1. HABERLER

  2. PSİKO EĞİTİM

  3. Evlenecek Gençlere Evlilik Öncesi Eğitimi

Evlenecek Gençlere Evlilik Öncesi Eğitimi

Evlenecek gençlere yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Evlilik Öncesi Danışmanlık Hizmeti Projesi ilk olarak Aksaray Devlet Hastanesinde uygulanmaya başladı.

A+A-

Psikologlar çiftlere eğitim veriyor

Evlilik öncesi sağlık raporu için hastaneye gelen çiftlerle görüşen psikologlar, cinsellikten iletişime kadar her alanda çiftlere eğitim veriyor. Proje kapsamında Aksaray Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından Devlet Hastanesinde özel bir birim kuruldu. Çok sayıda psikolog doktorun görev aldığı birimde, evlilik öncesi sağlık raporu almak için gelen çiftler psikolog tarafından eğitime alınıyor. Önce ayrı ayrı eğitim verilen çiftler daha sonra karşılıklı olarak yeniden eğitime alınarak birçok alanda farkındalıkları artırılıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren psikolog doktor Sebil Meral, evlilik öncesi çiftlere her alanda eğitim verdiklerini ve farkındalıklarını artırdıklarını söyledi. 

Evlilik öncesi danışmanlık hizmetinin Sağlık Bakanlığı'nın yeni geliştirdiği bir uygulama olduğunu anlatan Meral, şunları söyledi:

"Aksaray Devlet Hastanesi bu uygulamaya ilk geçen hastanelerden biri. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti kapsamında evlilik için sağlık raporu almayan gelen çiftleri bize yönlendiriyor. Biz de çiftlerle ayrı ayrı görüşme yapıyoruz. Onlara evlilikle ilgili gerçekçi beklentilerini oluşturmalarını, iletişim becerilerini geliştirmelerini, nasıl sorumluluk paylaşacaklarını, duygusal yakınlıklarını nasıl kuracaklar, geniş aile ile ilişkilerini nasıl düzenleyecekler, bütçe yönetimini nasıl yapacaklar, empati konusunda birbirlerini nasıl daha iyi anlayabilirler gibi konularda eğitim veriyoruz. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti çiftlerin aile kavramı hakkında farkındalığını artırıyor, iletişim becerilerini geliştirdiği için sorunların daha rahat atlatmalarını sağlıyor. Evlilikle ilgili bilinçli yaşam becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti alan çiftlerimiz bu konuda gerçekten faydalı olduklarını söylüyor. Çünkü olaylar hakkında, evlilik hakkında farkındalıklarını artırmış oluyoruz. Eğitim ile birlikte bir kere evliliğe böyle tamamen bilinçsiz bir şekilde başlamamış oluyorlar. Olayların farkına vararak başlıyorlar. Beklentilerini de ona göre belirliyorlar. Evlilik gerçekten ilk başlarda pembe panjurlu bir ev hayal ediliyor ama evlilik bir takım sorumluluk getiriyor. Bazen bu sorumlulukları kaldıramayabiliyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmaya başlıyoruz. Çünkü evlilik en başta bazı sorunlarla birlikte gelebilir. Çiftlere bunların doğal bir süreç olduğundan bahsediyoruz. Birbirlerine alışmaları için zamana ihtiyaç olduğunu anlatıyoruz. Bu uygulama ile ailelerin farkındalıklarını artırmış oluyoruz. Bunların dışında üreme sağlığı, cinsellik açısından da bilgi veriyoruz. Bu görüşmelerin sonunda ailelere devlet hastanemizin hazırladığı kitapçık ve broşürlerimizi veriyoruz. Evlilik sonrası da ihtiyaç duyarlarsa bize yeniden ulaşabiliyorlar. O zamanda gereken ne ise yapıyoruz" dedi.

Amaçlarının yeni evlenen çiftlerin sağlıklı bir şekilde evliliklerini yürütmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Himmet Durgut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aksaray Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Kadın Doğum Bölümünde Şubat ayı itibari ile Evlilik Öncesi Danışmanlık Hizmeti vermeye başladık. Görevli psikolog arkadaşlar evliliğin bir adım öncesinde evlenecek gençlere sosyal, iletişim becerileri, cinsel, psikolojik gibi birçok konuda bilgi veriyor. Belediyemize ve halk sağlığı müdürlüğümüze evlenmek için müracaat eden gençlerimizi bu uygulamaya bekliyoruz. Buradaki amacımız evlilik sonrası evli bireylerin birbirleri arasındaki iletişim becerilerini artırmak, sağlıklı bir şekilde evliliklerini yürütmek."

Bu haber toplam 9605 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.