekimleri ve hastaları ciddi bir tehdit altında bırakmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı'nın hasta bilgilerinin toplanması ve paylaşılması ile ilgili düzenleme ve uygulamalarını, Türkiye Psikiyatri Derneği yakından izlemektedir. Hekim ve Hasta arasındaki güven ilişkisini zedeleyici uygulamaların düzeltilebilmesi, ihlallerin önlenmesine yönelik düşüncelerimiz kamuoyu, karar alıcı ve uygulayıcılarla paylaşılmakta, gerektiğinde hukuksal yollara başvurulmaktadır.

Bütün bunların yanında; hukuk ve ceza mahkemelerinin önlerindeki uyuşmazlığın taraflarıyla ilgili psikiyatri uzmanlarından hasta dosyalarını talep eden yazıları da  giderek çoğalmaktadır. Psikiyatri uzmanlarının bu taleplere cevap vermek zorunda olup olmadığı, bütün bilgileri mi yoksa bazı bilgileri mi gönderecekleri, bilgi göndermekten bütünüyle kaçınabilecekleri hallerin olup olmadığı gibi sorular çoğalmaktadır. Diğer taraftan mahkemeler ile ne tür bir iletişim kurulacağı, yazışmaların nasıl yapılacağı da sorulan konular arasındadır. Konuya ilişkin duyulan bilgi gereksinimi üzerine Prof. Dr. Mustafa Sercan, Av.Tülay Ekici ve Av. Ziynet Özçelik tarafından hazırlanan çalışma üyelerimizin yararlanmasına sunulmaktadır. 

Makalenin Devamı olan PDF uzantılı dosya için TIKLAYINIZ 

 

Bu haber toplam 4562 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.