1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Cinsel Yaşamla İlgili Soru ve Cevaplar

Cinsel Yaşamla İlgili Soru ve Cevaplar

Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorum... Büyük tuvaletimi yaptıktan sonra istemeden ufak bir boşalma oluyor... 38 yaşında bir kadınım, bir süredir kokusuz akıntılarım var... Şişlik testis iltihaplanmasından olabilir mi?

A+A-

Takvim Gazetesi


28 yaşında bir kadınım. Evlendiğim günden beri cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorum. Önceleri geçer diye düşünüyordum, ama hiç azalma olmadı. Eşim kendimi sıktığımı, bu yüzden ağrım olduğunu söylüyor. Benim ne yapmam gerekir?

Cinsel ilişki esnasında ağrı ortaya çıkması disparoni adını alır. Ağrının nedeni organik bir rahatsızlık olabileceği gibi, psikolojik de olabilir. Bunun ayrımı ise komple bir jinekolojik muayene ile yapılır. Ağrılı cinsel ilişki, eğer ilk cinsel ilişki deneyiminden beri varsa birincil disparoni, sonradan ortaya çıkmışsa ikincil disparoni adını alır. Bu ayrım muhtemel nedenlerin ortaya konması açısından önemlidir. Yüzeysel disparoni vajina girişinde, derin disparoni ise penisin girmesiyle birlikte vajinanın derinlerinde ortaya çıkan ağrıdır ve bu ayrım da tanı açısından önemlidir. Derin disparonide ağrı alt karın bölgesinde yaygın olarak hissedilir.

İDRAR YAPARKEN BOŞALMA TAZYİKTEN

25 yaşında bir erkeğim. Büyük tuvaletimi yaptıktan sonra istemeden ufak bir boşalma olmaya başladı. 1-2 damla kadar oluyor. Neden?

Şayet düzenli bir seks yaşantınız yoksa veya haftada bir boşalma olmuyorsa meni kesesi içinde biriken meni, büyük abdest yapımı esnasında tazyikten dolayı dışarı atılır. Sizdeki durum da budur. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir.

BİR MİKTAR ISLAKLIK NORMAL

38 yaşında bir kadınım, bir süredir kokusuz akıntılarım var. Smear testim ve ultrason sonucum iyi çıktı. Ama akıntılarım azalmadı. Doktorum parça alınması gerektiğini söyledi. Kötü bir şey midir?

Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir. Kadınlarda normal şartlarda vajina ortamının nemli kalmasını sağlayan bir salgı mevcuttur. Bu salgı miktarı kişiden kişiye değişir. Normal durumlarda kokusuz olan bu salgı berraktır ve yumurta akını andırır. Menopoz ve adet öncesi dönem, gebelik, cinsel uyarım ve yumurtlama gibi doğal şartlarda vajina salgısı artabilir, ancak bu normal bir durumdur. Çünkü bu akıntı herhangi bir yakınmaya da neden olmaz. Ancak akıntı sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu ise beyaz çökelek peyniri gibi ekşi kokuyorsa, beraberinde kaşıntı, yanma hissi ve o bölgede kızarıklık varsa bir sorun olduğuna işaret eder. Smear testiniz normal çıkmış, endişe edecek bir durum yok gibi görünüyor. Yine de temkinli olun.

KÜRTAJ SONRASI HAMİLELİK

Merhaba, ben bir süre önce henüz istemediğim için kürtaj oldum. Kürtaj sonrası yeniden hamile kalmak için ne kadar beklemek gerekir?
Burada önemli olan kürtajın sebebidir. Eğer kürtaj olma sebebiniz tıbbi ya da jinekolojik bir soruna bağlı değilse, kürtaj esnasında ve sonrasında kürtaja bağlı bir sorun yaşamadıysanız, yeni bir gebelik için beklemenize gerek yoktur. Eğer böyle bir durum varsa en az altı ay beklemenizi ve kürtaj nedenleri için tedavi olmanızı öneririm.

KORUNMASIZ İLİŞKİ
Merhaba, bir hafta önce bir cinsel ilişkim oldu. Birkaç gündür idrar yaparken ağrım var, penisimden de akıntı geliyor. Sizce ne olabilir?
Özellikle korunmasız cinsel ilişkilerden sonra bu tür şikayetler olabilir. Cinsel yolla bulaşan mikropların yaptığı hastalığa "üretrit" denir. Penisten akıntı ve yanma tipik yakınmalardır. Sizin mutlaka bir ürologa muayene olmanız gerekiyor. Üretritin tedavisi antibiyotikle çok kolay yapılabilmektedir.

İLTİHAP TESTİSİ ŞİŞİRİR
Sağ testisim şişti. Testis ultrasonu çektirdim, sperm ve idrar testi yaptırdım. Hepsi iyi çıktı. Doktor antibiyotik verdi, kullanınca şişliğim biraz indi, ama hala şişlik var. Şişlik testis iltihaplanmasından olabilir mi?
Yapılması gereken tüm tahliller yapılmış ve tedaviye başlanmış. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak şişlik azaldığına göre, hastalığınız iltihap olmalı. Tedavi bittikten sonra da şişlik 1-2 ay devam edebilir. Tahlil sonuçları normal çıktığına göre korkacak bir şey yok.

HER ZAR KANAMAZ
Kızlık zarının bozulması için penisin ne kadar içeri girmesi gerekir? Kız arkadaşımla sevişirken sadece penisimin ucu girdi. Hiç kanama olmadı. Zarın bozulma ihtimali var mı?
Kızlık zarı hemen vajenin girişindedir. Normal bir cinsel ilişkide, kızlık zarı vajinanın önünde duran, koruyucu bir perdedir. Penisin başının dahi vajinaya girmesi ile kızlık zarı yırtılır. Ama kanama olmaması kadının bakire olmadığını göstermez.

1 AY SONRA!
Bir ay önce doğum yaptım. Ne kadar sonra ilişkiye girebilirim?
Bunun tam ve doğru bir cevabı yok, bu süre çiftlere göre değişir. Genellikle, rahatsızlık veren bir sorun yok ve her şey yolunda gidiyorsa normal doğum veya sezaryenden 20-25 gün sonra cinsel ilişkiye başlanabilir. Fakat çiftler, anne-baba olduktan sonra cinsel ilişkilerinde de bir takım değişiklikler yaşarlar. Bu da çok normaldir. Zamana eşinizle birlikte karar vermeniz en doğrusudur. Her ne kadar emzirme döneminde gebe kalma şansı çok az olsa da korunun.

SPERM 16 SAAT CANLIDIR
Döl vajinada kaç saat yaşar?
İlişki sırasında boşalma ile vajinaya 100-300 milyon arasında sperm bırakılır. Vajinaya boşalan spermlerden ancak 25-30 tanesi yumurtanın yakınına ulaşır. Bunlardan bir tanesi yumurtanın zarını delerek geçer ve yumurtayı döller. Sperm hücresi vajinada 2-4 saat yaşar fakat ilişkiden 16 saat sonra bile vajinadan alınan örneklerde canlı sperm görülebilir.

Bu haber toplam 56599 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum