1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Görme engelllere özel ilk park!

Görme engelllere özel ilk park!

Ankara'da görme engelli çocuklara özel ilk park, Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda (İÖO)yapılacak.

A+A-

Okul, Türkiye çapında da bir ilk olacağı belirtilen park projesini, destek almak üzere AB'ye sunacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 20 bin avroya mal olacak parkta, yapay engel üniteleri bir park tasarımı ile bütünleştirilerek, eğlence ve özel eğitim alanı oluşturulacak.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Altındağ Örnek Mahallesi'nde bulunan Göreneller Görme Engelliler İÖO, okulda görme engelli öğrencilere yönelik özel bir park yapılması için harekete geçti. Görme engelli çocuklara yönelik özel oyun alanları, labirent, asma köprü, tırmanma duvarı gibi özel düzeneklerin bulunacak ve yaklaşık 20 bin avroya mal olacak park için, geçen yıl AB'den destek istendi. Ancak AB, projenin diğer bütün şartları yerine getirmesine karşın, ''projeyi sunan İÖO ile aynı adda bir derneğin olduğu, bu derneği İÖO ile organik bağının bulunduğu'' gerekçesiyle, destek talebine olumsuz yanıt verdi.

Dernekle okul arasında herhangi bir bağlantı olmamasına karşın, okul yönetimi, adının değiştirilmesi için dernek yönetimi ile görüştü. Dernek adını değiştirirken, okul yönetimi, görme engelli çocuklar için özel park projesine destek sağlamak üzere tekrar AB'ye sunuyor. AB'nin istediği şartlara uygun hale getirilen projeye, finansman desteği sağlanmasının büyük bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, projenin gerçekleşmesi halinde, görme engelli çocuklara yönelik Ankara'da, belki de Türkiye'de ilk park olacağını vurguluyor. Okulun bahçesinde, yaklaşık 400 metrekarelik alanda kurulacak parkta, görme engelli çocuklar yönelik özel düzenekler bulunacak.

Kurulması öngörülen tırmanma bölümünde, görme engelli çocuklar dağa ya da ağaca tırmanma deneyimi kazanacak. Labirentte yön bulma duyularını geliştirecekler. Asma köprüde ise titreşimleri, sallantıları hissedecekler. Yapay engel üniteleri bir park tasarımı ile bütünleştirilerek hem eğlence hem de özel eğitim alanı oluşturulacak.

ÖĞRENCİLERE DESTEK İÇİN KERMES YAPILACAK

Göreneller Görme Engelliler İÖO'da, 50'si yatılı 140 görme engelli öğrenci eğitim görüyor. Okul öncesi bölümünde ise kaynaştırma projesi uygulanıyor ve 7'si görme engelli 15 çocuk birlikte eğitime devam ediyor.

Görme engelli öğrencilere yönelik özel eğitim sistemleri ve projeler uygulanan okulun ve özellikle okulda yatılı olarak kalan ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gelir sağlamak üzere yılda bir kez velilerin desteği ile kermes düzenleniyor.

Bu yıl kermes ise 29 Mayıs-5 Haziran günleri arasında yapılacak. Velilerin ve öğrencilerin el ürünlerinin satılacağı kermese, duyarlı insanların ilgi göstermesi isteniyor.

 Kermeste sağlanan gelir ile okul ihtiyaçları karşılanıyor, ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere harçlık veriliyor. Bazı ailelerin yatılı okula gönderdikten sonra ''nasıl olsa devlet okutuyor'' diye çocukları ile hiç ilgilenmediği belirtilirken, bu öğrencilerin harçlıklarının yanı sıra ailelerinin yanına gidiş geliş paralarının da okul aile birliği tarafından karşılandığı kaydedildi.

Ankara'da görme engelli çocuklara yönelik biri Göreneller olmak üzere 2 İÖO bulunuyor. 

AA

Bu haber toplam 4309 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.